Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwe jest pełne sfinansowanie RH?

Napisany przez HSV
Cześć,

Czy istnieje możliwość uzyskania pełnego finansowania?

Byłem u pośrednika VW Banku. Miła pani wybrała dla mnie najlepsze warunki, a mianowicie:

KfW 50T 1,87%
pożyczka pracodawcy od VW 18T 4%
Raty Sparda Bank Hannover 172500 € 15 lat efektywne oprocentowanie 2,56%
Koszty notarialne i podatek od nabycia nieruchomości 15700€
Cena domu 225T
Kapitał własny 0€
Raty: 795€ Sparda, KfW 187€ od 2. roku, pożyczka pracodawcy powinna wynosić 132€ na 15 lat.

Dochód 3000€ ja + żona 700 + 570 zasiłek rodzinny. Brak innych kredytów, scoring w Biurze Informacji Kredytowej wynosi 96,8%
Czy to zadziała? Właśnie złożyłem wniosek kredytowy i czekam, ponieważ obecnie czas oczekiwania wynosi prawdopodobnie 20 dni. Minęło już 6 dni.
To, co mnie niepokoi, to to, że kolejna najlepsza umowa ma mieć oprocentowanie na poziomie 3% początkowo!

Dziękuję za odpowiedzi z góry...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Pełne finansowanie byłoby wtedy, gdy cena zakupu i dodatkowe koszty zakupu. Ale tutaj Sparda finansuje tylko łączną kwotę zakupu w wysokości 225 000 EUR.
Reszta zostanie sfinansowana za pomocą pożyczki pracodawcy od VW. Wygląda to naprawdę dobrze.

Napisany przez HSV
Dziękuję za szybką i łatwą pomoc...

Napisany przez HSV
Czy pożyczka od pracodawcy jest uważana za kapitał własny?

Ale ponieważ bank nie finansuje, obsługa jest łatwiejsza.

Napisany przez NaTwoim13
.....To, co mnie dziwi, to fakt, że najbliższa lepsza umowa ma rozpoczynać się od 3%!.....

O co dokładnie chodzi?

Napisany przez HSV
Cześć,

To powiedziała pani podczas rozmowy rekrutacyjnej. To Commerzbank oferuje 3,02%. Skok z 2,56% na 3,02% jest całkiem spory, moim zdaniem.

Dzisiaj Sparda zrobiła zapytanie warunkowe w Schufa (widziałam online).

Moje pytanie brzmi, co dalej? Czy to dobry znak czy standardowa procedura? Jakie jest prawdopodobieństwo, że Sparda podniesie oprocentowanie?

Czekanie jest naprawdę irytujące...

Napisany przez NaTwoim13
To jest normalny proces. Podczas egzaminu bank nie dostosowuje już oprocentowania.

Następny skok jest co 0,05, między Twoim warunkiem a alternatywnym 3% proponowanym przez Twoją doradczynię jest ponad 100 banków, jeśli nie więcej, które oferują warunki gorsze niż Twoje, a także kilka oferujących lepsze warunki. Nie mogę zrozumieć wypowiedzi Twojej doradczyni. Również 3% w Commerzbank.

Napisany przez HSV
Taniej ofert brzmi dobrze, ale byłem teraz w swoim banku domowym VoBa, Intertyp i Vw Bank...

Oferty Voba 190000 na 2.91% na 15 lat z zabezpieczeniem hipotecznym w wysokości 118000.

Intertyp: Dsl Bank 152000 na 2.40%, a Hanseatic Naht 38000 z oprocentowaniem 6.4%.

Sparda: 172000 na 2.53% i 18000 od pracodawcy na 4%.

Wszystkie z 50T kfw.

Najlepszą ofertę wydaje się być ta od Spardy.

Gdyby udało mi się, chciałbym dokonać dodatkowych wpłat w wysokości około 1500-2000€. Gdzie byłoby najbardziej sensownie wpłacić: w dużym zobowiązaniu czy w wariancie Anteileges?

Dziękuję za odpowiedzi

Jeśli chodzi o czystą płatność odsetek, spłata pożyczki pracodawcy jest sensowna, ponieważ płacisz tu 4%.

Napisany przez HSV
Nadal brak odpowiedzi... to naprawdę frustrujące... Sprzedawca też zaczyna się denerwować.

Będę wdzięczny za ocenę warunków oferowanych przez Sparda-Bank!

W weekendy Sparda nie pracuje. Warunki w Sparda są jednak w porządku.
Czekanie po prostu do tego należy.

Napisany przez HSV
Cześć, dzisiaj dostałem telefon od pośredniczki. Mam dołączyć jeszcze 2 kolejne wypłaty, bo w przeciwnym razie dodatki za zmiany nie zostaną uwzględnione. Ponadto bank chce mieć potwierdzenia modernizacji. Jako że to nieruchomość dziedziczona, sprzedawca nie ma dokumentów. Czy liczą się zdjęcia?
Czy to oznacza, że dostanę finansowanie, jeśli nieruchomość odpowiada również wartości? Moim zdaniem, nie przeprowadziliby oceny nieruchomości, gdyby u mnie wszystko nie było w porządku, prawda?

Napisany przez kennname
Najlepiej zwrócić się do kogoś, kto się na tym zna

Zazwyczaj wystarczy, żeby ocenić obiekt, jeśli poinformuje się bank, kiedy sprzedający przeprowadził jakie większe modernizacje w danym roku. (Przykład: w roku 2010 zostały wymienione wszystkie okna). Jeśli bank zaczyna żądać dokumentów potwierdzających wykonane modernizacje, może to oznaczać, że wartość obiektu nie wystarcza. (Przykład: Dom jest sprzedawany za 200 000 EUR, ale według wyceny obiektu jest wart tylko 150 000 EUR).

Ale tutaj naprawdę pytanie - czy nie zmienić banku...

Napisany przez NaTwoim13
Ile deklaracji podatkowych wysłali Państwo? Muszą to być ostatnie 3 dokumenty, w tym deklaracja podatkowa za grudzień 2014 roku, wtedy zostaną uznane dodatki za prace zmianową. Dziwi mnie, że powołują się na ten argument, ponieważ Sparda Bank Hannover nie jest po raz pierwszy sponsorem pracownika VW. Skąd pochodzi pośrednik, do jakiego przedsiębiorstwa należy?

Napisany przez HSV
Cześć, bardzo dziękuję za odpowiedzi!!

Teraz mam złożyć 6 rozliczeń, żeby dodatek za zmianę liczył się. + Grudzień już złożyłam.
Pośredniczka pracuje sama w banku Vw.
Wszystko dziwne i czasochłonne.

Teraz zrobiłam zdjęcia modernizacji, zobaczymy, co będzie dalej.

Napisany przez HSV
Cześć,
wczoraj minęło 20 dni roboczych, a nadal brak odpowiedzi. Sprzedawca zaczyna myśleć, że mam go na rozmyśle.

Pośredniczka mówi, że wysłała e-mail, ale nie otrzymała odpowiedzi. Byłem osobiście w Sparda, aby uzyskać informacje, ale bezskutecznie. Powiedziała, abym skontaktował się z pośredniczką.

Czy jest jakiś numer telefonu, pod który mogę zadzwonić?
To zaczyna być dziwne...

Napisany przez matti85
Problem wielu sprzedawców polega na tym, że sami długo nic nie kupowali. To normalne, że to trochę trwa. I ja musiałem na przykład poczekać ponad 20 dni roboczych. To nie jest typowy zakup, jak kupno butów. Ponadto bank musi wszystko sprawdzić, a obecnie rynek jest bardzo aktywny, więc nie jesteście Państwo jedynymi, którzy chcą być obsłużeni. Jak już wspomniałem, trzeba mieć cierpliwość, nawet jeśli to trudne, znam to.

Na pewno się uda.
Pośrednik finansowy zazwyczaj może zapytać drogą mailową lub telefoniczną.

Należy w ogóle wykluczyć jakiekolwiek ogólne odpowiedzi w stylu to się uda. Pracownicy działów obsługi klienta w bankach mają swoje reguły, więc jeśli wnoszona sprawa nie została kompletnie złożona i brakuje dokumentów, trzeba je dostarczyć. W razie potrzeby dobry pośrednik może także pokazać na papierze, jakiego e-maila wysłała do niego Sparda.

Czy raczej podejrzewam, że pośrednik nie złożył wniosku bezpośrednio w Sparda, tylko za pośrednictwem platformy, czy tak może być?

Napisany przez HSV
Cześć,
nie wiem, czy pośredniczka dokonała tego poprzez platformę. Byłem już kilka razy w Sparda, aby dowiedzieć się informacji. Tylko raz otrzymałem informację, że powinno to być załatwione do 23.10. Byłem tam w wtorek, ale nie otrzymałem żadnych informacji, tylko że powinienem skontaktować się z pośredniczką. Zrobiłem to od razu po południu. Powiedziała, że napisze do mnie maila i da znać. Dziś jest czwartek...
A teraz ma urlop do przyszłego środy... Niesamowite
Pozdrowienia

Napisany przez HSV
Cześć, wczoraj otrzymałem odmowę po 5 tygodniach oczekiwania. Sparda chce 60 tysięcy dodatkowo, aby zatwierdzić kredyt hipoteczny. Według pośredniczki nieruchomość jest zbyt droga dla Spardy. Nowa oferta od DSL Bank to 175 tysięcy, ale z oprocentowaniem 3,52%, czyli dokładnie o 1% więcej niż Sparda. Czy są banki, które podchodzą do wartości nieruchomości inaczej? Czy lepiej się poddać?

Jak wygląda rozłożenie tych EUR 175.000? Wydaje mi się to trochę wysokie przy stopie 3,52%.

Napisany przez NaTwoim13
Dla mnie niepojęte jest, dlaczego nie zwracają się do eksperta lub do mnie. Zamiast tego zadają pytania i spekulują dalej tutaj!

Kiedy zlecam finansowanie, chcę wiedzieć, jak długo potrwa wydanie decyzji. Jeśli dowiaduję się od pośredniczki, że zajmie to 5 tygodni (co jest normą w Sparda Bank Hannover i dlatego już nie zakwalifikuje się do oferty dla klientów), to sprawa powinna być już załatwiona. Państwa sytuacja doskonale to uzasadnia. Teraz po 5 tygodniach znowu zaczynacie od zera, a sprzedawca czeka cierpliwie!

Dlaczego oferta DSL Bank jest tak słaba??? Kto ustalił te warunki kredytowania w DSL Bank, czy ktoś pozwolił Państwu wejść w 100% finansowanie w DSL Bank w koncepcji??? Możliwe, że udział lombardowy w DSL Bank można obniżyć do 90%, ale czy DSL Bank ze swoimi kryteriami oceny - zwłaszcza teraz, gdy nieruchomość została obniżona przez Sparda Bank - jest właściwym bankiem, w to wątpię.

Kto polecił Państwu DSL Bank, mając świadomość tego, co się wydarzyło??? Czy pośrednik miał kiedyś wycenę nieruchomości, na przykład przez Sprengnetter???

Napisany przez guest
... także tutaj znowu mamy do czynienia z przypadkiem, że ma się nieskończone zaufanie do doradców o niebieskich oczach i miłym uśmiechu... nawet jeśli te wszystko spartaczą. Nawet po trzecim niepowodzeniu nadal daje się czwartą szansę...

Ale jakoś ten problem jest jak dzień powtarzającego się szczura - czytamy o nim cały czas...

gość

Czego ciągle czytamy? I gdzie?

Napisany przez NaTwoim13
Podnoszone koncepcje nie pasują, wybierane są banki, których kryteria wyboru nie odpowiadają sytuacji wyjściowej, klienci podpisują wnioski nieświadomie, pojawia się wiele niewyjaśnionych pytań, pośrednicy są potem nieosiągalni lub proces trwa zbyt długo, a gdyby to zostało wcześniej lepiej skomunikowane z klientem, to uniknęlibyśmy takich odmów, które dla mnie były jasne już na samym początku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata