Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Uszkodzenie w częściowym ubezpieczeniu samochodu - kolizja z dzikiem

Napisany przez Westfale1
Cześć, Mam problem z uszkodzeniem częściowym. Mam już wycenę. Ale mój pojazd został zmodyfikowany wizualnie. Przebudowy te nie zostały uwzględnione przez rzeczoznawcę. Firma oferująca resztę wartości również nie jest lokalna (czyli w zasięgu 300 km). Teraz moje pytania... W zasadzie te modyfikacje powinny zwiększyć wartość pojazdu (pojazd został całkowicie przebudowany za pomocą oryginalnych części, bez tuningu na styl japoński), między innymi otrzymał również zwiększenie mocy. Całość ma wartość kilku tysięcy euro, a ponieważ wszystkie części są M3, moim zdaniem to powinno być zwiększenie wartości?! Jednak nie zostało to uwzględnione w wycenie. Czy jest możliwe i czy ma sens złożyć zastrzeżenie (za pośrednictwem e-maila, bez kolejnego rzeczoznawcy - chciałbym najpierw zaapelować do firmy ubezpieczeniowej o zmianę zdania i uniknąć konieczności przeprowadzania kolejnej wyceny). Posiadam faktury za wszystkie części oraz odpowiednie wpisy (dotyczące zwiększenia mocy). I pytanie dotyczące firmy oferującej resztę wartości, inny rzeczoznawca powiedział mi, że orzecznictwo Bundesgerichtshof (BGH) wymaga, aby firma była lokalna (w przypadku szkód komunikacyjnych). Jak rozumieć pojęcie „lokalna”? Ponieważ firma oferująca resztę wartości jest oddalona o kilkaset kilometrów od mojego miejsca zamieszkania. Czy to samo dotyczy również szkód komunikacyjnych? Czy firma oferująca resztę wartości musi być lokalna? Jeśli tutaj jest jakiś rzeczoznawca lub prawnik, który mógłby się wypowiedzieć na ten temat, byłbym wdzięczny :-)

Napisany przez katalog49
Same w sobie te prace modernizacyjne są podwyższeniem wartości pojazdu (pojazd został całkowicie zmodernizowany przy użyciu oryginalnych części, bez japońskiego wyglądu spoilerów), dodatkowo otrzymał także zwiększenie mocy. Całość ma wartość kilku tysięcy euro, a ponieważ są to wszystkie części M3, moim zdaniem powinno to przynieść wzrost wartości?!

W odniesieniu do tego punktu:

Powinieneś zerknąć do warunków ubezpieczenia w sekcji które części pojazdu i jakie akcesoria są ubezpieczone?. Istnieją tu różne regulacje różnych ubezpieczycieli. Mogą być one ubezpieczane za dodatkową opłatą lub bezpłatnie do określonej kwoty.

Jeśli części mogą być ubezpieczone tylko za dodatkową opłatą, a rzeczoznawca o tym wie, możliwe, że zostaną one pominięte w jego wycenie.

Jeśli zgłosiłeś zmiany swojemu ubezpieczycielowi, w razie możliwości ubezpieczenia, powinny one również być uwzględnione.

Napisany przez Westfale1
Dziękuję bardzo za kompetentną odpowiedź!

Spoiler nie musi być dodatkowo ubezpieczony, ponieważ jest to pakiet M, który jest już uwzględniony w ubezpieczeniu (choć pakiety M nie mają standardowo spoilerów M - to jest opcja dodatkowa i trzeba to zamówić przy zakupie).
Samochód jest zgłoszony jako pakiet M, ale nie miał fabrycznie zainstalowanego spojlera M. Został on zakupiony, pomalowany i zamontowany później.

Zwiększenie mocy silnika musi być zgłoszone w ubezpieczeniu, inaczej byłoby to oszustwem ubezpieczeniowym, zgadza się?
Czy każde zwiększenie mocy silnika musi być zgłoszone, czy dopiero od określonej ilości KM/PS?

Napisany przez katalog49

Wzrost mocy silnika musi być zdecydowanie zgłoszony w ubezpieczeniu, w przeciwnym razie byłoby to oszustwo ubezpieczeniowe, czy tak rozumiem? Czy każdy wzrost mocy musi być zgłoszony, czy dopiero od określonej ilości KW/KM?

Oczywiście, to nie jest oszustwo ubezpieczeniowe. W takim przypadku byłoby to przestępstwo. Ja bym zgłosił każdy wzrost mocy. To, czy ubezpieczyciel będzie pobierał wyższą składkę, jest uregulowane w warunkach ubezpieczenia. Ale zawsze bym to zgłosił, ponieważ jest to związane z zwiększeniem ryzyka, które musi być zgłoszone. W końcu podane w polisie KW już nie będą się zgadzały. W przypadku ubezpieczenia AC w razie szkody może to prowadzić do częściowego zwolnienia z obowiązku świadczenia.

Napisany przez Westfale1
Jakie są zasady dotyczące dostawcy wartości restytucji? Czy musi on być również lokalny w przypadku ubezpieczenia komunikacyjnego od szkód częściowych? A jeśli tak, to co oznacza w tym przypadku pojęcie lokalny?! Czy odnosi się to do regionu na poziomie krajowym, federalnym, czy istnieje tutaj ograniczenie w kilometrach?!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata