Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: UB i różni przedstawiciele ubezpieczeń oferujący ubezpieczenie od niezdolności do pracy

Napisany przez EffiKo
Hej, jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Chodzi o to, że nie mam pojęcia o ubezpieczeniach i doradcach finansowych, ani o czymkolwiek innym, ale to ważny temat, w którym można wiele zepsuć. A ponieważ kończę studia w styczniu, ten temat staje się coraz bardziej aktualny.
Jest tak, że już spotkałam się z doradcą finansowym z DVAG, który chce sprzedać mi ubezpieczenie na życie od Aachen Müncher. Jest to tzw. ubezpieczenie na wypadek trwałej niezdolności do pracy, które jednocześnie trochę oszczędza na emeryturę. Składka wynosi 30 EUR (ponieważ jestem jeszcze studentką). Spotkałam się także z panem z MLP, który chce sprzedać mi ubezpieczenie na życie od starej Leipziger. Jeśli patrzeć tylko na liczby, myślę, że oferta starej Leipziger jest lepsza, ale zanim przeanalizuję to dokładnie, chciałabym zapytać, czy ktoś ogólnie mógłby polecić mi ubezpieczenie na wypadek trwałej niezdolności do pracy, lub podzielić się doświadczeniami związanych z Aachen Müncher, starą Leipziger, DVAG lub MLP... :-)
Dziękuję z góry

Re: UB i różni przedstawiciele ubezpieczeń oferujący ubezpieczenie od niezdolności do pracy

Napisany przez 2titan1981
zanim cokolwiek podpiszesz, najlepiej skonsultuj swoje zdrowie z lekarzem rodzinnym. Wtedy można złożyć zapytanie o ryzyko. W przeciwnym razie może być duży kłopot, jeśli czegoś zapomnisz lub nie będziesz w stanie dokładnie odpowiedzieć na pytania dotyczące zdrowia.

Ogólnie rzecz biorąc, zabezpieczenia emerytalne i ubezpieczenie od inwalidztwa z reguły oddziela się, z wyjątkiem sytuacji, gdy ubezpieczenie od inwalidztwa z opcją oszczędzania ma sens. Lepiej zleć to działa specjaliście, który jest specjalizuje się w tej dziedzinie.

A teraz kilka porad. Proszę, nie bierz obniżonej umowy, w przeciwnym razie często przez całe życie płaci się znacznie więcej niż to, co zaoszczędzono na początku... W przypadku ubezpieczenia od inwalidztwa kwota ubezpieczenia powinna być na tyle wysoka, abyś miał wszystko do życia w przypadku otrzymania świadczenia, a dodatkowo mógł oszczędzać na emeryturę, aby mieć rentę, którą można żyć, ponieważ w przypadku otrzymania świadczenia z ubezpieczenia od inwalidztwa nie płacisz składek na emeryturę, ale musisz sam zadbać o zabezpieczenie na starość... Podejrzewam, że nie chcesz zwiększać emerytury...

Znane mi jest tylko jedno ubezpieczyciel, który oferuje rozwiązanie łączące ubezpieczenie od inwalidztwa i ubezpieczenie emerytalne.

Napisany przez EasyD
Większość moich obserwacji zgadza się z tobą. W przypadku wymienionej składki w wysokości 30,- €, która ma także zawierać zabezpieczenie emerytalne, nie wydaje mi się, żeby była to rozsądna oferta. Lub, jak wspomniałeś, niższa początkowa składka, z czego również nie jestem zwolennikiem.

Co również jest istotne, to okres trwania umowy. Jeśli na przykład planujesz przejść na emeryturę w wieku 67 lat, to umowa, która kończy się na 60 lat, nie będzie dla ciebie zbyt atrakcyjna. Rentę z tytułu niezdolności do pracy otrzymywałbyś tylko do 60 roku życia, co oznaczałoby dłuższy okres bez regularnych dochodów.

Co do DVAG i MLP: Jak w przypadku każdej innej organizacji, mogą tam pracować zarówno dobrzy, jak i mniej kompetentni doradcy. Nie chcę ogólnie oceniać żadnej z tych firm. Kluczowa różnica polega na tym, że DVAG współpracuje tylko z Aachener Münchener jako jednym dostawcą ubezpieczeń od niezdolności do pracy, podczas gdy doradca MLP ma większy wybór. Moim zdaniem, lepsze narzędzie do dyspozycji ma doradca MLP.

Napisany przez EffiKo
[...]Znam tylko jedno towarzystwo ubezpieczeniowe, w którym połączenie ubezpieczenia na życie z ubezpieczeniem emerytalnym opłacałoby się. [...]
A które towarzystwo?

...Z góry dziękuję :-)

Napisany przez EffiKo
Dzięki także dla Ciebie / Państwa!
Jak ja to zrozumiałem, umowa z Aachen Münchener miałaby jednak zakończyć się dopiero po osiągnięciu 67 lat...
Generalnie podzielam zdanie, że doradca z MLP dysponuje lepszym narzędziem, ale słyszałem także wiele negatywnych opinii na temat MLP. Dlatego pomyślałem, że ktoś tutaj mógłby mieć już doświadczenia w tej sprawie.
O Allianz również czytałem tylko takie opinie jak trzymajcie się z dala!, ale zawsze trudno jest to ocenić, ponieważ ludzie zazwyczaj dzielą się w internecie swoimi złymi doświadczeniami, a nie dobrymi...

Stara Lipska jako ubezpieczenie na Wypadek Kombinowane z klasycznym Ubezpieczeniem Emerytalnym w warstwie 3 w proporcji 1:20. Dobre warunki umowy z AL powinny być oferowane bez wyłączeń... (Można nieograniczenie wiele razy sprzeciwić się zwiększeniu Ubezpieczenia na Wypadek, jako student niektórzy otrzymują klasyfikację 1++, co może obniżyć składkę na stałe... nawet jeśli później mają pracę, gdzie potencjalnie mieliby klasyfikację tylko 2. Można wykupić 10% Dynamiki, aby szybko osiągnąć poziom Ubezpieczenia na Wypadek w pracy po skończeniu studiów. itp.)
Będziesz zawsze słyszeć coś złego o każdym ubezpieczeniu, także o pośrednikach, agentach itp. W końcu wszyscy chcą coś sprzedać, to ich praca, kto nie potrafi sprzedawać w swoim zawodzie, nie zostanie tam długo... tak działa gospodarka rynkowa. Warto o tym pamiętać.
Jednakowoż jako akademikowi nie poleciłbym nikomu nie wykupować Ubezpieczenia na Wypadek, ponieważ kryje się za tym wiele kapitału ludzkiego, ten rodzaj ubezpieczenia powinien być zabezpieczony...

EDYCJA: Relatywizacja wypowiedzi o 1++

Napisany przez Matthew Pryor

jako student otrzymujesz klasyfikację 1++, co utrzymuje składkę na niskim poziomie przez długi czas... nawet jeśli później zdobędziesz pracę, w której Twoja klasyfikacja mogłaby wynosić tylko 2.

Proszę nie powtarzać wszystkiego bezrefleksyjnie, co podchwycisz w innych forum. Mowa tutaj o zasadzie młodego akademika w AL. To wcale nie oznacza, że jako student automatycznie otrzymujesz BG 1++. Tak jest tylko wtedy, gdy kierunek studiów po ukończeniu umożliwia dostęp co najmniej do BG 1+.
Na przykład przyszły nauczyciel zostanie wprowadzony w błąd takimi stwierdzeniami.

Napisany przez EffiKo
Hmm ok, ale zrozumiałem to tak, że jako student zawsze jest się klasyfikowanym jako 1++. Przynajmniej tak powiedział ten pan...

Napisany przez EffiKo

Nigdy nie ufaj wypowiedziom zainteresowanych amatorów.

Trudne jest to... komu w ogóle można wierzyć?
Każdy przedstawiciel ubezpieczeń oczernia inne ubezpieczenia, a w internecie zawsze pojawia się tylko to złe...
Jednak niektóre wypowiedzi z wczoraj również w pewien sposób mi pomogły :-)

Napisany przez Matthew Pryor

Hmm ok, ja tak to zrozumiałem, że jako student zawsze będziesz klasyfikowany na 1++. Tak przynajmniej powiedział pan... 

Jeśli szanowny Pan tak dokładnie to sformułował, to się myli. Regulamin firmy Alte Leipziger jest tutaj jednoznaczny. Być może u Ciebie to pasuje, nie wiem, co studiujesz. Twierdzenie, że studenci zawsze dostają ocenę 1++, jest po prostu błędne. To może zdarzyć się w niektórych przypadkach.

Proszę nie powtarzać nieprzemyślanie wszystkiego, co się usłyszy w innych forach. Mowa tutaj o zasadach dla młodych akademików. To nie oznacza automatycznego otrzymywania świadczeń z BG 1++ jako student. Ma to miejsce tylko wtedy, gdy kierunek studiów po ukończeniu umożliwia dostęp co najmniej do BG 1+.
Nauczyciel na początku kariery może być wprowadzany w błąd takimi stwierdzeniami.

Proszę również zwrócić uwagę na pierwszą wiadomość, gdzie zdecydowanie zalecam skonsultowanie się z pośrednikiem, który jest specjalistą w tej dziedzinie i zna wszystkie haczyki.... Należy jednak dostosować stwierdzenie, aby uniknąć błędu. Zakładam, że wymień wszystkie wyjątki tu, a to przekroczyłoby kompetencje pośrednika, przynajmniej czasowe możliwości wyjaśnienia tego tutaj.

Cytat od titan1981

....... Lepiej zleć to prawdziwemu pośrednikowi, który się na tym specjalizuje. ....

Napisany przez EffiKo

Jeśli szanowny Pan sformułował to dokładnie w taki sposób, to się myli. Założenia Alte Leipziger są tutaj jednoznaczne. Być może to pasuje do Pana, nie wiem, co Pan studiuje. Twierdzenie, że studenci ogólnie otrzymują ocenę 1++, jest po prostu fałszywe. Może tak być w tym przypadku.

Hm... okej, więc skoro studiuję biologię, a konkretnie biologię techniczną, zakładam, że chciał on faktycznie trochę lepiej przedstawić sytuację, niż wynika to z rzeczywistości...

Napisany przez Peter Wolnitza
Hej,

Ostrzeżenie! Wszyscy mają trochę racji...
BG 1++ jest jednak uzasadniony. Dotyczy to również studentów, którzy są w ostatnich 24 miesiącach studiów. Ponieważ zakłada się, że studentka biologii będzie pracować po studiach w pracy wystarczającej do BG 1+, studentka jest już zgodnie z regulacją dla młodych akademików klasyfikowana do BG 1++, o ile nie jest to tylko ubezpieczenie od niezdolności do pracy, ale dodatek do renty lub ubezpieczenia związanego z funduszami.

Jednak stwierdzenie, że wszystkim studentom przysługuje ogólnie BG 1++, jak już powiedział M. P., nie jest uzasadnione.

Takie kwestie można jednak wyjaśnić z góry w sposób klarowny i wiążący:
- Wypełnienie kwestionariusza dotyczącego pracy
- Wypełnienie kwestionariusza dotyczącego zdrowia
- Przedstawić oba dokumenty towarzystwom ubezpieczeniowym spełniającym wymagania
- Poczekaj na opinię towarzystw, ewentualnie ponów negocjacje
- Podjęcie decyzji

Wszelkie inne działania nie przynoszą rezultatu i mają dużo cech robimy to zawsze w ten sposób, będzie dobrze się dopasować.

Wszelkie wątpliwości rozwiane?

Wróćmy do początkowego pytania:
DVAG czy mlp? - To wybór między diabłem a Belzebubem....
DVAG sprzedaje tylko produkty jednego koncernu, natomiast sprzedawcy mlp, choć są przypisani do firmy maklerskiej, muszą sprzedawać produkt, który najwyższe dowództwo akurat uznaje za produkt miesiąca.
Indywidualnej, niezależnej, zorientowanej na interesy klienta porady szuka się na ogół daremnie zarówno w jednym, jak i drugim przypadku.
Jeden NIE MOŻE, drugi NIE WOLI.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata