Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Potrzebuję pilnej pomocy ?

Napisany przez Katiframe
Hallo,
Puh ich weiß gar nicht so recht wo ich anfangen soll....
Ich hatte einen Opa und er ist vor ein paar Jahren verstorben, dadurch bin ich allein Erbe geworden und habe ein Haus mit Schulden (70.000€) geerbt. Ich habe mit meiner damaligen Freundin (9 gute Jahre) einen Kredit von 128.000€ bei der gleichen Bank, wo die Schuld von dem Haus noch drauf war, aufgenommen.

Ich könnte jetzt noch weiter ausholen zu den Rahmen Bedingung damit ihr es vielleicht besser versteht, aber ich denke das interessiert hier keinen?!?

Ich bin jetzt mit ihr anderthalb Jahre auseinander.
Ich bin alleiniger Grundbuch Besitzer.

Wir hatten schon drei Gespräche mit unserer Bankfrau, naja sehr emotional mit ex etc....
Jedenfalls ist die Rate 580€ seit jeher und ich zahle sie komplett alleine und das schon immer.

Meine Ex will natürlich aus dem Kredit raus koste es was es wolle....

Ich möchte natürlich das Erbe meines Opas schützen und auch meinen Wohnraum (sehr kleines Haus).
Jedenfalls wird der Kredit von meinem konto schon immer am 15. des Monats abgezogen, da ich am 10. Gehalt erhalte (ca. 1700€), es ist nicht leicht, aber bezahlt wurde der Kredit immer, nur leider nicht alles andere wie z.B. mal Handyvertrag nicht, weil es nicht gedeckt war das konto... Ich habe das auch versucht im Gespräch zu erklären zwecks wenn ein Gehalt völlig wegbricht etc. Ich hoffe und glaube, dass jeder das versteht, dass es sehr schwer dann ist, aber der Kredit wurde immer gezahlt...

Jedenfalls steht im Vertrag aber, dass ich am 1. zahlen soll, die Bank wusste das aber und dafür immer ihre Zinsen erhalten etc. Ich habe auch gefragt, ob man das ändern kann oder so, nein, geht wohl nicht......

Heute hatten wir einen Termin bei der Bankfrau und ein Risikomanager aus der Hauptstadt war auch extra da.............
Er erklärte mir, dass er von 17 Mahnungen (die ich aber erst seit kurzem erhalten habe, vorher nie) erfahren hat und das mit mir als netter Mensch klären möchte. Somit gab er mir zu verstehen, in einem langen, sehr unangenehmen Gespräch, dass wenn jetzt nicht ab 1.11.15 immer sofort das konto gedeckt ist für den Kredit, den ich immer schon erst am 15. spätestens gezahlt habe, die Bank meine Ex dafür belasten wird und mich gegebenenfalls den Kredit kündigen, Haus versteigern etc., es war wohl klingend verpackt, aber trotzdem sehr unangenehm.

Weiter ging es mit einem Schufa Eintrag, den ich umgehend begleichen soll, sonst kommt nie meine Ex aus dem Kredit und meine Partnerin oder Mutter in den Kredit, das ist nämlich mein Ziel eigentlich, in den Kredit....

Ein paar weitere Spitzen sind natürlich gefallen etc.... Sehr unangenehm, wie alle drei mit mir umgegangen sind, natürlich verstehe ich den Sachverhalt, und natürlich möchte ich meiner Ex-Freundin nichts Böses, aber keinesfalls gebe ich mein mir letztes Gebliebene aus meiner Familie, somit meinen Wohnort.

Zu meiner jetzigen Lebenspartnerin ist zu sagen, dass sie erst seit Oktober Fachkraft ist und somit erst ab nächsten Monat Geld in der ähnlichen Dimension zu steuern kann und auch liebend gern möchte.

Oh Gott, ich hoffe, ich bin hier überhaupt richtig, wenn nicht und sich jemand trotzdem die Zeit genommen hat und schon bis hierher gelesen hat, bedanke ich mich schon mal recht herzlich!

Zu den Fragen, ist es möglich, dass sie mir so schnell den Vertrag kündigen?
Was kann noch Schlimmes passieren?
Hat meine Ex weitere Möglichkeiten, mir das Leben in der Form schwer zu machen?

Ja, ich glaube, das war es......
Oh man, sorry, wenn ich hier falsch bin oder so...

Lg Katiframe

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dwa rzeczy najpierw:
- Nie ma wpisu w Schufie tylko dlatego, że spłacasz ratę nie 1., ale 15. lub 17. dnia
- Wpis w Schufie z wypowiedzianego kredytu hipotecznego pojawia się dopiero po co najmniej 2,5 zaległych ratach i wielokrotnych upomnieniach.
Jeśli otrzymałeś 17 upomnień i to tylko dlatego, że opóźniłeś się kilka dni, to tak. Jednak nie jest to powód do wpisu w Schufie.
Z daleka nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć na to. Zależy czy masz jeszcze gdzieś inne miejsca, gdzie płacisz nieregularnie?
Więc żadny bank nie wypowie Ci kredytu hipotecznego, jeśli spóźniasz się ze spłatą jednej raty 1. dnia miesiąca, a płacisz dopiero 15. albo nawet 17. dnia miesiąca.

Napisany przez Katiframe
Nie mam jeszcze pojęcia skąd się wziął ten wpis w rejestrze Schufa, muszę się jeszcze dowiedzieć, ale nie ma to nic wspólnego z kredytem, to jedynie pani z banku zwróciła mi na to uwagę... Z tych 17 upomnień otrzymałem może cztery, myślałem sobie, że w pięć dni wpłynie wynagrodzenie.... Jak już wspomniałem, kredyt zawsze był spłacany... Ale tak jak mówię, nie spłaciłem ani jednej raty, lecz wszystkie raty łącznie cztery przez prawie pięć lat opóźniałem o około 10 dni... Bardzo mam nadzieję, że nie wypowiedzą mi umowy, bo nie byłbym tego w stanie całkowicie zrozumieć. Powiedział mi jeszcze, że mogę przez trzy miesiące płacić tylko odsetki, a potem dopiero całość znowu... Ale chyba tego nie zrobię, bo boję się, że to może być wykorzystane przeciwko mnie...

Nikomu nie będzie związane pętla, ale jeśli konsekwentnie nie płacisz, może to być przeciwko tobie wykorzystane.
Czasami warto sprawdzić, czy nie jesteś w stanie rekapitalizować.
Albo przynajmniej poprosić kogoś spoza sytuacji, aby sporządził listę wszystkich twoich zobowiązań.
Jakie długi masz poza kredytem bankowym?

Napisany przez Katiframe
Niewielka suma zobowiązań u dostawców gazu i wody, poza tym brak innych długów

Okej, a gdzie leży teraz podstawowy problem? Rozważ wszystko.

Napisany przez Katiframe
Zrefinansować? Czy to znaczy przenieść do innego banku? Wciąż mam prawie 120 000 €, których nie będę mógł tak po prostu spłacić.....
Ponadto to jest moja obecna bankowość, z którą mam kredyt... Czy wtedy jest się związany sztywnymi terminami, prawda?

Jeśli masz zaległości w płatnościach, bank zazwyczaj także zwalnia Cię z zabezpieczenia stopy procentowej.
Powinieneś zasięgnąć porady na miejscu - moje przypuszczenie.

Napisany przez credere
Umowę pożyczki podpisaliście wtedy wspólnie. W związku z tym oboje ponosicie odpowiedzialność za spłatę pożyczki. Bank w przypadku tak wyboistego przebiegu pożyczki z ciągłymi zaległościami w bieżących płatnościach rat nie zwolni drugiego współkredytobiorcy o uznanej dobrej zdolności kredytowej z tej umowy.

Rozważyć można wprowadzenie nowego współkredytobiorcy z lepszą zdolnością kredytową, jednak jego dochody i sytuacja majątkowa muszą być co najmniej porównywalne z twoją byłą partnerką. Jednak bank nie jest zobowiązany do tego.

Decyzja banku o wypowiedzeniu pożyczki zalegającej o okresie do 15 dni (maks. 1 rata) nie jest tak łatwa. Koniecznie rozważ sprawdzenie w Biurze Informacji Kredytowej, ponieważ jest to istotne negatywne zdarzenie.

Napisany przez Ex-Studentin
Pod jakie warunki kredytowe zaciągnęliście kredyt? Przebudowa kredytu może nie zawsze mieć sens.

Inne pytanie: Czy istnieje możliwość zredukowania innych wydatków? Czy są drogie ubezpieczenia, umowy telefoniczne lub coś podobnego? Czy można jeszcze podziałać na rachunki za prąd i ogrzewanie? Czy wszystko zostało już wyczerpane?

Aktualnie narzekasz raczej na termin spłaty niż na wysokość raty. Jednak wydaje mi się krytyczne, że aktualnie wydajesz się wykorzystywać swoje konto do granic możliwości i na pozór nie masz nawet małego funduszu awaryjnego jako zapasu.

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann

Czy możesz mi powiedzieć, w jaki sposób planujesz przeszkolić tego klienta? Który bank przyjmie go z tymi trudnościami w spłacie, zwłaszcza jeśli istnieje ryzyko, że klient może wypaść z umowy przed końcem okresu wiązania z oprocentowaniem? Dlaczego zalecasz rozważenie tego?

Czy tutaj bardziej rozsądną radą lub sugestią nie byłoby po prostu prowadzenie bardziej umiarkowanego trybu życia przez miesiąc, dwa miesiące lub nawet dłużej, aby mieć nadal środki na koncie podczas obciążania comiesięcznej raty odsetek i spłaty kapitału, aby wejść w płynność finansową? żaden bank nie przejmie tutaj refinansowania, zwłaszcza że z niskimi stopami procentowymi.

Napisany przez guest
Można wyłącznie wyrazić moje nieprofesjonalne i osobiste zdanie na ten temat:

Bank nie ma zasadniczych korzyści z rozwiązania umowy (kredytu hipotecznego), chyba że nieruchomość byłaby na tyle cenności, że mogłaby ona próbować ją nabyć taniej. Jednakże nie wynika to z początkowego postu.

Co więcej - oczywiście należy to zapisać na piśmie - należy zbadać ofertę, która umożliwia zwolnienie z płacenia rat kapitałowych przez 3 miesiące. Pozwoli to zbudować pewną rezerwę, aby móc od samego początku regulować z bankiem pierwsze zadłużenia i ewentualnie spłacić zaległości wobec dostawców prądu i gazu.

Dlaczego bank sztywno trzyma się daty 1. jako terminu płatności, jest dla mnie jako laika zagadką, zwłaszcza jeśli dochód pojawia się zawsze 10. każdego miesiąca. Można w tej sytuacji zapytać o przyczyny. Ta sytuacja nie ulega zmianie: jak widać, pieniędzy jest niewystarczająco.

2. Kredytobiorca: bank zwolni byłą dziewczynę dopiero po zakończeniu umowy / spłacie zobowiązań lub w razie istnienia znaczących negatywnych informacji. Wyjęcie byłej dziewczyny z umowy wymaga faktycznie nowego poręczyciela / drugiego kredytobiorcy, który zapewni znacznie większe zabezpieczenia.

Przymusowa licytacja przez bank: mało prawdopodobne, ponieważ kredyt nie może być tak po prostu rozwiązany. Bank jest tego oczywiście bardzo świadomy. Ponadto obecna (ewentualnie) zamożna druga kredytobiorczyni istnieje. Najpierw ona zostanie poproszona o zapłatę, a dopiero jeśli i ta źródło się wyczerpie, rozważane będzie rozwiązanie umowy. Wewnętrznie była dziewczyna ma roszczenie do spłaty rat odsetkowych i kapitałowych przekazanych bankowi. Jednak jest to zupełnie inna kwestia.

Biuro informacji gospodarczej: na podstawie początkowych informacji nie wynika, że chodzi o kredyt hipoteczny, ale może dotyczyć umowy telefonicznej, długów za energię, długów u rzemieślników lub sklepów wysyłkowych. To również może stanowić miecz Damoklesa nad finansowaniem nieruchomości. Sytuacja ekonomiczna musiała się na tyle pogorszyć, że bank mógłby być uprawniony do rozwiązania umowy kredytowej. Wynika to z umowy o kredyt / regulaminu.

Jeśli miesięczne wydatki przekraczają miesięczne dochody, trzeba oszczędzać. Należy zrezygnować z mniej potrzebnych ubezpieczeń, powstrzymać się od zbędnego konsumowania itp. Inaczej mówiąc, trzeba zmniejszyć wydatki. Ponadto - co nie jest widoczne tutaj, jak dalece jest to możliwe - należy próbować zwiększyć przychody. Na przykład, podejmując dodatkową pracę. Po pierwsze, należy zacząć prowadzić księgę domową. I to bardzo starannie!

Nieruchomość to luksus i luksusu trzeba sobie po prostu stać. Nawet jeśli to brzmi surowo: trzeba ustalić priorytety, czy chce się nieruchomość, czy konsumpcję. W twojej sytuacji wydaje się, że obie możliwości są niemożliwe. Można przecież - mimo że trudno w to uwierzyć - żyć bez telefonu komórkowego, przynajmniej bez najnowszych umów za 50 euro/miesiąc. Aby być dostępnym, można kupić telefon na kartę, przecież pewnie masz jakiś stary.

Gdy saldo konta jest wyrównane i bieżące wydatki można pokryć z dochodów, można rozważyć dalsze kroki.

Można to również zlecić profesjonalnemu doradcy finansowemu. Jednak tu trzeba być ostrożnym: ci, którzy są w czołówce wyników wyszukiwania w Google, często skupiają się wyłącznie na (ostatnich) pieniądzach dłużników.

Powodzenia

Gość

Żaden bank nie ma zalet w wypowiedzeniu zaległego kredytu hipotecznego. W ciągu czasu pojawia się tutaj wiele kosztów związanych z wezwaniami do zapłaty i egzekucją.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata