Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup mieszkania w wieku 22 lat, 0% wkładu własnego.

Napisany przez Patrick93
Cześć ludzie,

Interesuje mnie Wasza opinia na temat zakupu mieszkania.

Najpierw o mnie: Mam 22 lata, ukończyłem szkolenie zawodowe na sternika śródlądowego. Moja pensja netto wynosi 1825€ (ciągle rosnąca), pracodawca pochodzi z Luksemburga. Nie mam żadnych oszczędności własnych do zainwestowania. Przed wszystkim mam pewność, że nie zamierzam zmieniać swojej sytuacji mieszkaniowej na dłuższy czas, więc chciałbym kupić mniejsze mieszkanie o powierzchni około 70m2 z trzema pokojami. Cena zakupu powinna wynosić około 80.000 do 110.000€ + inwestycja na remont itp. do około 10.000€.

Moje pytania:
Czy będzie problem związany z zagranicznym pracodawcą?
Jakie są możliwości otrzymania kredytu w związku z moim wiekiem?

Jestem otwarty na wszelkie pozytywne lub pół-pozytywne komentarze.

Z poważaniem
Patrick

Napisany przez matti85
Cześć Cześć

To świetnie, że już w wieku 22 lat zajmujesz się tym. Wiek nie stanowi problemu. Ważne jest, aby mieć czystą historię kredytową i umowę o pracę na stałe.

Brakujący wkład własny na koszty dodatkowe (notariusz, podatek od nabycia nieruchomości i ewentualnie pośrednik) oczywiście nie jest zbyt dobry, ale nie stanowi przeszkody, ponieważ istnieje kilka banków, które i tak mogą udzielić finansowania. Same koszty dodatkowe wynoszą około 10% ceny zakupu.

Niewygodą wynikającą z braku wkładu własnego jest m.in. to, że warunki kredytu są gorsze niż przy wkładzie własnym, a niektóre banki odpadają. Ale to nie jest problem, bo jesteś jeszcze młody.

Najlepszym sposobem postępowania moim zdaniem jest oglądanie nieruchomości, ustalenie limity cenowe wcześniej, a następnie omówienie wszystkiego z doradcą finansowym.

Kilku ekspertów finansowych znajdziesz tutaj na Forum. Zawsze pamiętaj, że doradca finansowy nic nie kosztuje!!!

W odniesieniu do pracy w Luksemburgu nie mam niestety informacji.

Napisany przez Patrick93
Dziękuję najpierw za szybką odpowiedź,
Brak wpisu w Schufa, a umowa na czas określony trwa od 1.4.2015.

Dostępne niewielkie kapitał własny w wysokości około 5000 € miałem zamiar użyć nie do finansowania, ale na późniejsze niezaplanowane wydatki. A może lepiej zainwestować go w finansowanie, aby uzyskać najlepsze możliwe warunki? Chociaż wolałbym mieć 5000 € i ich nie potrzebować niż nie mieć 5000 € i potem ich potrzebować ?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Ok,
więc coś trochę pozytywnego

Chciałbym podać do przemyślenia jedną rzecz:
Jesteś młody..... (o połowę młodszy ode mnie....) Jeśli teraz kupisz mieszkanie bez wkładu własnego i za 5-10 lat z powodu zakładania rodziny będziesz potrzebował większego, może się zdarzyć, że będziesz miał trudności z jego sprzedażą, ponieważ do tego momentu spłacisz niewiele kapitału.

Tylko dla mojego zrozumienia: Czy wiesz, że oprócz standardowych opłat dodatkowych musisz płacić też opłatę mieszkaniową za mieszkanie na własność? (Czyli fundusz rezerwowy dla wspólnoty mieszkania na przyszłe remonty itp.) A jeśli wspólnota właścicieli postanowi, że dach trzeba wymienić, będziesz musiał płacić, niezależnie od tego, czy masz w danym momencie środki finansowe czy nie?

Jeśli wszystko to zostało uwzględnione, taka forma finansowania może działać....

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wiek nie gra roli.
Ważna jest ogólna sytuacja, czyli dochód w stosunku do obciążenia kredytowego.
Oczywiście warunki są ogólnie gorsze, niż gdybyś miał kapitał własny na koszty dodatkowe związane z zakupem.
Jednak finansowanie w kwocie EUR 100.000 powinno być możliwe.

Napisany przez NaTwoim13
@Herrmueller

Wreszcie wiem, ile masz lat

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Wiek odczuwalny jest znacznie młodszy....

Napisany przez Patrick93
Cześć Panie Mueller,

Byłem świadomy sytuacji sprzedaży nieruchomości nieopłaconych. Teoretycznie na razie wystarczyłby mi apartament z dwoma pokojami, ale myślałem o przyszłości z trzema pokojami, być może z dzieckiem (o czym teraz nie chcę myśleć &#128513.
Miałem również na uwadze program remontowy i dalsze prace konserwacyjne.

Czy mogą pojawić się problemy związane z pracą za granicą?

Czy zagraniczny pracodawca ma również filię w Niemczech? Czy tylko w Luksemburgu?

Napisany przez Ex-Studentin
Cześć Patricku,
w młodym wieku kupno mieszkania nie jest najgorszym pomysłem. Sam znam 4 osoby, które już w wieku dwudziestu lat kupiły mieszkania lub domy. Na co wszyscy zwracali uwagę: odpowiednia przestrzeń i jak najniższe miesięczne obciążenie. Czyli pomysł z 3 pokojami nie jest zły. Najlepiej sprawdź, czy mieszkanie nadaje się nawet na współlokatorów, abyś w razie potrzeby mógł je łatwiej dalej wynająć.

Mimo wszystko poświęć sobie wystarczająco dużo czasu na zakup i dowiedz się wcześniej, na co musisz zwrócić uwagę. Na przykład znajoma zainteresowała się mieszkaniem z lat 70. i nie zauważyła, że instalacje elektryczne są przestarzałe i kilka okien trzeba wymienić. Zwróć uwagę także na to, ile trzeba płacić na fundusz remontowy i czy trzeba współfinansować drogie udogodnienia, takie jak miejsca w garażu podziemnym. Wymagaj protokołów z zebrania wspólnoty właścicieli, sprawdź, ile ta wspólnota uzbierała zasobów. Być może nawet sprawdź, czy dzięki wkładowi własnemu (jeśli masz hojnych krewnych) możesz uzyskać lepsze warunki kredytowe.

Do momentu, gdy wdrożysz się w temat zakupu mieszkania i znajdziesz odpowiednie mieszkanie, na pewno pojawi się też kilka dodatkowych euro na twoim koncie.

Nie znam się na twojej branży: Jakie miałoby to konsekwencje w razie utraty pracy? Czy miałbyś szanse na znalezienie podobnie płatnego zawodu u innego pracodawcy, bez konieczności zmiany miejsca zamieszkania?

Pozdrowienia
Była studentka

Napisany przez Patrick93
Jestem zatrudniony na statku śródlądowym, nową pracę łatwiej i szybciej znaleźć niż na lądzie. Miejsce zamieszkania nie odgrywa roli, ponieważ przez 14 dni w miesiącu moje miejsce pracy znajduje się na pokładzie.
To trudna decyzja, z jednej strony nie chcę już płacić czynszu, aby zdobyć coś własnego. Z drugiej strony moja pensja podwoi się w ciągu najbliższych dwóch lat, a do tego czasu uda mi się zaoszczędzić wystarczająco, aby sfinansować lepsze warunki i wysokiej jakości nieruchomość.

Napisany przez xlarge
Pamiętaj także, że opłata mieszkaniowa w przypadku mieszkania własnościowego jest wyższa niż zwykłe koszty dodatkowe jako najemca.
(Właściciel musi również ponosić koszty napraw/remontów/zarządu itp. - najemca zazwyczaj nie - nowy dach/ogrzewanie/elewacja mogą być kosztowne. W naszym przypadku opłata miesięczna została podwyższona o 70€ z powodu remontu elewacji - i to na 8 lat. Co będzie następne? Garaż podziemny/winda/dach...)
Ale nie źle to rozumieć - oczywiście normalne jest lepsze, płacenie czynszu dla banku i po kilku latach mieszkanie jest własnością.

Napisany przez Ex-Studentin
Ja mogę powiedzieć, co bym zrobił na twoim miejscu: na początek dowiedziałbym się, co twoje domowe bankowe mogłoby zaoferować (i być może uzyskał porównanie). Po prostu, abyś miał pewien punkt odniesienia, w którym się obecnie poruszasz. I trochę pobawić się kalkulatorami w internecie, żeby zobaczyć, jakie miesięczne obciążenie by na ciebie spadło.

(Założę, że obecnie mieszkasz w domu lub na wynajętym mieszkaniu). Nie stresuj się i aktywnie szukaj nowego miejsca zamieszkania. Być może znajdziesz coś za 3 miesiące, może dopiero za rok. Być może masz szczęście i trafisz na tanie perełkę. Pozbieraj doświadczenia, jakie obecnie są dostępne na rynku w cenie i co jest dla ciebie ważne przy wyborze mieszkania (rocznik, rodzaj ogrzewania, układ pomieszczeń, lokalizacja, liczba partii...).

Na temat finansowania jest tu wystarczająco ekspertów.

Pierwszym krokiem powinno zawsze być pójście do banku domowego.

Napisany przez NaTwoim13
??? Decydujące jest, czy pieniądze są opodatkowane w Niemczech i czy są płatne składki na ubezpieczenie społeczne? Ostatnie pytanie decyduje o tym, jakie jest rzeczywiste netto dochodów lub byłoby.

Napisany przez Patrick93
Pieniądze są całkowicie opodatkowane w Luksemburgu, ale dochód netto jest taki sam jak w Niemczech. W branży żeglugowej większość dużych firm ma swoje działy personalne działające w Luksemburgu. Czy mogą tam już pojawić się pierwsze problemy?

Napisany przez guest
2 Małe uwagi, ponieważ już wiele zostało napisane:

1. Moja opinia na temat zakupu dziś: pozostawienie go na razie i poczekać, aż (minimum) zaoszczędzi się koszty związane z zakupem dzięki podwajającym się dochodom z pracy. W zależności od landu i regionu, 10% może być niewystarczające. Powód: długoterminowe (minimum 10 lat) znacznie lepsze warunki kredytowe. MOIM zdaniem (nie mam kryształowej kuli, mam tylko opinię) stopy procentowe pozostaną mniej więcej na obecnym poziomie, dopóki EBC będzie nadal zalewać rynki pieniężne.
2. W przeciwieństwie do powyższego stwierdzenia o niewielkim miesięcznym obciążeniu jestem bardziej za wysokim (oczywiście akceptowalnym) miesięcznym obciążeniem w połączeniu z celem (i samodzielnym oszczędzaniem) dodatkowych spłat: a) kiedyś stopy procentowe nie będą już niskie, a nieruchomość będzie nadal musiała być finansowana, im wyższa kwota, tym oczywiście wyższe także odsetki, przy dzisiejszych stopach procentowych 2% i spłacie 1%, przy stopie procentowej wynoszącej 6% miesięczne obciążenie byłoby już podwójne, a wtedy całkowicie bez spłaty, być może to nawet nie byłoby już finansowalne? I oczywiście: to, co jest spłacone, nie generuje już odsetek.

Na marginesie: oczywiście doradcy finansowi (i inni sprzedawcy) kosztują, ale nie płaci się im gotówką, ale poprzez odsetki (lub składkę ubezpieczeniową itp.) - Śmierć nie jest darmowa - kosztuje życie...

gość

P. S. Nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie dotyczące Lux-AG, ponieważ po prostu można skierować je do swojego banku lub doradcy (w tym forum są tacy).

Jeśli pieniądze są całkowicie opodatkowane w Luksemburgu, bardzo ogranicza to krąg bankowy. Tutaj pierwszym krokiem powinno być udanie się do swojego banku.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Marcell,

Dzięki za twój wkład, czy coś jeszcze sensownego pójdzie za tym?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata