Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Student: 20 godzin pracy tygodniowo + działalność gospodarcza - co jest możliwe?

Napisany przez Paraiso
Cześć wszystkim,

obecnie przedstawia się dla mnie (27 lat, student) pewna konstelacja jobów (lub możliwości zatrudnienia), w której nie do końca rozumiem, co byłoby dla mnie najlepsze, ani jakie konsekwencje by to miało, i potrzebuję trochę porady.

Rozpoczynam studia magisterskie na pełny etat (czas zajęć: 3 dni w tygodniu przez cały dzień). Dodatkowo, zaczynam dodatkową pracę obecnie zaplanowaną na 20 godzin miesięcznie po 8,50€ - 9,50€ za godzinę (jeszcze nie do końca jasne, zależy od składek pracodawcy). Oprócz tej pracy dodatkowej, zamierzam zarejestrować działalność gospodarczą, aby móc wystawiać faktury za określone prace pomocnicze (ale raczej rzadko). Płacę składkę zdrowotną zgodnie z standardową taryfą studencką.

Mam kilka pytań:

1.) W jaki sposób dla mnie i pracodawcy byłoby najbardziej sensowne (czyli z najmniejszymi składkami) zarejestrować tę pracę na 20 godzin i czy możliwe byłoby pracowanie więcej niż 20 godzin, jeśli tak, jakie byłyby tego konsekwencje. Jaką rolę odgrywa w tym regulacja pracy w ramach mini-jobu?
2.) Czy działalność gospodarcza i mój normalny job mają wspólny limit zwolnienia podatkowego (8354€) czy każde z osobna? Jeśli to drugie, czy mogę w takim przypadku zarobić dodatkowo do 8400€ na działalności gospodarczej zwolnionej od podatku (co prawdopodobnie się nie zdarzy, ale być może kilkaset)? Jak wpływa na to 20-godzinny limit dla studentów, który określa, że uchodzę za studenta tylko tak długo, jak dłużej studiuję niż pracuję.
3.) Czy działalność gospodarcza jest związana z prostym zeznaniem podatkowym?
4.) Czy teoretycznie wszystkie ewentualnie ponoszone podatki, czyli te ponad limit zwolnienia podatkowego, mogę uznać za koszty uzyskania przychodów (np. na książki, laptop itp.)?

Jak zauważacie, jeszcze nie do końca to ogarniam, dlatego możliwe, że również użyłem niewłaściwych terminów. Z góry dziękuję za wyjaśnienie!

Re: Student: 20 godzin pracy tygodniowo + działalność gospodarcza - co jest możliwe?

Napisany przez Paraiso
Trochę zachęty, mam nadzieję, że jest ktoś, kto może mi trochę wyjaśnić

Napisany przez uwehaensch
Najlepiej zadać pytanie tutaj: www.finanzfrage.net
Tam znajdziesz kilku prawdziwych specjalistów od tego tematu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata