Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: pożyczka zabezpieczona hipoteką w drugim rzędzie/księdze wieczystej - który bank / instytucja oferuje to rozwiązanie?

Napisany przez Joerg1967
Cześć,
jestem tutaj nowy i mam następujące pytanie:
Posiadam nieruchomość od 15 lat, a hipoteka zarejestrowana na nią wynosi około 1/3 wartości nieruchomości. Z różnych powodów nie chcę kontaktować się z obecnym bankiem i dlatego szukam banku / instytutu / cokolwiek, które byłoby gotowe udzielić mi kolejnego kredytu na drugim miejscu (2. miejsce). W tym przypadku żądana kwota, wraz z pozostałym saldem, stanowi mniej niż 50% wartości rynkowej nieruchomości, co oznacza, że zabezpieczenie dla pożyczkodawcy jest dostępne. Problem polega na tym, że jestem przedsiębiorcą (od ponad 20 lat) i moje dochody itp. nie zawsze były regularne i stałe. Moja żona jest zatrudniona na etacie i ma ciągłe, stabilne dochody.
Kto może mi ewentualnie pomóc w tej sprawie?
Dzięki, Jörg

Re: pożyczka zabezpieczona hipoteką w drugim rzędzie/księdze wieczystej - który bank / instytucja oferuje to rozwiązanie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jaki jest planowany cel wykorzystania środków? Czy chodzi o swobodne wykorzystanie kapitału, czy modernizację nieruchomości?

Napisany przez Joerg1967
wolne rozporządzenie kapitałem niż remont nieruchomości. Powodem jest także to, że chciałbym być teraz trochę bardziej płynny i nie dopiero za 10 czy 15 lat, kiedy Dom zostanie sprzedany, ponieważ wartość nieruchomości jest na to wystarczająca. Do czego mi będą wtedy wysokie kwoty w podeszłym wieku, jeśli będę być może chory albo nawet nie będę miał z tego korzyści. Wiem, że w biurokracji nie jest łatwo, ale oferuję księgę wieczystą i nawet zatrzymanie 1 rocznej wpłaty......

Napisany przez Hanomag
Odpowiedź na zmienione pytanie również mnie interesuje.

Oto przykład:

Młoda para małżeńska kupuje działkę budowlaną. Jest ona częściowo finansowana i zabezpieczona hipoteką jako pierwszym stopniem. Teraz chcą zbudować Dom i para małżeńska chce również uzyskać oferty innych banków niż dotychczasowy. Jeśli teraz chcą sfinansować się w innym banku, pojawia się pytanie, czy dotychczasowy bank może uniemożliwić zawarcie umowy z innym, nie uwalniając hipoteki, czy też musi on zakończyć umowę wcześniej?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Żaden z powyższych. Jednakowoż zazwyczaj bank udzielający kredytu hipotecznego nie chce mieć konkurencyjnego banku, który udzielił finansowania na nieruchomość.

Ma to sens tylko w komplecie - zakup działki i budynku przez jednego banku.

Napisany przez Hanomag

żadne z powyższych.

Dziękuję za odpowiedź.

Jeśli GS zostanie udostępniona, to czy kredyt nie musi zostać spłacony z VFE, prawda?

Cytat od Bankkaufmann

Jednak zazwyczaj jako bank finansujący Dom nie chce się, aby obcy bank miał pierwszeństwo tam, gdzie finansowane jest nieruchomość. Ma to sens tylko jako pakiet kompletny. Nieruchomość i Dom przez jednego banku.

To ma sens.

Jak to się odbywa?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata