Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: pożyczka dla MŚP od Banku NRW - spłata ekspertom.

Napisany przez habdamalnefrage
Cześć,
oto pytanie:

Mam kredyt dla małych i średnich przedsiębiorstw w moim domowym banku na finansowanie budynku firmowego.
Wypłacenie 100%
1 rok odroczenia spłaty.

Pozostały okres około 7 lat.

Początkowo planowano wykorzystanie budynku do celów biznesowych, dlatego zdecydowałem się na bardzo wysoką stopę spłaty.
Początkowo 5,5%, teraz po dokonanych płatnościach jest już 6%

Teraz pojawiło się pytanie, czy wynająć obiekt.

Jeśli byłby on wynajęty tylko jednemu najemcy, ryzyko niewypłacalności przy tej stopie spłaty byłoby dla mnie zbyt duże.

Dlatego chciałbym ją obniżyć, ponieważ limit wynosi teraz tylko 50% kosztów budowy, a do mojej emerytury (ponad 30 lat) jest jeszcze sporo czasu.

Telefon do NRW Bank z pytaniem o obniżenie spłaty został odrzucony, ponieważ umownie nie jest to możliwe.

Oczywiście będę rozmawiał na ten temat z moim domowym bankiem.

Co eksperci mają na to do powiedzenia, czy istnieje jakiś sposób, czy to jest sztywne jak bryła betonu?

Nawet jeśli NRW powie, że spłata może spaść, ale oprocentowanie wzrośnie o 0,5%, byłbym zadowolony.

Chciałbym mieć standardową stopę spłaty na poziomie 2%.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Pytanie dotyczące finansowania działalności gospodarczej nie może zostać jednoznacznie odpowiedziane poprzez forum. Jeśli planują Państwo przenieść kredyt do innego banku, ten bank wtedy zabezpieczy budynek firmowy.
Tutaj brakuje wielu szczegółów (wartość rynkowa obiektu, pozostały dług kredytowy, sytuacja w księdze wieczystej...). Brakuje również szczegółów dotyczących Państwa rodzaju działalności (jednoosobowa firma, data założenia, spółka z o.o. ???)

Napisany przez habdamalnefrage
Przenieść nie chciałbym,
nie widzę ku temu powodu,
a poza tym ponownie wiązałoby się to z opłatą za wcześniejszą spłatę.

Moje pytanie dotyczyło raczej tego, czy Bank KFW zgodziłby się na obniżenie spłaty, czy raczej nie.

Z doświadczenia...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata