Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: przeniesienie BAV

Napisany przez Mira95
Hej wszyscy,

Jestem nowy tutaj na forum i muszę teraz poprosić o Waszą pomoc. W 2001 roku podpisałem umowę ubezpieczenia emerytalnego pracowniczego (BAV) w firmie ubezpieczeniowej A. Trwała ona przez 7 lat, aż zmieniłem pracodawcę. Od tego momentu kontynuowałem ubezpieczenie prywatnie, ponieważ nowy pracodawca nie zgodził się na przejęcie go jako BAV z odłożeniem wynagrodzenia.

Więc pierwsze pytanie, czy prywatna kontynuacja jest lepsza czy gorsza od BAV?

Teraz obecny pracodawca zlecił maklerowi zajęcie się zabezpieczeniem emerytalnym. Makler otrzymał oferty od ubezpieczenia B i teraz poleca mi zerwanie starej umowy i prywatne ulokowanie pieniędzy z ubezpieczenia A na koncie depozytowym.

Co jednak z BAV? Makler twierdzi, że otrzymałbym całą kwotę. ubezpieczenie A mówi, że to niemożliwe z uwagi na udział BAV. To wydaje się logiczne i sprawia, że zaczynam być podejrzliwy wobec maklera pracodawcy.

Następnie makler mówi, że nie byłoby problemu, gdybym otrzymał tylko część kwoty, można przenieść tę sumę z starej umowy na nową na podstawie § 40 i § 3. 63.

ubezpieczenie A twierdzi, że to niemożliwe, przeniesienie zostało wykluczone.

Teraz również zaangażował się poprzedni makler lub firma i odradza mi zerwanie umowy z ubezpieczenia A.

Teraz dwie strony ciągną mnie w różne strony, jedna mówi, że nie ma problemu, podpisz umowę z ubezpieczeniem B i przenieś... a druga mówi, że wszystko to nonsens, zostań przy A.

Nie mam pojęcia, jakie byłyby wady przeniesienia.

Będę wdzięczny za Waszą opinię. Mam nadzieję, że w porządku jest, że nie podaję tutaj nazw dostawców.

Pozdrowienia

Napisany przez uwehaensch
Indywidualna kontynuacja umowy emerytalnej (bAV) (mam nadzieję, że z zmianą podmiotu nadzorującego z firmy na Pana) nie jest ani gorsza, ani lepsza. Indywidualnie opłacane składki nie są logicznie istotne pod względem podatkowym, ale wypłaty generowane z tych indywidualnych składek nie są później w pełni opodatkowane i nie podlegają na nie składki na ubezpieczenie zdrowotne. Warunkiem jest, aby była to polisa ubezpieczeniowa na życie (Direktversicherung), a nie fundusz emerytalny. Ten drugi nigdy nie kontynuowałbym prywatnie.

Pośrednik nowego pracodawcy moim zdaniem powinien być traktowany z najwyższą ostrożnością. Rozwiązanie umowy lub wypłata całego kontraktu bAV jest niemożliwa, czego powinien się zorientować ten pośrednik, gdyby miał jakiekolwiek pojęcie o tym temacie. Ubezpieczyciel A ma rację. Pośrednik pracodawcy chce tylko zarobić prowizję i dlatego doradza takie, moim zdaniem zupełnie nieetyczne, rzeczy.

Przeniesienie oszczędności z kontraktu 40b do kontraktu 3.63 jeszcze się nie zdarzyło, ponieważ to zupełnie inne ramy umowne i podatkowe. Myślę, że pośrednik pracodawcy ma jedynie pewne pojęcie o przeniesieniu i zupełnie nie zna się na temacie. Nawiasem mówiąc: moim zdaniem, jeśli chodzi o przeniesienie, ubezpieczyciel A ponownie ma rację.

Ogólnie rzecz biorąc, jeśli nie chce Pan indywidualnie opłacać starego kontraktu 40b, może Pan zaprzestać wpłacania składek i zawrzeć nowy kontrakt 3.63 u pośrednika. Proszę jednak dokładnie zastanowić się nad zaletami i wadami tej decyzji.

Napisany przez Mira95
Cześć,

dziękuję za szybką odpowiedź. To bardzo miłe i pomocne. Wygląda na to, że będę musiał jeszcze trochę nad tym pomyśleć.
Co do pośrednika, teraz jestem skonsternowany tym, że otrzymałbym całe pieniądze w każdym przypadku, więc to chyba nie ma sensu.

Skonfrontowałem go z informacjami od ubezpieczyciela A, a tam powiedziano mi, że pracownicy może nawet nie zauważą, że to kiedyś było ubezpieczenie na życie z kapitałem zgromadzonym. Naprawdę to mnie denerwuje.

Ludzie martwią się o starość, a potem jeszcze zostają oszukani.

Czy istnieje możliwość skorzystania z neutralnego doradztwa?
Bez presji na coś?

Pozdrawiam

Napisany przez uwehaensch
Doradcy ubezpieczeń zgodnie z § 34e ust. GewO pracują na zasadzie wynagrodzenia, www.bvvb.de

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata