Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wyzwanie zakupu domu i modernizacji / pożyczka

Napisany przez nboer
Dobry wieczór, po przeprowadzeniu kilku badań w Internecie natrafiłem na to forum i mam nadzieję, że dzięki Waszej pomocy otrzymam odpowiedzi na moje pytania.

Mój partner i ja chcemy kupić Dom, który znajduje się na dzierżawionym gruncie i wymaga wielu modernizacji. Cena zakupu domu wynosi około 60 000 €. Dodatkowo potrzebujemy 60 000 €, które musielibyśmy zainwestować w modernizację/remont. Zatem można założyć kwotę kredytu w wysokości 120 000 €.

Ze względu na obecny proces rozwodowy mojego partnera kredyt miałby być udzielony tylko na mnie. Ratę będziemy spłacać wspólnie miesięcznie. Musimy teraz rozpocząć rozmowy z bankami, ale nie mamy doświadczenia w takim finansowaniu. Czy ktoś może udzielić nam tutaj porad (którzy kredytodawcy są najlepsi, na co zwracać uwagę, czy mogą pojawić się problemy z udzieleniem kredytu tylko na mnie, jaki byłby najrozsądniejszy proces)?

Oto kilka informacji o mnie i obiekcie:
Regularne dochody (2100 € netto)
Zatrudnienie od 20 lat
14 pensji roczne
Dodatkowy dochód 800 €
Córka 14 lat (190 € zasiłek rodzinny miesięcznie)

Dom około 100 m2 lub więcej
Dzierżawa gruntu (umowa dzierżawy do 2046 roku, następnie najprawdopodobniej kolejne przedłużenie)
Pełne finansowanie
Kwota pożyczki: 120 000 €
Cena zakupu nieruchomości 60 000 €
Modernizacja 60 000 €
Okres zapadalności oprocentowania: 20 lat
Okres spłaty pożyczki do pełnej spłaty: 20 lat
Miesięczna rata kredytu: około 650 €
Pierwsza spłata raty: 8/2016
Wypłata: grudzień 2015

Mam nadzieję, że na podstawie tych danych możecie udzielić mi kilku cennych wskazówek, dostarczyć informacji na temat dobrych i godnych zaufania dostawców oraz przebiegu procesu, a także potencjalnych szans.

Dziękuję bardzo z góry.
Serdeczne pozdrowienia, Nicole

Napisany przez NaTwoim13
Cześć nboer,

możliwe jest finansowanie, czy to przedsięwzięcie jest opłacalne, musisz sam ocenić.

Kto jest stroną nadającą prawo użytkowania? Prywatny czy publiczny?
Czy masz środki na pokrycie kosztów dodatkowych?
Kto przeprowadza prace remontowe?
Jeśli bank wypłaci 12/2015, kto płaci odsetki i spłatę, jeśli chcą rozpocząć raty dopiero w 8/2016?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nicole, czy ty lub twój partner jesteście rzemieślnikami?
Jeśli chcesz kupić nieruchomość za 60 000 EUR i wydać 60 000 EUR na jej modernizację, to bank zazwyczaj wymaga szczegółowych kosztorysów z góry lub obecności architekta budowlanego na etapie planowania.
Nie każdy wydany euro na obiekt automatycznie zwiększa jego wartość!
Dlatego nie wierzę, że kredyt w wysokości 120 000 EUR z 20-letnią pełną spłatą jest od samego początku łatwo sprawdzalny.
Oczywiście, można to łatwo obliczyć w kalkulatorze. Ale szczegóły dotyczące wzrostu wartości są istotne i powinien to potwierdzić ktoś obeznany z tematem.

Napisany przez guest
Czy to nie było związan z limitem obciążenia w wysokości 70% w przypadku dzierżawy wieczystej? Czy może chodzi o to, że (wiele) banków nie wchodzi w grę, a niektóre udzielają finansowania (na jakikolwiek oprocentowanie)?

gość

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, w przypadku dzierżawy zastępczej każdy bank traktuje to inaczej.

Napisany przez nboer
Dzień dobry Panie Buhmann,
dziękuję za odpowiedź. Właścicielem wieczystym w tym przypadku jest miasto Frankfurt, czyli instytucja publiczna. Koszty dodatkowe związane z nabyciem mam zabezpieczone kapitałem własnym. Co do robót remontowych, co najmniej prace dotyczące instalacji grzewczej, izolacji oraz wymiany okien zostaną wykonane przez specjalistyczne firmy. Pozostałe prace remontowe (układanie paneli, wykończenie wnętrz, adaptacja poddasza itp.) będę wykonywał samodzielnie. Ponieważ znaleźliśmy tymczasowe korzystne rozwiązanie mieszkaniowe jako tymczasowe rozwiązanie, możliwa będzie płatność ratalna od razu po uruchomieniu pożyczki.

Jak się dowiedziałem, istnieje program wsparcia KfW124, który może być tu ewentualnie zastosowany.

Jak wyglądać będzie ogólny przebieg w takim finansowaniu? Koszt nieruchomości jest pierwszym elementem, który musi zostać sprawnie uregulowany. Konieczne będzie także jak najszybsze zlecenie prac budowlanych, ponieważ mają one określone terminy dostaw i są związane z harmonogramem pracy. Jak przebiegnie wypłata środków oraz cały proces realizacji (oferty, wypłata, faktura)?

Najlepsze pozdrowienia

Napisany przez nboer
Dzień dobry, Panie Hillermann,
mój partner pracuje w branży budowlanej i może samodzielnie zająć się wykończeniem wnętrz. Zostanie przez nas zatrudniony rzeczoznawca budowlany, który oceni obiekt przed rozpoczęciem prac, a także po ich zakończeniu, aby możliwe było wykonanie końcowego certyfikatu energetycznego. Czy uważa Pan za sensowne uwzględnienie w ramach modernizacji (docieplenie, wymiana okien, ogrzewanie) programu dofinansowania KfW 124? Jak taki proces by przebiegał? Czy cała transakcja opiera się na ofertach, czy też trzeba przedstawiać wszystkie rachunki? Jeden trzeci kosztów modernizacji byłby zaliczkowany jako pierwsza płatność w ramach ceny domu.

Pozdrowienia i serdeczne podziękowania

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata