Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy arbitralne wewnętrzne przepisy banku są podstawą do wypowiedzenia umowy?

Napisany przez lookingforher_5
Finansowanie budowy!
Cel: refinansowanie domu jednorodzinnego (oficjalnie w umowie) oraz możliwie w systemie banku (modernizacja) lub …………………
Oto sytuacja!
Pożyczkobiorca czyta umowę kredytową przed podpisaniem. Sprawdza, czy wszystkie fakty i warunki są w porządku! Podpisuje umowę i ma jeszcze 14 dni na odstąpienie od umowy! Mijają miesiące; tydzień przed wypłatą pożyczkobiorca dzwoni do pracownika banku, żeby poprosić o ,,pieniądze,, na modernizację: Odpowiedź: Przedstaw nam rachunki od rzemieślników wraz z formularzem wniosku o wypłatę, a my przelejemy pieniądze na firmę. Następnie pożyczkobiorca umawia się na spotkanie z ,,wiceprezesem i specjalistą kredytowym,, banku i zadaje mu to samo pytanie co pracownikowi przez telefon: Chciałbym zacząć prace modernizacyjne w przyszłym tygodniu i złożyć wniosek o wypłatę pieniędzy. Przyjazne poklepanie po ramieniu i odpowiedź: Jeśli masz rachunki od rzemieślników, dostarcz je do nas, a my zapłacimy firmie! Do zobaczenia!
W umowie kredytowej nie zawarta jest żadna klauzula: Podpisując tę umowę zostaniesz: ubezwłasnowolniony, uznany za niezdolnego do czynności prawnych, a pożyczkodawca stanie się twoim opiekunem na najbliższe 10 lat .................lub inna taka klauzula.
Konkluzja: Świadomie pomija się dowolnie ustalone i istotne w ramach umowy fakty, aż wtedy, gdy dla klienta jest już za późno na odstąpienie od umowy!

Jedyna klauzula, nie zawarta w umowie, lecz jako załącznik do potwierdzenia kredytu:
Kopie rachunków jako dowód postępu prac budowlanych lub wykorzystania środków na prace remontowo-modyfikacyjne o wartości xxxxx,xx euro muszą zostać dostarczone przez Ciebie!
Bank zabezpieczył się poprzez hipotekę, mógłby aukcjonować Dom w przypadku braku spłat; wartość zastawu wynosi nadal poniżej 60%!
Możliwe, że jest to stosowane przez banki postępowanie, które przypuszczalnie oparte jest na praktykach zwyczajowych!
Pożyczkobiorca to uczciwy podatnik, 40 lat, bez wpisów w rejestrze dłużników ani innych negatywnych wpisów czy cech!
Pozwolić sobie na ustanowienie opiekuna to największa kara, jaką doświadczył w swoim życiu!

Pytanie: Jakie doświadczenia mieli klienci z bankami i czy ktoś kiedyś miał podobną sytuację?

Wszelkie porady, wskazówki i sugestie mile widziane!

Dziękuję!

Re: Czy arbitralne wewnętrzne przepisy banku są podstawą do wypowiedzenia umowy?

Napisany przez Daukind
Jaki dokładnie jest Twój problem?

Napisany przez xlarge
Jeśli remontuje się samodzielnie (lub ma się pomoc sąsiadów), nie ma rachunku od rzemieślnika.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przy rzeczywistej wartości zabezpieczenia poniżej 60%, sposób postępowania banku jest śmieszny. Ale jeśli chcą Państwo przeprowadzić modernizację we własnym zakresie, dlaczego podpisali Państwo umowę kredytową? Moim zdaniem istnieją prostsze kredyty hipoteczne, które wypłacają pieniądze swobodnie, jeśli wartość zabezpieczenia wynosi poniżej 60%.

DLaczego podpisałem?
1)
Ponieważ w umowie pożyczki nie było nic do zarzucenia!

Pozostała suma w starej banku miałaby zostać spłacona, a pozostała suma zostałaby mi wypłacona, aby przeprowadzić modernizację (firmy i samodzielna praca). Tak zrozumiałem zgodnie z umową pożyczki!
W umowie pożyczki nie było żadnej wzmianki o tym, że bank osobiście zajmie się opłaceniem firm! Nigdy nie zostałem ustnie poinformowany o tym sposobie postępowania przed podpisaniem umowy!
W czasie, gdy nie jestem w stanie wziąć pieniędzy, a modernizacja może trwać miesiącami, bank nalicza mi odsetki od udostępnienia!
Wiedząc to wszystko teraz, nigdy bym nie podpisał umowy pożyczki!

Jaki jest mój problem?

