Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt na Dom i samochód?

Napisany przez JayVonK
Witam wszystkich,

Mąż i ja planujemy kupić własny Dom w ciągu najbliższych miesięcy (cena zakupu około 150-160 tys. euro).
Teraz jednak być może potrzebujemy dodatkowo samochodu i stoimy przed decyzją, czy lepiej sięgnąć do naszych oszczędności, które mają służyć jako wkład własny lub koszty dodatkowe związane z zakupem, czy też finansować kwotę poprzez kredyt.

W skrócie nasza sytuacja wygląda następująco:
W zeszłe lato mieliśmy już konkretny obiekt, na podstawie którego pozyskaliśmy oferty finansowania (ostatecznie zdecydowaliśmy się jednak nie nabywać tego obiektu).
Nasz wkład własny wynosił w zeszłym roku około 10 tys. euro z oszczędności związanych z Riesterem oraz na koncie oszczędnościowym.
Aktualnie jest nieco więcej (miesięczna wpłata do Riesteru 200 euro itp.), a saldo na koncie oszczędnościowym wynosi około 8500 euro.

Ponieważ nasz wkład własny nie wystarczyłby, aby móc w pełni sfinansować koszty dodatkowe z własnej kieszeni, zalecono nam sfinansowanie pozostałej kwoty poprzez kredyt subordynowany (8000 euro, okres kredytowania 48-60 miesięcy). Po tym, jak zrezygnowaliśmy z zakupu domu, postanowiliśmy kontynuować oszczędzanie do czasu znalezienia nowej okazji, aby zwiększyć kapitał.

Teraz jednak potrzebujemy dodatkowo używanego samochodu, w który być może zainwestujemy od 5000 do 7000 euro. Nie jesteśmy pewni, jak najlepiej podejść do tego tematu.
Obecnie oboje pracujemy, ale w przyszłości, mając własny Dom i potomstwo, ja jako jedyny z nas zarabiałbym około 2300 euro netto. Aktualnie oczywiście więcej zarabia moja żona.
Mamy co najmniej 500 euro miesięcznie, które moglibyśmy przeznaczyć na kredyt samochodowy lub oszczędności. Dodatkowo wpływa 200 euro na konto Riester. Nie mamy żadnych innych bieżących kredytów czy kosztownych umów, itp.

Teraz pojawiają się kilka opcji:

1. Wykorzystanie części oszczędności i spłata reszty poprzez kredyt długoterminowy/krótkoterminowy.
W ten sposób kredyt mógłby zostać spłacony po 12 miesiącach, ale jednocześnie nie byłoby możliwe nadal gromadzenie kapitału.
W związku z tym część kapitału własnego przy zakupie domu finansowana byłaby poprzez kredyt subordynowany.

2. Całkowite sfinansowanie samochodu na kilka lat, co oznaczałoby niską ratę, przy jednoczesnym możliwym oszczędzaniu. Wówczas obok przyszłego kredytu związanego z nieruchomością byłby kredyt samochodowy, ale również więcej kapitału własnego.

3. Inwestycja całego oszczędzonego kapitału w samochód, a następnie od teraz ponowne budowanie kapitału własnego z kwoty 500 euro miesięcznie. W przypadku znalezienia domu nie mielibyśmy wówczas żadnych bieżących kredytów, ale również mało/niewiele kapitału własnego.

4. ???

Nie jestem pewien, czy kredyt subordynowany jest powszechnie/akceptowalny.
Czy lepiej jest przynieść ze sobą kapitał własny oraz zaciągnąć kredyt na samochód, czy może lepiej mieć niewielki kapitał własny i nie posiadać bieżących kredytów? W tej chwili jestem trochę zagubiony.

Mój obecny samochód może jeszcze posłużyć kilka miesięcy, ale obecnie jego sprzedaż/wykup jest możliwa i korzystna. Ponieważ jeżdżę więcej niż początkowo planowano i mam małą benzynę, obawiam się, że wartość mojego samochodu spadnie, a mogą pojawić się kosztowne naprawy, gdy silnik lub coś innego ulegnie awarii z powodu zwiększonego przebiegu.

Napisany przez GuterAutokredit
Cześć,

Mam następującą propozycję: sprzedaj swoje stare auto prywatnie. Przyniesie Ci to trochę gotówki. Do tej gotówki dorzuć trochę swoich oszczędności. U dilera samochodowego spróbuj negocjować jak najwyższy rabat za gotówkę (na przykład 20 procent). Uzyskane pieniądze dodaj do puli na zakup domu.

Ważne w tej wersji: Nie przedstawiaj się jako kredytobiorca przed dealerem samochodowym. Odrzuć ewentualne propozycje kredytu samochodowego. Tylko w ten sposób możesz wystąpić jako płatnik gotówkowy i wynegocjować rozsądny rabat.

Co do finansowania domu, nie będę się wypowiadać, na pewno są inni, którzy znają się lepiej.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

miło jest przeczytać, że wciąż są ludzie, którzy kupują używane auto za tylko 5-7 tys. EUR..... Zazwyczaj czyta się tutaj kwoty powyżej 10 tys. EUR, ponieważ poniżej tej kwoty nie można dostać dobrego (lub może odpowiedniego) używanego auta.....

W związku z tym 160 tys. EUR przy oprocentowaniu 2,5% i spłacie 2% kosztowałoby Was 600 EUR miesięcznie. Powinno to być możliwe do pokrycia z pensji. Dla banku byłoby lepiej, gdybyście pokryli koszty NK od EK i mieli mniejszy kredyt niż gdy bank musiałby finansować 110%.

Ale tutaj są znawcy w dziedzinie finansów bardziej niż ja.

Napisany przez JayVonK
Cześć. Dziękuję za odpowiedzi.

Sprzedaż samochodu prywatnie jest prawdopodobnie najlepszym pomysłem. Mogę więc wziąć ofertę wymiany, ale myślę, że sprzedaż prywatna przyniesie więcej zysków.
Płacenie gotówką daje lepszą pozycję przy zakupie samochodu, ale również lepsze warunki podczas negocjacji zakupu nieruchomości, gdy masz więcej pieniędzy w kieszeni.
Dlatego teraz jestem trochę w trudnej sytuacji. Muszę zdecydować na któryś z tych dwóch trudnych wyborów.
110% finansowanie, o ile wiem, jest dość drogie, dlatego chciałbym zebrać więcej własnego kapitału. Ale czy warto wziąć kredyt na samochód? Hmm…
Z czystego przeczucia powiedziałbym, że nie ma zbyt wiele sensu brać kredytu, jeśli ma się te same środki dostępne.
Ale nadal nie do końca rozumiem związek pożyczki subordynowanej/współczynnika kapitału własnego/ bieżących kredytów.

Napisany przez guest
Kolejne moje rozważania:

Jak daleko posunięte jest pragnienie domu własnego za 160 tysięcy? Innymi słowy: czynnie poszukiwany? Biernie poszukiwany? Dom już znaleziony i powoli zaczyna się rozmawiać z obecnym właścicielem.

Punkt 1: Jeśli pójdziemy do pośrednika i powiemy, że możemy wydać 150 tysięcy, domy będą oferowane za 175-200 tysięcy. Oznacza to, że ramy zostałyby już wtedy przekroczone. Często jednak okazuje się, że mamy określone wymagania, które nie są zgodne z ofertami -> drożej, jeśli życzenia mają zostać spełnione. Jeśli mamy czas na szukanie, odpowiedni Dom może się oczywiście jeszcze pojawić.

Punkt 2: Poza kwestią czasu ważne jest, ile dodatkowego kapitału można byłoby zaoszczędzić w dłuższym okresie. Ogólnie rzecz biorąc, jest to niekorzystne płacić dzisiaj odsetki w wysokości 4% (lub więcej), jeśli pieniądze leżą na oszczędnościówce. Czy w ciągu roku można znowu zaoszczędzić dużą sumę na zakup auta? Przy miesięcznej oszczędności w wysokości 50 euro raczej nie, ale przy 500 euro byłoby to możliwe.

Wszystko zależy od czasu. Ważne jest zawsze, aby nie dać się zepchnąć pod presję ani w przypadku domu, ani auta - choć stare auto może wywierać na nas presję. ;-) Jednak właśnie w przypadku nieruchomości ważne jest nie podejmowanie pochopnych decyzji. Można już dziś odwiedzać domy, które nie wchodzą w grę, aby poczuć, czego się chce, czego się potrzebuje (i co można/zamierza się sobie pozwolić). Zidentyfikować słabe punkty i obserwować gadaninę sprzedawcy. Gdy ciągle słyszymy te same zdania, wiemy oczywiście, że są one tylko pustosłowiem i można je śmiało zignorować.

W końcu pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi: w zależności od okoliczności jedno rozwiązanie może być lepsze od drugiego lub nawet odwrotnie. Nie ma tu recepty. Pośrednicy (sprzedawcy) produktów finansowych tutaj mogą - w razie potrzeby - dokładnie przeliczyć, które rozwiązanie będzie korzystniejsze w oparciu o konkretne, osobiste dane.

Powodzenia!

Napisany przez NaTwoim13
Gościu, oto jak to wygląda! Ważne jest przede wszystkim, aby koszty lub cała sytuacja wyjściowa dotycząca planu były znane, dopiero wtedy można rozważyć, co jest najbardziej sensowne. Przy odpowiedniej zdolności kredytowej brak kapitału własnego nie jest przeszkodą w realizacji planu finansowego. Wtedy chodzi jedynie o opracowanie najbardziej ekonomicznego koncepcji, ale nie ma problemu z jej ustaleniem.

Napisany przez JayVonK
Cześć,

obecnie jesteśmy w zasadzie w fazie bierności podczas poszukiwań. Obejrzeliśmy już kilka nieruchomości i do tej pory mieliśmy dwa domy, które wchodziły w grę, jednak albo było za późno na kolejne kroki, albo zdecydowaliśmy się nie dokonać zakupu. Ale zakładam, że nadal będziemy szukać czegoś w tej samej cenie i jakości. To na temat punktu 1.
Co do punktu 2: Tak, teoretycznie w ciągu roku odzyskalibyśmy zainwestowane pieniądze.

Poza starym samochodem nie czujemy żadnej presji, więc myślę, że najpierw zajmiemy się zakupem nowego samochodu (za gotówkę z odpowiednią zniżką). Nie sposób przewidzieć, czy znajdziemy nieruchomość w krótkim czy długim okresie. Jak wspomniałem, obawiam się jedynie, że brak wkładu własnego może stanowić zbędne utrudnienie dla ekonomicznego planu finansowania. Z drugiej strony, oszczędzanie i życie bez kredytów prawdopodobnie jest lepsze...

Dziękuję jeszcze raz za rady.

Napisany przez guest
Za rok kapitał wróci, a stan będzie taki sam jak obecnie. JA (i moja kryształowa kula) zakładam, że za rok stopy procentowe będą na podobnym poziomie jak obecnie.

Do tego czasu: wykorzystaj czas i zdobywaj informacje, na przykład podczas zwiedzania. Wiedza nie jest szkodliwa.

Powodzenia

gość

Napisany przez GuterAutokredit
Cześć JayVonK,

Brzmi jak dobra decyzja. Powodzenia z zakupem samochodu. Teraz, gdy zbliża się zima, używane samochody zazwyczaj stają się nieco tańsze. Jeśli pojawią się jakiekolwiek pytania dotyczące finansowania lub jeśli będziesz potrzebował taniego ubezpieczenia samochodu, po prostu zajrzyj na moją stronę. Link znajduje się w stopce.

Pozdrowienia,
GuterAutokredit

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata