Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Emeryci i zakup nieruchomości

Napisany przez fragen
Cześć Forum, Cześć Użytkownicy,

My żona i ja zastanawiamy się, czy, pragnąc się przeprowadzić, powinniśmy nabyć nieruchomość.

Oto nasze warunki:
Oboje prowadzimy własną małą spółkę GmbH (Indeks Bonów Creditreform 232), moja żona prowadzi firmę i jest zatrudniona tam. Niestety, złapałem chorobę (nieśmiertelną), która sprawiła, że zostałem uznany za rentiera z tytułu niezdolności do pracy. Zarówno rodzina, jak i firma GmbH mają umowy najmu (łącznie 1900 € zimną czynszu). Mamy 2 dzieci. Rezerwa w postaci ubezpieczeń wynosi około 150 000 €. Obecnie dochody wynoszą około 2700 €, plus dodatek rodzinny. Od 1.6.2016 dochody wzrosną o około 800-1200 euro, ponieważ będę ponownie mógł i wolno mi pracować, a renta rentowa pozostanie, ponieważ zgodnie z opinią nie ma możliwości poprawy, a praca nie zaszkodzi rentownemu. Dlatego od 1.1.2016 do dyspozycji będą stałe dochody w wysokości około 3 500 do 3 900 €, plus dodatek rodzinny. Stałe koszty np. związane z ubezpieczeniem to około 250 € miesięcznie.

Wydatki na spółkę GmbH nie zostały uwzględnione, ale w przypadku pozytywnego wyniku rocznym mogą zostać wypłacone i wykorzystane jako dodatkowa spłata.

Mamy również ubezpieczenie na życie kapitałowe w wysokości około 30 000 €, które będzie wypłacone za 4 lata.

Pomysł: Zakup obiektu nieruchomości z częścią komercyjną, mieszkaniem do wynajęcia oraz mieszkaniem dla nas. Obiekt jest przedmiotem licytacji komorniczej. Planujemy wycenę całkowitej inwestycji (kupno/opłaty/remont) na około 330-350 tys. €. Dochody z najmu od GmbH i najemcy wyniosą około 9500 € rocznie.

Jednak mam tylko minimalną gotówkę dostępną, a jedynie wartości wykupu z naszych różnych ubezpieczeń (około 150 000 €).

Jeśli chodzi o finansowanie, myślałem o mieszanym finansowaniu przez instytucję finansową i środki KfW.

Teraz moje pierwsze pytania na tym forum:
Czy w tych warunkach jest to wykonalne?
Czy jako beneficjent renty z tytułu niezdolności do pracy (stałe dochody :-) jestem hamulcem czy otwieraczem drzwi?

Z góry dziękuję...

Pozdrowienia

Pytania

Napisany przez 6Bankkaufmann
Również Crefoindex 232 jest w porządku. Wartości wykupu ubezpieczenia na życie w wysokości 150 000 EUR także. Przy ustalaniu renty z tytułu niezdolności do pracy może to być uznane, jeśli jest to prywatna renta z tytułu niezdolności do pracy zawodowej. Moim zdaniem należy uwzględnić tylko pensję pracownika z GmbH. Jeśli jest ona wystarczająca do sfinansowania Państwa wymarzonej nieruchomości, w porządku. W przeciwnym razie warto rozważyć ewentualne rozwiązanie bądź zastawienie wartości wypłaty ubezpieczenia na życie, aby móc zaciągnąć mniejszy kredyt.

Napisany przez fragen
Emerytura to prywatna renta z tytułu ubezpieczenia od niezdolności do pracy, której wysokość uwzględniłem już w moich miesięcznych kosztach ubezpieczenia zdrowotnego..

Moje pytanie dotyczyło bardziej tego, czy w ogóle mogę skontaktować się z odpowiednimi instytucjami (np. bankiem) bez ryzyka, że druga strona zacznie śmiać się głośno....

Pozdrowienia

Napisany przez fragen
Uzupełnienie: Moje rozważania dotyczyły faktu, że my (GmbH+Fam) obecnie wydajemy miesięcznie 1900,- na czynsze. Z wynajmu tej nieruchomości rocznie dostajemy 9500,- € przychodów, nasz obecny prywatny czynsz wynosi 8400,- / rok, co daje łącznie 18T€-20T€ kapitału, który mielibyśmy do dyspozycji na spłatę kredytu i odsetek rocznie. Zaplanować należną sumę z ubezpieczenia na życie jako dodatkową wpłatę w ciągu 4 lat. Możliwe roczne dodatkowe płatności np. ze wypłat / spadku będą dodatkowe..

Czy to realistyczne czy poza zasięgiem?

Napisany przez xlarge
1900x12=22800€ roczne wydatki na czynsz dotychczas i przyszłych 9500€ roczny dochód z czynszu (przed lub po opodatkowaniu?), co nawet wynosi do 32300€ rocznie.

Tylko pamiętaj, że najemca płaci mniej niż właściciel.
(Jako najemca płacisz tylko koszty podlegające rozliczeniu, ale nie remonty, zarząd, renowacje przywracające stan pierwotny itp. - nowy dach, ogrzewanie ...)

250€ stałe koszty są dość niskie - a co z opłatami dodatkowymi/samochodem/środkiem na opiekę nad dziećmi/żywnością/ubraniami itp.?

Napisany przez fragen
Wielki, to co piszesz nie do końca pasuje... Spółka z o.o. w własnej nieruchomości może być rozliczana tylko za rynkowe czynsze, w przeciwnym wypadku kłopoty z urzędem skarbowym. Czyli spółka z o.o. i najemca w sumie wynoszą wspomniane 9500,- €... plus nasz dotychczasowy roczny czynsz 8400€ daje około 18 tysięcy euro...

Kiedy mówiłem o stałych kosztach, miałem na myśli tylko długoterminowe zobowiązania (ubezpieczenie na życie itp.)... Koszty związane z samochodami nie występują (samochody służbowe)...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata