Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Zwolnij konto w banku RSV Santander.

Napisany przez Manu1973
Cześć, kilka dni temu wziąłem kredyt w Santander Bank. Miałem już bieżący kredyt bez RSV w Santander i w zasadzie zwiększyłem go oraz wziąłem dodatkowy kredyt (finansowanie) w innym banku. Tak dalej dobrze. Nie chciałem ubezpieczenia rat, co jasno wyraziłem. Doradczyni klientów powiedziała, że w ogóle w placówkach nie oferują kredytów bez RSV. Miałem więc wybór - albo tak, albo nie. Otrzymałem jeszcze informacje na temat RSV i doradzono mi dobrze się zastanowić, czy rezygnuję z niego w późniejszym terminie. Chciałbym zrezygnować z RSV. Moje pytanie brzmi, czy w przypadku połączonej umowy mogą mi anulować kredyt, jeśli zrezygnuję z tego ubezpieczenia rat? To nie jest warunek ani wymóg dla pożyczki. Dokładnie przeczytałem moje dokumenty, ale nadal jestem bardzo niepewny. Kto miał już doświadczenia w tej sprawie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
RLV jest oddzielną umową i nie stanowi części umowy kredytu ratalnego.
W związku z tym możesz również zrezygnować z umowy RLV.

Napisany przez Manu1973
Dziękuję za odpowiedź. Mam już przygotowany dokument i mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko. Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Ubezpieczycielem jest bank Santander, a ubezpieczycielem jest firma Santander Insurance Life DAC. Czy mam wysłać do obu podmiotów wypowiedzenie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście, zarówno do jednego, jak i do drugiego. Jednakże, przecież jako klient to Pan jest ubezpieczającym, prawda?

Napisany przez Manu1973
Okay. Kiedy to przeczytałem, jestem osobą ubezpieczoną, a Bank Santander to ubezpieczyciel.
Naprawdę przebiegle ze strony banku.

Napisany przez Bankenschreck
Cześć, zgadza się. Bank jest ubezpieczającym, a ty jesteś osobą ubezpieczoną. Wiadomo, że bank nie oferuje kredytów bez ubezpieczenia od śmierci i niezdolności do pracy. Jednakże bank powinien uwzględniać koszty RSV w składce rocznej, co nie jest praktykowane. Z kolei jest to sprzeczne z prawem. Polecam sprawdzenie swojej umowy (również ewentualnych wcześniejszych umów). Adwokat Dubas (bardzo doświadczony w sprawach dotyczących Santander Bank) oferuje to jako bezpłatną usługę. www.vertragswertcheck.de Spróbuj. Mogę tylko mówić dobrze o usłudze Vertragswertcheck. Pozdrowienia, Bankenschreck

Napisany przez 3eugh
Ja sam dobio kredit u toj banci bez osiguranja preostale duga, ali suma je bila samo na četveroznamenkastoj razini.

Kome uputiti otkaz, mora biti jasno naznačeno u ugovornim dokumentima. Poznato mi je nekoliko (starijih) ugovora - sada pišem o odustajanju, a ne o otkazu - gdje je u vezi s osiguranjem ostatka duga bilo tri(!) različite obavijesti o odustanku od osiguranja ostatka duga, koje su se također razlikovale po sadržaju: ponekad je klijent/kreditni primatelj/osigurana osoba trebao odustati, a ponekad je morao tražiti od osiguratelja/banke da povuče odustanak od osiguranja ostatka duga. Ponekad se govorilo da klijent ima 30 dana za to, a ponekad je i banci (dodatnih) 30 dana dano, tako da se postavlja pitanje da li to ide paralelno i ukupno ostaje samo 30 dana od pristupanja do odustanka ili ukupno 60 dana. Sve je to bilo vrlo zbunjujuće, mislim. Ako je to tako i kod trenutnih ugovora, možda ih se može kasnije (dakle kasnije od 30 dana nakon pristupanja osigurane osobe osiguranju ostatka duga) povući. Međutim, morate paziti da se time automatski ne povuče i ugovor o kreditu - što je sasvim moguće ako je riječ o povezanom poslu. To može biti slučaj, na primjer, ako je dio iznosa kredita korišten za plaćanje premije osiguranja ostatka duga i banka i osiguravajuće društvo djeluju kao partneri. Ne znam da li je tada moguće samo eksplicitno povući volju za pristupanje osiguranju ostatka duga i eksplicitno naglasiti da li se držite svoje volje za zaključivanje ugovora o obročnom kreditu. U slučaju sumnje, vjerojatno bi bilo korisno konzultirati odvjetnika.

Inače pogledajte i Joker za odustajanje - obročni krediti i osiguranja preostalog duga i veze u mojoj potpisu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata