Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Ubezpieczenia WHEN ubezpieczenie na życie, ubezpieczenie od niezdolności do pracy itp.)

Napisany przez matti85
Muszę szczerze powiedzieć, że nigdy mnie to specjalnie nie interesowało. Teraz, gdy pozwoliłem sobie na zakup nowego mieszkania, mam kilka rzeczy do zrobienia. Chcę być przygotowany na wszelki wypadek i móc utrzymać mój standard życia oraz zabezpieczyć wszystko.

W związku z tym, mam następujące plany:

- ubezpieczenie na życie na wypadek śmierci na kwotę 250 000 € (obejmujące wszystko i zostawiające jeszcze trochę na przyszłość) na początek na 10 lat
- ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy w wysokości 60% miesięcznego wynagrodzenia brutto, co daje zabezpieczenie w wysokości 3100 € miesięcznie do wieku 55-60 lat
- Czy potrzebuję ubezpieczenia majątkowego?
Czy coś ważnego mi umknęło? Mam już ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej. Co możecie mi polecić w przypadku ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy z elementem gromadzenia kapitału?

Re: Ubezpieczenia WHEN ubezpieczenie na życie, ubezpieczenie od niezdolności do pracy itp.)

Napisany przez ERGO Direkt
Cześć matti85,

W przypadku ubezpieczenia od niezdolności do pracy zaleca się rentę w wysokości od 75 do 80 procent Twojego dochodu netto. Jeśli zdecydujesz się na połączenie z ubezpieczeniem na życie lub emerytalnym, zawsze będziesz związany główną umową. Oznacza to, że jeśli zdecydujesz się zrezygnować z ubezpieczenia na życie lub emerytalnego z powodu problemów z płatnościami, również kończy się ochrona z ubezpieczenia od niezdolności do pracy. Dlatego zalecamy indywidualne ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Dodatkowo zaleca się wybór okresu ubezpieczenia do wieku emerytalnego.

ubezpieczenie majątkowe zapewnia finansową ochronę dla twoich dóbr. Zabezpieczone są na przykład ogień, uderzenie pioruna, wybuchy, implozje, woda użytkowa, burze, grad oraz kradzież z włamaniem.

Pozdrawiamy z ERGO Direct Insurance

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,

Ubezpieczenie na życie ryzykowne powyżej 250 000 € (zabezpieczyłoby wszystko i jeszcze zostałoby coś) na początkowe 10 lat

Ma sens zwłaszcza wtedy, gdy trzeba zadbać o członków rodziny. Kwestia odpowiedniej długości trwania i sumy ubezpieczenia nie może być jednoznacznie rozstrzygnięta, ponieważ wiele czynników odgrywa rolę. Jeśli chodzi tylko o zabezpieczenie finansowania nieruchomości, sensowne jest również wybranie wariantu ze zmienną sumą ubezpieczenia. Suma ubezpieczenia może zostać dostosowana do istniejącego saldo zadłużenia; należy tylko podać stopę oprocentowania i spłaty. W związku z tym: określ zapotrzebowanie, dokładnie przeanalizuj historię zdrowia i zdecyduj się na wariant (stały/zmienny) oraz odpowiedniego dostawcę.

Ubezpieczenie od niezdolności do pracy na poziomie 60% dochodu brutto, co oznacza zabezpieczenie w wysokości 3100 € miesięcznie do wieku 55-60 lat

W przypadku potrzeby obowiązuje to samo co dla ubezpieczenia na życie ryzykowne. Dlaczego należy zabezpieczyć się tylko do 55/60 lat? Należy pamiętać, że ewentualne przedłużenie może być niemożliwe, podczas gdy anulowanie lub skrócenie okresu ubezpieczenia zawsze jest możliwe. Dlatego zawsze wybrałbym najdłuższy możliwy wiek zakończenia, chyba że już utworzono odpowiednie rezerwy.

Ubezpieczenie majątkowe? Czy jest to konieczne?

Prawdę mówiąc, czy to jest konieczne, często okazuje się dopiero wtedy, gdy zajdzie wypadek ubezpieczeniowy. Należy samemu ustalić, czy chce się rekompensować szkodę z własnych oszczędności, czy też za stosunkowo niewielką składkę nabywa się ochronę na wypadek ubezpieczeniowiego.

Czy może coś istotnego jeszcze pominąłem?

Dzienny zasiłek chorobowy. Przy Twoich dochodach zarabiasz bardziej lub mniej wyraźnie powyżej granicy wymiaru zasiłku chorobowego z ubezpieczenia ustawowego. Ponieważ niezdolność do pracy nie zawsze wiąże się z korzyściami z ubezpieczenia od niezdolności do pracy, zaleciłbym uzupełnienie tej luki poprzez prywatne ubezpieczenie dziennego zasiłku chorobowego. Obliczenia nie są czarną magią: najpierw określa się, który z dwóch wartości jest mniejszy: 90% z brutto czy 70% z netto. Mniejsza kwota stanowi maksymalne roszczenie o zasiłek chorobowy. W przypadku ubezpieczonych ustawowo, od tej kwoty odlicza się również połowę składki na ubezpieczenie zdrowotne, ubezpieczenie od bezrobocia i pielęgnacyjne. W rezultacie otrzymuje się różnicę pomiędzy zasiłkiem chorobowym a dochodem netto, którą można uzupełnić.

Jeśli zdecydujesz się na połączenie z ubezpieczeniem na życie czy emerytalnym, zawsze jesteś związany główną umową. Oznacza to, że jeśli na przykład rezygnujesz z ubezpieczenia na życie lub emerytalnego z powodu trudności finansowych, kończy się również ochrona z ubezpieczenia od niezdolności.

W założeniu słuszne, ale również błędne. Istnieją dostawcy, którzy po wypowiedzeniu umowy głównej i dodatkowej umożliwiają zawarcie samodzielnej ubezpieczenia od niezdolności do pracy bez ponownego badania lekarskiego w ograniczonym czasie. To, że po wypowiedzeniu ubezpieczenia głównego automatycznie wygasa ubezpieczenie od niezdolności do pracy, bez możliwości jego ponownego zawarcia bez badania lekarskiego, może dotyczyć ERGO. W takim razie należy wybrać ubezpieczyciela, który oferuje bardziej przyjazne dla konsumenta rozwiązanie niż ERGO (na przykład Alte Leipziger).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata