- śr wrz 23, 2015 1:33 pm
Cześć Użytkownicy Forum,
moja żona i ja mamy po dwa produkty Riester każdy.
Żona:
Deka Fond = z saldem, który zostanie wypłacony na własność domu około początku 2016 roku (niezagrażający pomocy)
Fairr Riester Fondsparplan = Regularne oszczędzanie 60 € w roku (w 2014 brak dochodu, w 2015 dochód około 10 000 € brutto rocznie)
Dodatek 154€ dla żony
3 x 300€ dla dzieci
Ile moja żona musi wpłacić w 2016 roku? (Dochód w 2015 r. około 10 000 € brutto)
Mąż:
Wüstenrot Wohnriester = z saldem, które zostanie wypłacone na własność domu około początku 2016 roku (niezagrażający pomocy)
Fairr Riester Fondsparplan = Regularne oszczędzanie 4% poprzedniego dochodu brutto pomniejszone o dodatek? (154€)
W rozliczeniu podatkowym dokonuje się porównania opłacalności!
Mówmy, że wpłaciliśmy razem 2000 €.
W takim przypadku nie można odliczyć tych wydatków, ponieważ według urzędu skarbowego z dodatkami wypada korzystniejszo. (czy to dodatek czy oszczędność podatkowa?)
Żona: 154€ + 3 x 300€
Mąż: 154€
= 1208€ dodatków
Czy otrzymamy te dodatki automatycznie? (poprzez rozliczenie podatkowe?)
Moja żona złożyła stałe wnioski o dodatki w Deka.
Jednakże, ta Deka zostaje wypłacona na własność domu (z uwagi na niezagrażającą odmowę pomocy)
Jak to wygląda teraz z nowym produktem Riester.
Ponownie złożyć stały wniosek o dodatki w Fairr? (czyli złożyła dwa razy wniosek!)
A w moim przypadku złożyłem wniosek o dodatki u Wüstenrot.
Jednakże, w 2015 r. nie było już wpłat!
Jak to teraz wygląda dla mnie, jeśli w 2015 roku wpłacę do innego produktu Riester?
Mam nadzieję, że moje pytanie jest zrozumiałe.
Wkrótce założę kolejne temat dotyczący Riester (sensowne czy nie)
Pozdrowienia
Martin
moja żona i ja mamy po dwa produkty Riester każdy.
Żona:
Deka Fond = z saldem, który zostanie wypłacony na własność domu około początku 2016 roku (niezagrażający pomocy)
Fairr Riester Fondsparplan = Regularne oszczędzanie 60 € w roku (w 2014 brak dochodu, w 2015 dochód około 10 000 € brutto rocznie)
Dodatek 154€ dla żony
3 x 300€ dla dzieci
Ile moja żona musi wpłacić w 2016 roku? (Dochód w 2015 r. około 10 000 € brutto)
Mąż:
Wüstenrot Wohnriester = z saldem, które zostanie wypłacone na własność domu około początku 2016 roku (niezagrażający pomocy)
Fairr Riester Fondsparplan = Regularne oszczędzanie 4% poprzedniego dochodu brutto pomniejszone o dodatek? (154€)
W rozliczeniu podatkowym dokonuje się porównania opłacalności!
Mówmy, że wpłaciliśmy razem 2000 €.
W takim przypadku nie można odliczyć tych wydatków, ponieważ według urzędu skarbowego z dodatkami wypada korzystniejszo. (czy to dodatek czy oszczędność podatkowa?)
Żona: 154€ + 3 x 300€
Mąż: 154€
= 1208€ dodatków
Czy otrzymamy te dodatki automatycznie? (poprzez rozliczenie podatkowe?)
Moja żona złożyła stałe wnioski o dodatki w Deka.
Jednakże, ta Deka zostaje wypłacona na własność domu (z uwagi na niezagrażającą odmowę pomocy)
Jak to wygląda teraz z nowym produktem Riester.
Ponownie złożyć stały wniosek o dodatki w Fairr? (czyli złożyła dwa razy wniosek!)
A w moim przypadku złożyłem wniosek o dodatki u Wüstenrot.
Jednakże, w 2015 r. nie było już wpłat!
Jak to teraz wygląda dla mnie, jeśli w 2015 roku wpłacę do innego produktu Riester?
Mam nadzieję, że moje pytanie jest zrozumiałe.
Wkrótce założę kolejne temat dotyczący Riester (sensowne czy nie)
Pozdrowienia
Martin