- wt wrz 29, 2015 9:55 am
Cześć, po wprowadzeniu się od razu w temat. Próbuję zmniejszyć swoje dochody podlegające opodatkowaniu w celu uporania się z moimi stałymi nadpłatami (problem 3/5). Usłyszałem (ojej, niebezpieczna półwiedza): Można podać ryczałty za przejazdy służbowe i diety. Zostaną one uwzględnione jako koszty poniesione z tytułu podróży służbowych (lub podobnie) i zmniejszą obciążenie podatkowe. To mogę zrozumieć, ale teraz idziemy dalej: Urząd skarbowy oblicza roszczenie wynikające z podróży służbowych i potrąca je od otrzymanych przez pracownika (jeśli takie są) dodatkowych świadczeń ze strony pracodawcy. Dzięki temu można skorzystać z ewentualnej różnicy. Otrzymuję od swojego pracodawcy samochód służbowy, pokrywam koszty paliwa (przedstawiam rachunki) i otrzymuję diety na wyżywienie (w zależności od długości podróży 12 lub 24 €). W zasadzie, to wszystko dla mnie. Wpisuję otrzymane bez podatku dodatkowe świadczenia z kopii zwolnienia z podatku dochodowego, a w sekcji Koszty związane z podróżami służbowymi wpisuję tę samą kwotę. Teraz pytanie, czy całość jest rozliczona jako kwota pracodawcy. Czy ma sens podawanie wszystkich podróży służbowych osobno w zeznaniu podatkowym? Czy istnieją ryczałty, które mogę odliczyć obok świadczeń pracodawcy? Dziękuję bardzo Michael