- sob wrz 26, 2015 9:40 am
Cześć, aby zabezpieczyć kredyt hipoteczny, który wziąłem, ubezpieczyłem się dodatkowo na rentę plus ubezpieczenie od skutków nieszczęśliwych w razie niezdolności do pracy i płaciłem składki przez wiele lat. Po pewnym czasie udało mi się przenieść kredyt do innego banku. Ze względów kosztowych anulowałem wtedy ubezpieczenie emerytalne. Ubezpieczyciel wtedy zwrócił nowemu bankowi wartość wykupu plus udziały w zyskach oraz końcowe udziały w zyskach włącznie z udziałem w rezerwach wycenowych w celu zmniejszenia nowego kredytu. Nie podano informacji, jak obliczono zwróconą kwotę, czy jest odpowiednia, czy mam rację, nie wiem. Sam kredyt hipoteczny pochodzi jeszcze z lat 90-tych, w 2005 roku zwróciłem się również o nowe warunki kredytu hipotecznego, zostały one odrzucone z powodu prolongaty. Teraz otrzymuję pismo od banku hipotecznego (jak wspomniałem, ubezpieczenie emerytalne pochodziło z tego samego źródła) z następującym zdaniem: klient nie żąda rozliczenia umowy ubezpieczenia i zwrotu wszystkich wpłaconych kwot zgodnie z orzeczeniem ETS z 19.12.2013 i BGH z 7.5.2014, lecz jedynie zwrot kary przedterminowej po odwołaniu hipoteki. Teraz nie wiem, jak mam się zachować. Czy zwrot z ubezpieczenia emerytalnego był poprawny, czy mogę otrzymać dodatkowe pieniądze w ramach rozliczenia? Kto może mi doradzić? Dzięki za pomoc.