Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Moje pytanie dotyczące finansowania budowy / sytuacji finansowej

Napisany przez habdamalnefrage
Szanowni uczestnicy forum.
Poniżej przedstawiam swoją sytuację majątkową.

Firma GmbH - przedsiębiorstwo rzemieślnicze: obiekt handlowy.
Koszty budowy w 2012 r. ok. 400 000,00 euro
Obecnie pozostały dług ok. 200.000,00 euro
Pozostały okres kredytowania (związanie odsetkami) 7 lat

Prywatnie:
Obiekt 1 Wartość zakupu = 250.000,00 euro
Obecnie pozostały dług 178.000,00 euro
Pozostały okres kredytowania (związanie odsetkami) 14 lat

Obiekt 3:
Obiekt 2 Wartość zakupu = 300.000,00 euro
Pozostały dług = 320.000,00 euro
Pozostały okres kredytowania (związanie odsetkami) 10 lat

Obiekt 3 został niedawno zakupiony i sfinansowany.
Ponieważ dochody z wynajmu, pomniejszone o raty kredytowe, wystarczyłyby mi do życia, rozważam zamknięcie firmy.
Oznacza to, że zmieniłbym przeznaczenie GmbH na (najem i dzierżawę)
Ponadto GmbH posiada jeszcze płynność finansową w wysokości ok. 100.000,00 euro
Teraz do pytania kluczowego ;-)

Czy może się zdarzyć, że bank wypowie mi kredyt na niedawno zakupiony obiekt, ponieważ zmieniła się struktura mojego majątku, czy też bankowi jest obojętne, co robię zawodowo, o ile raty kredytowe są regulowane?

Napisany przez NaTwoim13
Generalnie powinni Państwo przedstawić bankowi zmienione warunki dochodowe, ale po pierwsze nikt o to nie pyta, a po drugie nawet jeśli to zrobią i okaże się, że ich dochody się zmieniły, to i tak nic się nie stanie.

Decydujące jest to, że nadal są Państwo w stanie obsługiwać kapitał.

Napisany przez habdamalnefrage
Mam nadzieję i sądzę, że tak będzie, ponieważ obiekt 2 i 3 są już wynajęte, a same dochody z najmu przyniosą potrójną kwotę spłaty kredytu. Może się jednak zdarzyć, że ktoś poczuje się urażony, ponieważ obiekt 3 jest nowo sfinansowany w 100%. Chcę jedynie uniknąć sytuacji, w której ktoś będzie mi robił presję i ewentualnie będzie żądał dodatkowego zabezpieczenia właśnie w przypadku obiektu 3.

Napisany przez guest
Pewna elastyczność istnieje w obiekcie stanowiącym własność prywatną (jeśli dobrze to zrozumiałem), pozostaje tu jeszcze >70.000 miejsca.

Obecnie żaden bankowiec nie powinien już nic mówić, sprawa jest zamknięta. Pytania, które mogą się pojawić, pojawią się dopiero za 10 lat, na końcu okresu obowiązywania oprocentowania.

Spółka GmbH musi być rozpatrywana osobno, ale również GmbH nie powinno mieć problemów za 7 lat, jeśli za 7 lat obiekt nie będzie już 7 lat pusty.

Jest to jednak tylko moja ocena - bez gwarancji, że dotknięty / e bank / i faktycznie tak będą postępować. Jednak większość będzie działać w ten sposób.

Powodzenia jako kapitalista
gość

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nawet jeśli miałby Pan/Pani wszystkie trzy kredyty w jednym banku, podlega Pan/Pani obowiązkowi corocznej publikacji zgodnie z KWG 18 w przypadku pożyczek powyżej 750 000 EUR. Reale zabezpieczenie lub aktualne dane dotyczące dochodów muszą być udostępnione tylko w przypadku podejrzenia lub złej zdolności kredytowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata