Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy na pewno inwestycyjna nieruchomość o innych warunkach odsetkowych?

Napisany przez rheingeist
Witajcie

Chcę kupić mieszkanie i wynająć je jako inwestycję kapitałową (szacowane przychody z najmu ok. 8000,-). Czy możliwe jest, że obowiązują dla tego inne warunki odsetek, które są wyższe?

Tylko informacyjnie:

Mieszkanie ma kosztować 130000,- plus koszty dodatkowe i prowizja pośrednika. Wkład własny wynosi 30000,- €. Czy jestem w stanie sobie z tym poradzić ???

Mój Dom spłacam jeszcze przez 10 lat i wtedy będzie bez zadłużenia. Roczny dochód brutto wspólny wynosi 45000,-, dwójkę dużych dzieci.

Jak można to zrozumieć również pod kątem podatkowym ?? Nie znam się za bardzo na tym.

Pozdrowienia

reini

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Rheingeist,

czy warunki dla wynajmowanej nieruchomości są wyższe niż dla własnego użytku, zależy całkowicie od tego, jaką bank wybierzesz. Istnieje możliwość, że nie spełnisz kryteriów inwestora kapitałowego w niektórych bankach, ale zawsze masz do wyboru wystarczająco dużo dobrych banków.

Konceptualnie, zalecam wybór kredytu końcowego ze względów podatkowych, a spłatę kredytu można przeprowadzić za pośrednictwem umowy oszczędnościowo-budowlanej. W ten sposób zawsze możesz odliczyć cały koszt odsetek, jednocześnie nabywając stałą stopę procentową dla pożyczki budowlanej dzięki saldzie z umowy oszczędnościowo-budowlanej. W optymalnym przypadku saldo z umowy oszczędnościowo-budowlanej i pożyczka budowlana spłacą dług po zakończeniu okresu ustalonej stopy procentowej.

Oczywiście, znanymi z danego przedsięwzięcia liczbami można sobie poradzić, odsetki i spłaty są dodatkowym obciążeniem kosztów utrzymania domu; oba obciążenia - przy równoważnym okresie ustalonej stopy procentowej - powinny być niższe niż czynsz netto, co pozwoli zfinansować nieruchomość. Nie widzę na razie również żadnych problemów związanych z Twoim dochodem, ale oczywiście ta kwestia zależy od Twojego standardu życia oraz zobowiązań kredytowych - zwłaszcza obciążenia hipotecznego związane z nieruchomością własną.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie jest mi znana żadna kasa oszczędnościowo-budowlana, która finansowałaby dla inwestorów kapitałowych cenę zakupu i koszty dodatkowe związane z zakupem za pomocą czystego modelu oszczędnościowo-budowlanego.
Proszę porównaj pożyczki ze spłatą bezpośrednią do pożyczek spłacanych na koniec pod względem kosztów ogólnych.
Aby móc odliczyć odsetki od długu, nie trzeba wybierać ewentualnie droższego modelu oszczędnościowo-budowlanego.
Byłoby pomocne, gdybyś miał koszty dodatkowe w formie kapitału własnego.

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann

Na co konkretnie odnosi się Twoja odpowiedź? Istnieje kapitał własny i czysty model kasy oszczędnościowo-budowlanej nie był przedmiotem dyskusji.

Dziękuję za odpowiedzi

Faktycznie, mam jeszcze 30000.-€ wkładu własnego. Część z nich chciałem jednak odkładać na wypadek nagłych sytuacji.
Jak należy zorganizować finansowanie!!

Jakie mogłyby być przybliżone koszty i korzyści?
Czy mogę więc uznać, że mogę odliczyć odsetki od kredytu i odliczyć przychody z najmu?? Wtedy byłbym na plusie.

Pozdrowienia
reini

W ramach zeznania podatkowego dotyczącego najmu i dzierżawy możesz odliczyć odsetki od pożyczki, zredukować koszt amortyzacji (AfA) oraz odliczyć przychody z najmu.

Na jakim poziomie znajdowałby się stopa procentowa dla pożyczek, wynajmu i dzierżawy w tej skali.
Czy istnieje inne ryzyko, które nie jest uwzględnione przez niektórych poza bezrobociem i najemcami-nomadami. Nie przychodzi mi do głowy nic innego.

reini

Oprocentowanie jest mniej więcej takie samo jak w przypadku finansowania budowy własnej nieruchomości. Nie ma powodu do obaw o duże różnice w oprocentowaniu. Jak długi ma być okres obowiązywania oprocentowania?

Myślałem o około 15 latach, być może trochę dłużej, z corocznymi jednorazowymi płatnościami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata