Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Rozliczenie cząstkowe zarządcy nieruchomości

Napisany przez Steve
Cześć,

kupiłem mieszkanie i poprosiłem zarządcę o rozliczenie dotyczące przejęcia własności. Pracownicy twierdzą teraz, że zawsze rozliczają tylko na koniec roku, czy to jest zgodne z prawem? Czy nie mam prawa do dokładnego miesięcznego rozliczenia, jeśli kupuję lub sprzedaję w ciągu roku?

Dziękuję.

Napisany przez xlarge
Teraz załóżmy, że jest to mieszkanie w większym kompleksie z 1000 jednostkami mieszkaniowymi.
Na przykład mieszkania są sprzedawane średnio co 10 lat - czyli 100 rocznie.
Czy w takim razie zarządzający może robić pełne rozliczenie co 3 dni?
Zazwyczaj rozliczenie jest gotowe nawet dopiero latem następnego roku - dopóki wszystkie rachunki z poprzedniego roku nie zostaną dostarczone.
(Usługi rzemieślnicze/ prąd/ woda/ śmieci itp.)
W tym celu istnieje zaliczka na koszty eksploatacyjne - która potem jest rozliczana z rozliczeniem.
Rozliczenie musi także zostać zatwierdzone przez wspólnotę właścicieli.

Nawet musiałem zapłacić 650€ poprzedniemu właścicielowi (kupiłem w grudniu) - ale wszystkie prawa i obowiązki zostały przejęte na mocy umowy kupna.
Nic nie dało się zrobić.

Napisany przez verschaukelt
Cześć Steve,

Nie przewidziano rozliczenia częściowego. Nawet najemca nie ma prawa do rozliczenia częściowego! Jeśli nie ma odmiennych postanowień w umowie sprzedaży, rozliczenie za rok 2015 miałoby miejsce proporcjonalnie w 2016 roku. Następnie musiałoby zostać omówione i zatwierdzone przez wspólnotę właścicieli. Ponieważ nabyłeś mieszkanie w spółdzielni właścicieli mieszkań, zalecam pilne zapoznanie się z przepisami dotyczącymi Wspólnoty Mieszkaniowej oraz studiowanie regulaminu wspólnoty oraz ostatnich protokołów z zebrania Wspólnoty Mieszkaniowej i planu finansowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata