Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Jakie są możliwości rozpoczęcia na nowo po bankructwie?

Napisany przez lawspecter
Witam serdecznie,

Jestem przytłoczony obecną sytuacją i mam nadzieję, że otrzymam tutaj pomocne porady. Mam 21 lat i obecnie jestem na 5. semestrze prawa, pracuję dodatkowo w firmie ubezpieczeniowej. Moja matka przez wiele lat prowadziła własną działalność i otworzyła firmę ze swoim ówczesnym partnerem. On zajmował się głównie księgowością i administracją - łączyła ich spółka jawna. Kiedy jedna z działalności zaczęła przynosić straty, oboje skupili się na innej z nadzieją na wyrównanie strat. Problemem było to, że moja matka była jedynym właścicielem drugiej firmy, a jej partner zawierał umowy w jej imieniu. Po rozstaniu zarówno prywatnie, jak i zawodowo, jej partner zaczął się deklarować jako osoba potrzebująca pomocy społecznej, zrezygnował z płacenia wszelkich kosztów. Oznacza to, że wszystkie koszty spadły na moją matkę. Jej były partner domagał się dodatkowo swojego udziału, który zainwestował w firmę - oznacza to, że moja matka musiała pokryć zarówno swoją część kosztów, jak i jego + jego wcześniejszą inwestycję, czego zdecydowanie nie była w stanie zrobić. W rezultacie, zdesperowana, złożyła wniosek o upadłość - na początek wszyscy wierzyciele zgodzili się na comiesięczną stałą kwotę, poza jej byłym partnerem. On domagał się pełnej sumy, więc sąd nakazał jej sprzedać swoje mieszkanie i wypłacić mu. Oczywiście mieszkanie nie jest jeszcze spłacone, co komplikuje naszą obecną sytuację - ona pracuje na pełny etat, ja staram się pracować obok studiów. Potencjalni nabywcy odmawiają zapłaty obecnej ceny sprzedaży, a syndyk nałożył na moją matkę ultimatum. Celem sprzedaży było uzyskanie niewielkiego zysku, który moglibyśmy zainwestować, aby zacząć od nowa. Niestety, suma ciągle rośnie: wierzyciele, wypłata wcześniejsza w banku, koszty sądowe - moja matka ma złą historię kredytową, ja jestem studentką i nie jestem w stanie finansować mieszkania swoim dochodem. Nie chcę zostawić mojej matki samej sobie i chciałbym jak najlepiej pomóc - ale jakie mamy możliwości, aby zgromadzić pieniądze i zacząć od nowa bez trosk finansowych i problemów z przeszłością?

Pozdrawiam serdecznie,
lawspecter

Napisany przez ManfredL
Myślę, że ostatecznie twoja mama zgodzi się na miesięczne raty z GV, zawsze pamiętając, że macie wystarczająco jedzenia, więc nie martw się. Nadal mieszkasz z matką?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście, twoja matka znajduje się w rejestrze dłużników Schufa z powodu upadłości. To jest tak negatywny czynnik, że nawet mając dochód z pracy, nie można refinansować zadłużenia. Przed ogłoszeniem upadłości można to zrobić, ale nie w trakcie trwania postępowania upadłościowego. Alternatywą jest znalezienie inwestora, który przejmie istniejące długi. Jesteś wówczas nadal właścicielem, ale jestem w stanie pokryć co najwyżej 50% wartości rynkowej nieruchomości. Nic ponad to.
Pytanie: Jak szacunkowo wyceniasz wartość mieszkania, gdzie się znajduje (w jakim kodzie pocztowym) i ile wynosi ogólne zadłużenie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata