- sob wrz 19, 2015 5:39 pm
Cześć, Mam problem z uszkodzeniem częściowym. Mam już wycenę. Ale mój pojazd został zmodyfikowany wizualnie. Przebudowy te nie zostały uwzględnione przez rzeczoznawcę. Firma oferująca resztę wartości również nie jest lokalna (czyli w zasięgu 300 km). Teraz moje pytania... W zasadzie te modyfikacje powinny zwiększyć wartość pojazdu (pojazd został całkowicie przebudowany za pomocą oryginalnych części, bez tuningu na styl japoński), między innymi otrzymał również zwiększenie mocy. Całość ma wartość kilku tysięcy euro, a ponieważ wszystkie części są M3, moim zdaniem to powinno być zwiększenie wartości?! Jednak nie zostało to uwzględnione w wycenie. Czy jest możliwe i czy ma sens złożyć zastrzeżenie (za pośrednictwem e-maila, bez kolejnego rzeczoznawcy - chciałbym najpierw zaapelować do firmy ubezpieczeniowej o zmianę zdania i uniknąć konieczności przeprowadzania kolejnej wyceny). Posiadam faktury za wszystkie części oraz odpowiednie wpisy (dotyczące zwiększenia mocy). I pytanie dotyczące firmy oferującej resztę wartości, inny rzeczoznawca powiedział mi, że orzecznictwo Bundesgerichtshof (BGH) wymaga, aby firma była lokalna (w przypadku szkód komunikacyjnych). Jak rozumieć pojęcie „lokalna”? Ponieważ firma oferująca resztę wartości jest oddalona o kilkaset kilometrów od mojego miejsca zamieszkania. Czy to samo dotyczy również szkód komunikacyjnych? Czy firma oferująca resztę wartości musi być lokalna? Jeśli tutaj jest jakiś rzeczoznawca lub prawnik, który mógłby się wypowiedzieć na ten temat, byłbym wdzięczny