Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zastawić Dom na potrzeby prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Napisany przez Chrisffm123
Cześć wszystkim,

być może nie jestem tutaj w tym podforum całkowicie poprawny, ale nie wiedziałem gdzie indziej się zwrócić.

W każdym razie, oto sprawa.

Planuję przejście na własne konto i potrzebuję na to trochę więcej kapitału, niż mam dostępne... dokładniej mówiąc, znacznie więcej...

Moi rodzice żyją z użytkowaniem wieczystym w domu, który przepisali mojej siostrze i mnie. W przybliżeniu, działka i Dom mają wartość około 500 tysięcy euro.

Teraz pytanie brzmi, czy mogę zastawić Dom, który (w księdze wieczystej) należy do mnie tylko w połowie, a na którym jest użytkowanie wieczyste?

Rozmowa z moim zaufanym bankiem będzie początkowo trudna, od lat jestem klientem banku internetowego... kiedyś wszystko się odwdzięcza.

Ale serio, teraz chodzi przede wszystkim o to, czy teoretycznie będę w stanie zdobyć potrzebne środki, a w tym kontekście Dom jest najprostszym sposobem zabezpieczenia.

Dzięki i pozdrowienia

CR

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Chrisffm123,

dlaczego, przecież teraz również można uzyskać poradę online, bądź informować się w ten sposób. Czy naprawdę potrzebna jest jeszcze tradycyjna placówka bankowa do takich transakcji? Czy wciąż się nie porównuje ofert? Czy warto polegać wyłącznie na swoim banku domowym?

Możliwe jest obciążenie, gdy:

- prawo użytkowania wieczystego w działce 2 hipoteki/przepisy o hipotekach w dziale 3 zajmują wyższe miejsce w rankingu
- siostra wyrazi zgodę na obciążenie
- przewidywana kwota kredytu mieści się w granicach 50% wartości zastawu

Napisany przez Leoniee
O, w tym przypadku byłbym ostrożny z..

Napisany przez NaTwoim13
Z czym byłbyś ostrożny?

Napisany przez guest
Nawet jeśli to nie dotyczy pytania: warto skonsultować się z właściwą Izbą Handlową (IHK), aby dowiedzieć się, jakie są dostępne kredyty dla przedsiębiorców i jakie warunki są z nimi związane.

Opłata za IHK jest dość wysoka, więc nie ma problemu z jej skorzystaniem.

Pomijając pytanie: co się stanie, jeśli rozpoczęcie działalności gospodarczej, które wyraźnie wymaga dużego kapitału, zakończy się niepowodzeniem? Co z siostrą i rodzicami? Zawsze dobrze jest przemyśleć najgorszy scenariusz, zwłaszcza gdy po 6 latach nie ma możliwości po prostu „wymazać długów”.

Gość

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dotacja dla przedsiębiorców to jedno. Noelmaxim ma jednak całkowitą rację, jeśli chodzi o obciążenie nieruchomości.
Służebność użytkowania nie może pozostać w pierwszej kolejności. Konieczne jest zrzeczenie się rangi.
Konieczna jest współpraca drugiego właściciela (siostry)
Moim zdaniem bez zgody wszystkich właścicieli nawet po zrzeczeniu się rangi służebność użytkowania nie jest możliwa do sfinansowania.
Konieczne jest jedynie zrzeczenie się rangi służebności użytkowania i zgoda wszystkich właścicieli.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata