Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Jak sfinansować swoje życie i rodzinę podczas przejścia na samozatrudnienie?

Napisany przez nophone
Cześć wszystkim,

po około 8-10 latach pracy na etacie zauważam, że chcę robić coś innego. Mam rodzinę i [url]Dom[/url], który trzeba spłacić. Żona i dzieci są ubezpieczone razem ze mną. Wszystko idzie jakoś, ale niestety zarobki są skandaliczne, co powoduje spadek motywacji. Poza tym chciałbym zrobić coś innego. Razem z przyjaciółmi mamy dość konkretne wyobrażenie, jak mogłoby wyglądać nasze życie w przyszłości.

Problem polega na braku pieniędzy, aby przeżyć, dopóki nie uzyskamy dochodów wystarczających na pokrycie naszych kosztów. Mówiąc konkretnie, nie mam nic na czarną godzinę. Liczymy, że najwcześniej po roku będziemy mieć dochody wystarczające na pokrycie naszych kosztów osobistych. Nie potrzebujemy biura, czynszu ani innych kosztów początkowych. Faktycznie nie potrzebujemy nic, poza pieniędzmi na wydatki takie jak marketing internetowy, paliwo na targi i po prostu żeby nas bardziej zauważono. Wszystko to jest jednak dobrze udokumentowane w BP. Sytuacja konkurencyjna jest dobra, więc wszyscy (którzy przez lata pracowali w różnych branżach) jesteśmy przekonani, że sprawa się uda.

Jesteśmy konsultantami IT, programistami, ekspertami ds. marketingu. Branżę znamy, a oferowane przez nas usługi i oprogramowanie z pewnością znajdują uznanie.

Problem polega na tym, że potrzebujemy wynagrodzenia, aby nadal móc opłacać wszystko. Możemy się ograniczyć i żyć oszczędniej, ale pewne koszty należy ponieść. Przede wszystkim martwię się o [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne i zabezpieczenie swojej rodziny.

Musimy pracować nad pomysłem i produktem na pełen etat. Nie jest możliwe założenie firmy jako dodatkowej działalności. Praca w jednym systemie na part-time nie wchodzi w grę. Jestem teraz blisko tego, żeby prosić rodzinę o pożyczkę, co jest bardzo nieprzyjemne.

Z drugiej strony nadchodzi wizyta w banku. Nie wiem jednak zupełnie, jak tam mi pomogą. Czy otrzymam [url]kredyt[/url] w mojej sytuacji? Niskie odsetki? Spłacę dopiero po latach.

Jak niebo zaczyna się firmować pod tymi warunkami, gdy wszyscy jesteśmy już w środku życia, mieliśmy edukację i po prostu chcemy zrealizować pomysł. Czy rzeczywiście brak finansowania na życie przez 1-2 lata mogę spowodować porażkę?

Dziękuję za każdą wskazówkę, NoPhone (Mark)

Re: Jak sfinansować swoje życie i rodzinę podczas przejścia na samozatrudnienie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Masz żonę, dzieci, istniejące zobowiązania związane z wyposażeniem domu i jako osoba wykształcona pewien standard życia. Zazwyczaj pomysł na przejście z pracy na etacie do prowadzenia własnej działalności zaczyna się od pomysłu. Ale sądzę, że nie mówimy tutaj o mikrokredytach w jednocyfrowym zakresie EUR, ale jak piszesz ...utrzymanie przez 1-2 lata... spłata po latach... W przypadku takiej skali bank, główny bank również będzie pytać o zabezpieczenia. Być może dotychczasowa bank, która udzielała kredytów, będzie pierwszym miejscem kontaktu. Ale uwaga, dotychczasowanie kredyty hipoteczne zostały ocenione i zatwierdzone na podstawie zdolności kredytowej pracownika. Jeśli zmienia się sytuacja finansowa ze względu na przejście na własną działalność, dotychczasowy bank ma również prawo do wypowiedzenia dotychczasowego kredytu hipotecznego zgodnie z warunkami umowy. Jeśli jesteś z branży - branży IT - na pewno istnieją już odbiorcy Twojego produktu, prawda? Co dokładnie robisz?

Napisany przez nophone
Cześć pracowniku banku,

dziękuję za odpowiedź. Tak, wszystkie Twoje punkty wydają się trafne i bardzo mnie niepokoją. Nie mogę tutaj bardziej szczegółowo omawiać produktu i pomysłu, ponieważ będę konkurował z moim obecnym pracodawcą. Istnieją odbiorcy, lub raczej wiem, że potencjalni klienci są na wyciągnięcie ręki. Nasz pomysł polega na początkowym zarabianiu dużych pieniędzy masowo, ponieważ tańsza wersja jest oczywiście łatwiejsza do sprzedania i oczywiście nie przynosi zysków. Istnieje możliwość rozbudowy w górę, a nasz system jest skalowalny.

Mówimy o comiesięcznej opłacie za wynajem usługi w wysokości około 200 euro. Oznacza to, że 100 klientów płaci rocznie 240 000 euro. Ci 100 klientów nie będą łatwo uzyskiwalni, ale mogą to również być 10 klientów korporacyjnych z droższymi rozwiązaniami lub 200 klientów z wersją za 9 euro / miesiąc. Jesteśmy bardzo elastyczni, ale potrzebujemy wsparcia na start oraz jasnego umysłu i finansowego bezpieczeństwa na co najmniej rok.

Nie mamy dużych inwestycji, więc nie będzie możliwe pozyskanie inwestora. Chyba że dobrowolnie zapłaci nam wynagrodzenie :-)

Jesteśmy blisko, a jednak daleko.

Dziękuję za wszystkie wskazówki.

NoPhone

Napisany przez florianmeier
Bez pieniędzy każda próba założenia własnej działalności to porażka.

Dodatkowo z zobowiązaniami to jeszcze większa porażka.

Co by było, gdyby dotychczasowy pracodawca oferował produkt po cenie dumpingowej, ponieważ wie, że nie masz żadnych oszczędności?

Moim zdaniem jedynym wyjściem jest oszczędzanie.

@Nophone, skąd macie informacje, że klient płaci Wam 200 euro miesięcznie? To musi być naprawdę fantastyczny produkt, jeśli zakładacie od razu 100 klientów.
Uważajcie, żebyście się nie mylili...

Napisany przez mdachs
Zadałbym podstawowe pytanie w inny sposób: Zamiast pytać o finansowanie życia, zapytałbym o finansowanie przedsiębiorstwa, które od samego początku może zapewnić pewne wynagrodzenie. Pomoc w postaci kapitału własnego dostępna jest od KfW lub regionalnych banków rozwoju. Z przekonującym pomysłem opcją mogłoby być także finansowanie społecznościowe (crowdfunding), a także inwestorzy kapitału ryzyka.

@Mdachs, jednak pomoc kapitałowa musi być zabezpieczona. A tutaj mamy nieruchomość. Jednakże ta nieruchomość obciążona jest kredytem budowlanym.
Tak łatwo to nie jest.
Niemniej jednak, zwłaszcza specjaliści od IT mający topowy produkt i spodziewający się od razu 100 klientów miesięcznie, powinni znać wystarczająco dużo osób w branży, które mogą ich wesprzeć. Czy się mylę?
Jesteem ciekawy, jaki to w ogóle jest produkt.

Napisany przez kreditefinden
Cześć,

jak do tej pory zaplanowałeś, ja bym się tym nie zajmował - bez pieniędzy w tle. Zakładasz, że wszystko się uda, ale co jeśli zdarzy się najgorszy scenariusz? Dlaczego sądzisz, że 100 klientów miesięcznie będzie Ci płacić 200€? Myślę, że nawet w Twojej branży konkurencja jest bez końca. Nawet jeśli Twój pomysł jest bardzo dobry, to nadal nie gwarantuje sukcesu. Nie zapominaj o marketingu. Nawet wielcy gracze go prowadzą! Czy kiedykolwiek pomyślałeś o tym, żeby zacząć to powoli i robić to obok swojej pracy - jeśli to możliwe?

Pozdrowienia, Niko

https://kreditefinden.com

Napisany przez Suxxess
Zrób to tak, abyś normalnie kontynuował pracę, a inna osoba spośród Twoich przyjaciół, która nie jest konkurencją dla Twojej firmy, założy ją?
Musisz tylko zaplanować, jak uniknąć naruszenia umowy o pracę. Jeśli firma kiedyś zacznie działać, po prostu pozwól się zwerbować i tyle. :P
W przeciwnym razie potrzebujecie inwestora, na przykład możecie spróbować swoich sił w programie Höhle der Löwen?

Napisany przez wadi
Ponieważ jest niewiele informacji na temat planowanego produktu, ale powstanie bezpośrednia konkurencja dla obecnego pracodawcy, zastanawiam się raczej:

Co mówi twój obecny umowa o pracę?
Czy obecny pracodawca posiada jakiekolwiek wyłączne prawa do pomysłu?
W przypadku bezpośredniej konkurencji, mogę sobie wyobrazić, że obecny pracodawca może podać cię do sądu, ponieważ być może skopiowałeś jego pomysł. Spór sądowy -> koszty

Sam pochodzę z branży IT i aktualnie nie przychodzi mi do głowy żaden powód, dla którego ten pomysł nie mógłby być początkowo realizowany jako rodzaj małej działalności ubocznej.
Rozwój produktu mógłby wtedy trwać dłużej, ale jeśli tak czy inaczej nie macie prawdziwych kosztów, to nie stanowi problemu.

Jedynym problemem mogłaby być bezpośrednia konkurencja dla obecnego pracodawcy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata