Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Dom prefabrykowany - opinie

Napisany przez kennname
Cześć i miłego wieczoru, ludzie!

Zwracam się do was, ponieważ jestem kompletnie niezdecydowany, który sposób wybrać. Z jednej strony jest Dom prefabrykowany, a z drugiej strony normalne budowanie.
Która z tych metod jest lepsza?

Zapoznaliśmy się z domem prefabrykowanym na stronie https://www.livinghaus.de/ i wydało mi się to całkiem atrakcyjne :d Mój partner jednak jakoś jest sceptyczny.
Dlatego byłoby mi miło, gdybyście mogli mi dać jakiś wskazówkę.

Napisany przez haeuslebauer81
Cześć,

długo zastanawialiśmy się nad tym tematem. Naszym zdaniem jest to kwestia wiary. Budynki prefabrykowane są kontrolowane pod względem jakości, a jeśli chodzi o efektywność energetyczną, to są praktycznie nie do pobicia pod względem stosunku ceny do jakości. Jednak w głowach ludzi wciąż przeważa myślenie o budowie tradycyjnej.

zdecydowaliśmy się na Dom prefabrykowany, ponieważ większość budynków murowanych nie jest już budowana przez odpowiedni czas, co jest faktycznie wymagane. W rezultacie powstają rysy w tynku, gdy budynek ulega osiadaniu lub wysycha. Dom prefabrykowany jest szybszy w budowie, ponieważ proces schnięcia jest minimalizowany. Tak przynajmniej uważamy. Wiele osób ma dziwne uczucia związane z domem prefabrykowanym, ale nikt nie potrafił nam wytłumaczyć dlaczego...

Napisany przez florianmeier
Moja bardzo osobista opinia na ten temat:

Nie we wszystkich regionach domy prefabrykowane są tańsze niż masywnie zbudowane.

Domek prefabrykowany wytrzymuje nieco ponad 30 lat, tak samo jak źle zbudowany Dom murowany (też takie się zdarzają!). Więc jeśli ma się już ponad 50 lat... nieważne.

Szczególnie w obszarach o surowym klimacie wybrałbym Dom murowany, ponieważ wilgoć przedostająca się do środka bardziej szkodzi domowi prefabrykowanemu ze względu na jego konstrukcję z drewna niż domowi murowanemu.

Jeśli ktoś chce mieć strop żelbetowy (ze względów akustycznych): domek murowany!

Moim doświadczeniem jest, że domy prefabrykowane mają przeciętnie lepsze układy pomieszczeń i (od zawsze) doskonałe wartości docieplenia.

Napisany przez verschaukelt
Moji roditelji žive u montažnoj kući sa drvenim okvirom i izolacijom, unutra obloženo drvenim pločama, vanjska fasada obložena kamenom od vapnenca, koja je već nekoliko puta prebojena. Unatoč sumnjama koje su postojale devedesetih godina, nema problema s otrovnim tvarima unatoč tome što je kuća sagrađena 1965. godine. Također, nema sleganja, pukotina niti bilo kakvih drugih oštećenja do danas. Kuća i dalje može zadovoljiti današnje energetske zahtjeve i s malo ulaganja (bolja izolacija krova, postavljanje fotonaponskog sustava na krov) mogla bi postati energetski učinkovita kuća - no za moje roditelje to jednostavno više nije isplativo.
Praktična stvar do danas je što se raspored prostorija mogao prilagoditi potrebama, budući da samo nekoliko dijelova mora ostati isto.
Takvu bi kuću i ja danas izgradio. Jeftinija je od kuće od cigle, ali ništa brže ne ide - kako sam upravo primijetio kod susjeda. Nakon 6 mjeseci konačno su završili s krovom, fasadom, balkonima, prozorima i ostalim. Unutra još moraju raditi. A susjedi su samo stavljanje žbuke naručili....
Moja kuća iz snova zapravo je bila Huf Haus - također samo drvo i staklo te malo elemenata fasade.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata