Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Wycišgnąć więcej z oszczędności?

Napisany przez Zeitkomplex
Cześć drodzy użytkownicy forum,

około roku temu rozpocząłem mój projekt oszczędzania. Obecnie prawie każdego miesiąca odkładam cały mój zarobek na czarną godzinę (żyję na około 600-700 €).

Chciałbym jednak wycisnąć więcej z moich pieniędzy, ale nie wiem dokładnie jak. W internecie zawsze mówi się: Pracuj z oprocentowaniem składanym! Ale jak to zrobić, jeśli na koncie oszczędnościowym dostaję zaledwie 0,5%? inwestowanie w akcje na pewno nie wchodzi w grę.

Jestem nieco bezradny, czy istnieją bezpieczne sposoby na pomnażanie pieniędzy? konto terminowe?

Napisany przez Cici
Obecnie żyjemy w ekstremalnie niskim środowisku oprocentowania, więc trzeba być zadowolonym, gdy na oszczędnościach nie trzeba jeszcze płacić odsetek. Jeśli chcesz mieć bezpiecznie, pozostaje praktycznie tylko lokata terminowa albo lokata oszczędnościowa. Aby uzyskać większy zwrot, trzeba zdecydować się na większe ryzyko.

Jak długo mówimy tutaj o okresie czasu? Czy jest określony cel oszczędzania? Czy pieniądze mają być wykorzystane za kilka lat na coś konkretnego? A może chodzi o zabezpieczenie emerytalne? Im dłuższy horyzont czasowy inwestycji, tym większe ryzyko można podjąć.

Dziękuję za odpowiedź!
Plan oszczędnościowy jest przewidziany na okres około 5 lat, ponieważ przez ten czas mogę nadal mieszkać w domu.
Miesięcznie mówimy o kwocie około 900-1200€, w zależności od tego, jak przebiega dany miesiąc.
Jest także cel oszczędzania: nieruchomość.

Napisany przez Maercel
To jednak imponująca kwota miesięcznie.

Cześć,

Przepraszam za moją nieregularność. Mimo to nadal cieszę się z odpowiedzi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata