Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Podział umowy oszczędnościowo-kredytowej - warunki podzielonych umów.

Napisany przez bausparerX
Cześć,

niestety nawet po wielokrotnym przeszukiwaniu Google nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Moja sytuacja jest następująca.

Obecnie mam umowę oszczędnościową na kwotę 100 000 euro w Bausparkasse Schwäbisch Hall. Teraz, ze względu na złe stopy procentowe od pożyczek, chciałbym podzielić swoją umowę na dwie części po 50 000 euro. Pierwsza umowa na 50 000 euro powinna zostać wypłacona za 3 lata z premią lojalnościową (jako dodatek do mojego kapitału własnego). Drugą umowę na 50 000 euro chciałbym użyć do finansowania kolejnej inwestycji. Mój doradca z Bausparkasse poinformował mnie, że podzielona suma oszczędnościowa traktowana jest jako zmiana planu, a nie nowe rozpoczęcie.
Jednak w warunkach mojej umowy na 100 000 euro napisano: (2) Po podziale kwoty oszczędnościowej i kapitału oszczędnościowego Bausparguthaben, zgodnie z wyborem oszczędzającego, dzielone są na nowo tworzone umowy.. To wygląda na to, jakbym po podziale miał dwie zupełnie nowe umowy, a moje warunki z umowy na 100 000 euro przestały obowiązywać.

Czy tak jest, czy warunki umowy na 100 000 euro obowiązują dla jednej z umów na 50 000 euro, a dla drugiej obowiązują nowe warunki umowy? Chciałbym zachować oprocentowanie mojego starego konta oszczędnościowego (aktualnie 1%, z premią lojalnościową 2%).

Jestem lekko zdezorientowany i mam nadzieję, że możecie mi pomóc.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, widocznie doradca poinformował Cię o czymś nieprawidłowym.
Ogólnie rzecz biorąc, nadal można proporcjonalnie lub nieproporcjonalnie podzielić aktywne umowy z kasy oszczędności budowlanych.
Warunki umowy pozostaną zachowane w obu umowach.
Ogólnie rzecz biorąc, zmiana umowy wymaga jednak zgody kasy oszczędności budowlanych.
Jednak nie musisz zawierać zupełnie nowej umowy z nowymi danymi umowy. W takim przypadku doradca zarobiłby opłatę za nową umowę poprzez jej nowe zawarcie. Przy podziale nie zarobiłby nic.
Możliwe, że dlatego doradca tak Ci powiedział.

Napisany przez bausparerX
Cześć,

dziękuję za szybką odpowiedź.
Wydaje mi się, że mój doradca planował podzielić mój stary kontrakt i przeprowadzić zmianę taryfy dla drugiej części.
Mówiąc prościej: 50 000 euro z taryfą z starego kontraktu i kolejne 50 000 euro podzielone i przełączone na nową taryfę.
Wygląda na to, że od listopada 2015 roku Banku Budowlanego Schwäbisch Hall wprowadza opłaty za prowadzenie konta dla nowych umów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata