Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Działka jako kapitał własny

Napisany przez PattyB
Moji roditelji planiraju kupiti zemljište na kojem ću imati dozvolu da izgradim kuću koja će se financirati. Moji roditelji su vlasnici zemljišta, a ja ću biti vlasnik kuće (osim banke koja će je financirati). Moji roditelji će u zemljišnu knjigu upisati besplatno pravo na uživanje kako bih imao pravnu osnovu za izgradnju kuće na tom zemljištu. Sada, moje pitanje je: Mogu li koristiti to zemljište (s pravom na uživanje) kao vlastiti kapital prilikom financiranja kuće u banci? Ili to zemljište neće biti priznato kao vlastiti kapital jer nisam potpuni vlasnik? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima i pomoći!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Działka może być ogólnie uważana za kapitał własny, jeśli jest bez obciążeń i może być wykorzystywana jako zabezpieczenie kredytu hipotecznego.
Ustawa znajdująca się w dziale 2 stanowi ograniczenie, dlatego należy najpierw sprawdzić zakres tego prawa, czy przesuwa się ono za zastaw hipoteczny kredytu hipotecznego. Czy też powinno zostać całkowicie skasowane.
Proszę, nie odbierajcie sobie możliwości. Zastaw hipoteczny można wpisać jako dług przedstawiony po ustaleniu umowy jako nieobciążony.

Napisany przez PattyB
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Jednak mam jeszcze 2-3 pytania.

Czy banki udzielają kredytów na Dom, który ma być postawiony na działce, na której nie jesteśmy wpisani w księdze wieczystej?

Działka może być postrzegana ogólnie jako wkład własny.
Czy posiadasz jakieś podstawy prawne i przepisy potwierdzające to twierdzenie?
Ponieważ nie jestem właścicielem tej działki, a mimo to chcę ją podać jako wkład WŁASNY
(Słowo Własny wyróżnia się w moich oczach)

Czy nie jest tak, że bank finansujący Dom zajmuje najwyższe miejsce w księdze wieczystej?

Z poważaniem

Napisany przez NaTwoim13
Cześć PyattyB,

kto zaproponował Ci ten konstrukt? Dlaczego prawo do użytkowania z ograniczeniem? Z powodów podatkowych?

Prawo do użytkowania (do wpisania w dziale 2) musi zajmować wyższe miejsce od hipoteki (zapisanej w dziale 3).

Napisany przez PattyB
Cześć noelmaxim,

ten konstrukt znalazłem sam w internecie. Ponieważ doradca bankowy kiedyś powiedział, że będzie niemożliwe otrzymanie finansowania na Dom, jeśli nie znajdę się jako kredytobiorca w księdze wieczystej.
A ponieważ moi rodzice nie chcą mi podarować działki, to pozostaje mi tylko możliwość prawa użytkowania dożywotniego, prawda?

Z punktu widzenia podatkowego nie ma to znaczenia, jak wynika z moich badań, nie zapłacę żadnego podatku, ponieważ wartość działki podlegająca podatkowi od spadków i darowizn jest poniżej kwoty wolnej od podatku, i ja, albo moi rodzice, nie odnosimy żadnych dochodów z tej działki.

Napisany przez NaTwoim13
Biorą kredyt, są kredytobiorcami, a ich rodzice zgadzają się zastawić nieruchomość i obciążają ją. Gdzie jest problem? Ich rodzice ponoszą odpowiedzialność majątkową, a oni osobiście. Po co im użytkowanie wieczyste dla rodziców? Co doradca banku im tam powiedział, to bzdura, kredytobiorca nie musi być właścicielem nieruchomości!

Napisany przez PattyB
Ok, zrozumiałem. W takim razie zostałem źle poinformowany lub źle to zrozumiałem.

Jeśli nie jestem wpisany do księgi wieczystej, a jedynie jestem kredytobiorcą na Dom, czy bank uzna wówczas działkę jako wkład własny do finansowania domu?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, ponieważ rodzice są właścicielami nieruchomości i składają oświadczenie bankowi finansującemu, więc ponoszą odpowiedzialność tylko za tę nieruchomość. Ale nie jako kredytobiorcy.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, ma przecież zabezpieczenie w postaci wartości nieruchomości!!

Napisany przez NaTwoim13
Wartość zastawu obejmuje również wartość nieruchomości, a jeśli ta nie jest finansowana, zmniejsza to udział zastawu. Kapitał własny nie jest w tym sensie istotny, ale bez znaczenia jest to, jak go nazwiemy, ponieważ zmniejsza to ryzyko dla banku i ma pozytywny wpływ na warunki kredytowe oraz na decyzję o udzieleniu kredytu.

Napisany przez NaTwoim13
Twoi rodzice również mogą im podarować pieniądze i zabezpieczyć się poprzez ustanowienie prawa użytkowania oraz zasługiwać, żeby na nieruchomości nie robić kłopotów!

Dlaczego chcą twoi rodzice kupić nieruchomość? Dlaczego chcą zostać właścicielami?

Napisany przez PattyB
Moich rodzice chcą inwestycji, która będzie zyskowna, a ja chcę domu.
Oboje w regionie tego nie stać mnie na zakup, dlatego mi rodzice kupują działkę.
Jednak chcą być właścicielami, ponieważ nie chcą mi po prostu podarować pieniędzy. Chcą, aby ich pieniądze pozostały przy nich, nawet jeśli postawię na ich ziemi (działce) Dom.
Moi rodzice koniecznie chcą pozostać właścicielami działki, dlatego teraz szukam informacji, jak legalnie zabezpieczyć się w 100%, aby postawić na tej działce Dom i aby bank uznał tę działkę jako wkład własny, aby moje obciążenia kredytowe (oprocentowanie itp.) nie były zbyt wysokie.

Napisany przez NaTwoim13
Możesz spokojnie rozpocząć planowanie. Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, poszukajcie z rodzicami odpowiedniej działki. Określcie, jak ma wyglądać Dom, oszacujcie całkowite koszty budowy, ustalcie, jakie mogą być raty odsetkowe oraz spłaty kapitału. Określcie zapotrzebowanie na finansowanie. Wszystkie koszty powstania domu oraz wartość działki dają wartość zabezpieczenia, do której odnoszą się potrzeby finansowe.

Określają optymalne warunki finansowania. Zanim zdecydują się na coś, niech przygotują indywidualny plan finansowy oraz poszukają najkorzystniejszych stóp procentowych.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Nieco głupie pytanie:
W zależności od obciążenia podatkowego rodziców, mogliby oni także zbudować Dom i wynajmować go Tobie.
W końcu Dom i tak wkrótce byłby Twój, a Twoi rodzice mogliby pobierać czynsz jako dochód z inwestycji i odliczać wszystkie koszty podatkowe.
W ten sposób można być może przenieść to na formę wynajmu z opcją zakupu....

Czy ktoś już to obliczył?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata