Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: oprocentowanie kredytu

Napisany przez Monikka
Witam
Proszę o pomocne odpowiedzi:

Małżonkowie kupują nieruchomość jako zabezpieczenie na starość, która jest w pełni wynajmowana. Powstają przychody z najmu.
Mogę odliczyć w pełnym zakresie podatek od nieruchomości, ubezpieczenie budynku, amortyzację budynku i odsetki od pożyczki.
Jednak w księdze wieczystej wpisany jest tylko mąż jako właściciel. Umowa pożyczki jest jednak na małżonka i małżonkę.
Czy w takim przypadku odsetki od pożyczki można odliczyć tylko w połowie?
Czy to jest prawda?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Z tego, co wiem, mąż może w pełni odliczyć odsetki kredytowe w ramach V+V.
Sam mam małe wynajmowane mieszkanie i jestem jedynym właścicielem. Umowa kredytu jest zawarta na mnie i moją żonę, a Urząd Skarbowy nigdy nie miał tu zastrzeżeń.

Napisany przez Monikka
Dziękuję bardzo
Być może urząd skarbowy będzie hojny
To duży budynek
Czy jest jakieś ogólne rozstrzygnięcie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Z tego, co wiem, wielkość nie ma tutaj znaczenia, jeśli chodzi o nieruchomość mieszkalną. W przypadku nieruchomości komercyjnych nie jestem tego w 100% pewien, ale powinno być podobnie.

Napisany przez NaTwoim13
Są Państwo opodatkowani wspólnie, a nie w połowie.

Poza tym nie kupiliście nic wspólnie, mąż kupił instalację i to on ją posiada, tylko długi są wasze - bez wartości wymiennej!

Napisany przez guest
Cześć Monikka,

to jest bardzo istotny punkt, masz nic, tylko długi. W razie potrzeby masz roszczenie wobec męża. Dopóki małżeństwo istnieje / jest nieskomplikowane, oczywiście nie stanowi to problemu.

Również nie stanowi to problemu, jeśli chodzi o aspekt podatkowy. W 99,99999% wybiera się wspólne rozliczenie podatkowe, co jest sensowne w tym samym procencie.

Sprawa przedstawia się inaczej, gdy małżeństwo już nie istnieje / żyje osobno itp., a więc przyczyny dla wspólnego rozliczenia odpadają.

Ponieważ długi męża są mu w 100% przypisywane - tak samo jak żonie (wspólne długi, każdy podpisujący umowę ponosi pełną odpowiedzialność za zobowiązania), jak zawsze w prawie podatkowym zależy to od faktów: jeśli mąż płaci odsetki, czyli czy są one odpisywane z konta męża / konta domowego (które jest na nazwisko męża) itp., to ekonomiczne obciążenie jest dla męża, czyli koszty uzyskania przychodów dla męża. - Jeśli żona jest ekonomicznie obciążona, moim zdaniem nie jest to koszt uzyskania przychodów, ponieważ nie mają one związku z dążeniem do osiągnięcia dochodu (żony!) - żona nie ma bowiem prawa do czynszu. W przeszłości okazało się jednak, że po separacji zazwyczaj odsetki od długu nadal były ponoszone przez właściciela nieruchomości, rzadziej przez byłego partnera.

Jak zawsze: brak porady prawnej, tylko moje osobiste zdanie, oparte wyłącznie na doświadczeniach, wiedzy własnej i usłyszanej.

gość

Napisany przez Monikka
Dziękuję bardzo

Napisany przez Hanomag
Do tego ogólnego nagłówka pasuje treść tego linku

https://www.wallstreet-online.de/nach...-sack-dezember

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!