1) Bank zataił, że w ogóle nie dostanę pieniędzy w ręce i nie będę mógł samodzielnie przeprowadzić modernizacji, płacić firmom i materiałom! Jest to wymienione tylko w załączniku, gdzie trzeba dostarczyć kopie faktur!
2) Jeśli to jest powszechne, że banki płacą firmom, to jest to moja wina, że tego nie wiedziałem! Nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem!
3) Podstępność i buta banku w stosunku do kredytobiorcy! Podpisałeś umowę i teraz nie możesz po prostu odejść! Musisz zapłacić nam odszkodowanie za nieprzyjęcie kwoty kredytu.
Moja uwaga! Odsetki wzrosły o 0,5 procenta, a bank czerpie zyski z udzielenia kredytu!
4) W ciągu najbliższych 10 lat będę musiał spłacać kredyt refinansowania, wraz z odszkodowaniem za nieprzyjęcie kwoty kredytu, w tym banku! Co miesiąc będę się denerwował, że ten kontrakt został zawarty ze względu na zatrzymanie ważnych wewnętrznych reguł bankowych, a ja jestem w gorszej pozycji!
5) Muszę płacić za coś, co moim zdaniem nie było moją winą!
6) Bank przejdzie z tym postępowaniem!
7) I jeszcze więcej rzeczy, które mnie denerwują ………………………………..
8) Wszystko jest już za późno, bo dziecko wpadło do studni!

Czy w umowie kredytowej jest odniesienie do załącznika?

Napisany przez Daukind

5) Muszę zapłacić za coś, co moim zdaniem nie powstało z mojej winy!

W takim przypadku zalecam powołanie kuratora. Osoby, które nie rozumieją umów, lepiej nie powinny ich zawierać.

Nie! Umowa pożyczki nie zawiera takich informacji!
Jedyne zastrzeżenie, nie zawarte w umowie, ale jako dodatek do decyzji o udzieleniu pożyczki:
Kopie faktur jako dowód postępu prac budowlanych lub wykorzystania środków na prace remontowo-modernizacyjne w wysokości xxxxx,xx euro muszą być przez Ciebie przedłożone!

Cześć Daukind!

Lepiej trzymaj się z dala od sprawy lub dokładnie przeczytaj fakty, o których mowa, i wydaj odpowiednie komentarze! ;-)

Dzięki

@lookingforher, tutaj byłoby interesujące zobaczyć naprawdę każdą stronę umowy, umowy pożyczki.
Ponieważ z mojego punktu widzenia nie jest tak łatwo wskazywać na załącznik, jeśli całkowicie go brakuje w warunkach wypłaty.
Warunki wypłaty umowy pożyczki, o to chodzi.

Fragment umowy!
4. Wypłata
4.1 Pożyczkobiorcy mogą dysponować poszczególnymi pożyczkami, gdy umowy pożyczki zostały zawarte, spełnione zostały ustalone warunki wypłaty, a pożyczkobiorca wywiązał się z obowiązku umownego dotyczącego ustanowienia zabezpieczenia. ........................

Na oddzielnym załączniku do obietnicy pożyczki, niezałączonym do samej umowy pożyczki, bez mojego czy Banku podpisu:
Wypłata twojej pożyczki może nastąpić, gdy wszystkie terminy na odstąpienie od umowy upłynęły i przedstawione są dokumenty wymienione na dole tego załącznika do obietnicy pożyczki.
Warunki wypłaty:
W linii 8 stoi:
Muskopiów faktur jako dowodu postępu budowy lub sposobu wykorzystania funduszy na prace renowacyjne/modernizacyjne na kwotę xxxxx,xx euro należy dostarczyć!

Nie potrafię sobie tego w ogóle wyobrazić. Od 1991 roku nie spotkałem się jeszcze z czymś takim. Kontrola przeprowadzona na miejscu przez innego doradcę finansowego lub ewentualnie prawnika/doradcę ds. dłużników byłaby interesująca. Z mojego punktu widzenia, wiążąca umowa pożyczkowa jest decydująca. Jednakże możliwe jest, że bank w drobnym druku zwraca uwagę na załącznik. Czy załącznik jest wymieniony w umowie pożyczki pod aneksem? I nie w warunkach wypłaty? W takim przypadku, gdyby był wymieniony w załączniku, mimo to stanowiłby część umowy pożyczki.

Przeczytałem umowę x razy i na trzeciej stronie pod warunkami znalazłem coś takiego:
Częścią wniosku o pożyczkę są warunki finansowania budowlanego oraz ogólne warunki handlowe firmy …………………AG, dołączone do dokumentu.
Inne elementy umowy to załączone wymagania wypłaty.,,

Zakładam, że załączone wymagania wypłaty to odnośniki do kolejnych 15 stron umowy!
Nie znalazłem informacji o załączniku do zobowiązania kredytowego w umowie.

W kwestii wypłaty na stronie 2/6 pod 4.3 d) znalazłem: ,,W razie potrzeby bank może zażądać kopie odpowiednich faktur za wypłacone środki.,,
Planuję skontaktować się z doradcą w mojej okolicy w przyszłym tygodniu!
Dziękuję za trud włożony w przeczytanie dokumentu!

Napisany przez NaTwoim13
Jaka to bank? Czy złożyłeś wniosek o pożyczkę samodzielnie, czy był zaangażowany pośrednik?

Jaki dokładnie jest powód, że chcesz przelać pieniądze na swoje konto z góry, a także w jaki sposób zostaną przeprowadzone modernizacje? Czy nie omówiono tego przy składaniu wniosku?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata