Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak składają się koszty ubezpieczenia na życie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, jak obliczacie koszty ubezpieczenia na życie? Czy istnieje dokładne rozbicie wszystkich kosztów w ubezpieczeniu na życie? Być może ktoś ma jakieś formuły, aby ułatwić zrozumienie obliczeń. Z góry dziękuję. TeleMan

Napisany przez ramonciko
Obliczenie kosztów ubezpieczenia na życie jest bardzo skomplikowane i nie tak łatwe do zrozumienia. Ogólnie koszty składają się z miesięcznej opłaty, corocznych opłat za zamknięcie, opłat miesięcznych, opłat jednorazowych za zamknięcie i opłat za obniżenie miesięcznej wypłaty. Nie ma standardowej formuły na te koszty. Dokładne rozłożenie tych kosztów nie jest widoczne dla klienta. Ponadto te koszty zmniejszają ustawowe minimalne wypłaty, więc nawet te nie mogą być traktowane jako gwarancja. Jako klient, zawierasz więc umowę, której dokładne warunki nie są znane w 100%! Wiele pozdrowień ramonciko

Napisany przez Der Makler
Cześć. Koszty umowy są podzielone przez towarzystwo ubezpieczeniowe w ramach polisy i załącznika. Na żądanie można to również otrzymać wcześniej. W rzeczywistości teraz powinno się to otrzymać wcześniej. Jednak wiele przedstawicieli stara się unikać tych spraw ze względu na wrażliwość tematu. Zadaj wprost pytanie i poproś o pisemne potwierdzenie. Niezależny agent ubezpieczeniowy z Twojej okolicy będzie mógł porównać oferty za pomocą specjalnego oprogramowania doradczego, w którym porównywane będą także koszty, obok wielu innych czynników poszczególnych towarzystw ubezpieczeniowych. Usługa ta powinna być bezpłatna.

Napisany przez ADMCI4
Według mojej wiedzy, przez pierwsze 3 lata obliczana jest pełna miesięczna składka, więc przez te pierwsze 3 lata zazwyczaj nie oszczędza się nic. Następnie, w zależności od ubezpieczenia, od 50 do 60% miesięcznej składki (co oznacza, że każdego miesiąca do końca umowy) jest potrącane na koszty, więc naprawdę ponownie odzyskuje się wpłacone pieniądze dopiero po około 12 latach. To niestety gorzka prawda, dlatego odradzam takie ubezpieczenia wszystkim. Ale nikt ci tego nie powie, nikt by nie podpisał umowy, gdyby ci wcześniej powiedzieli. Wskazówka: Po prostu zapytajcie w swoim ubezpieczeniu, ile do tej pory wpłaciliście!!! Większość osób będzie zaskoczona!!! Ja też to już za sobą mam, ale na szczęście się zorientowałem ;-)

Napisany przez helmut dietrich
Zgadzam się całkowicie z wypowiedziami mojego poprzednika. Jeśli po dwóch lub trzech latach najpierw opłacone są koszty związane z polisą, to potem potrącane są koszty administracyjne, ryzyka i oczywiście prowizje dla maklerów, dzięki czemu tylko ułamek wpłaconych pieniędzy jest oprocentowany. I nawet to oprocentowanie już nie jest tak imponujące. Taki stan rzeczy sprawia, że niewiele pieniędzy pozostaje, a nasze oszczędności nie rosną w sposób, który został obiecany przez agenta ubezpieczeniowego... A potem jest jeszcze wskaźnik inflacji... Mogę znowu polecić lv-doktora. Wydaje się, że naprawdę wyciągają z umowy tyle, ile się wpłaciło. Dotąd słyszałem samą pochwałę. W rzeczywistości oni sądowo żądają od ubezpieczyciela całej wpłaconej kwoty wraz z odsetkami. Jeśli się z nimi zgodzić, nie można przegrać, ponieważ nasze pieniądze utracone zostały już wcześniej. Moim zdaniem nie narażamy się na żadne ryzyko. Ani finansowe.

Napisany przez ADMCI4
Szanowni Państwo! Miałem już osobiste doświadczenia zespołem LV-Doktor. Zgłosiłem tam nawet kilka polis na życie i jestem bardzo zadowolony z tego, co udało im się osiągnąć. Choć trochę trwało, zanim pieniądze wpłynęły, zespół LV-Doktor faktycznie uzyskał więcej pieniędzy, niż była ubezpieczyciel był gotowy mi wypłacić. Zgłosiłem dwa trwające ubezpieczenia oraz jedno, które wypowiedziałem jakiś czas temu. Z wszystkich trzech otrzymałem ładną sumę pieniędzy z powrotem. Więc jeśli ktoś już myśli o wypowiedzeniu swojej polisy na życie, może odwiedzić stronę internetową LV-Doktor i otrzymać bezpłatną i niezobowiązującą ofertę dotyczącą wypowiedzenia polisy na życie, wykupu polisy na życie, wykupu polisy emerytalnej, sprzedaży polisy na życie, sprzedaży polisy emerytalnej. Szczerze polecam! Pozdrowienia, J.

Napisany przez ADMCI4
Miałem dobre doświadczenia z policenauswertung . de. Po zarejestrowaniu się uzyskałem dostęp do wewnętrznej strefy. Tutaj wszystkie punkty od kosztów do struktury ubezpieczenia na życie zostały dobrze wyjaśnione. Była również lista, która zawierała informacje o tym, które firmy ubezpieczeniowe są najtańsze. Bardzo godne polecenia. Teraz wiem, że nie zostanę przy moim obecnym dostawcy. Nadal płaciłbym bez końca. Oferowane porady przez prawdziwych doradców były dobre. Nikt nie narzucał się. Nikt nie musiał koniecznie mieć spotkania i nie chciał wypić mojej kawy. Była prezentacja online. Zrobiła na mnie bardzo kompetentne wrażenie. Gorąco polecam. Prawdopodobnie zostanę klientem tam.

Napisany przez MaklerHH
Och, co tu można przeczytać... W przypadku aktualnych polis koszty inicjalne są rozłożone na pierwsze 5 lat, więc już w pierwszym roku około 50% do 70% (w zależności od dostawcy) miesięcznej składki trafia do kapitału zgromadzonego lub alternatywnego funduszu inwestycyjnego. Im dłużej trwa polisa, tym wyższe są potrącenia w pierwszych latach. Następnie większość składki jest inwestowana, pomniejszona o koszty zarządzania, które są potrącane przez cały okres trwania. Przy niskich miesięcznych składkach polisy z kosztami jednostkowymi naturalnie wywierają szczególnie silny wpływ. Wypowiedzi na temat tego, że po 3 latach wciąż nic nie ma, odnoszą się do czasów sprzed 2005 roku, kiedy istniały jeszcze beztaksa polisy na życie. Jednak nawet wtedy około 10% do 20% składki było inwestowane w pierwszych latach. Koszty inicjalne były wówczas rozłożone tylko na 3 lata. Po 3 latach te umowy zwykle były wolne od kosztów inicjalnych. Kto więc wtedy wypowiedział swoją polisę w trzecim lub czwartym roku, w zasadzie wyrzucił już opłaconą umowę przez okno... Czy istniejące ubezpieczenie emerytalne czy na życie jest sensem czy nie, zawsze jest decyzją indywidualną i musi pasować do osobistego planu. Jednak natychmiastowe nawoływanie do rezygnacji z takiej umowy na pewno nie jest właściwym posunięciem i zazwyczaj powoduje niepotrzebne koszty. Pozdrowienia z Hamburga

Napisany przez Planvoll
To dzwonią tylko ci szybko po zakończeniu umowy, którzy naprawdę nie rozumieją całej sytuacji lub ci, którzy czerpią korzyści z takich działań jak LV-Doktor i wszyscy ci, którzy są z nimi w sojuszu!

Napisany przez Graufell
Może ten link pomoże lepiej zrozumieć ogólną sytuację: Verbraucherzentrale Hamburg e.V. Tam możesz sprawdzić sekcję Nachschlag für Millionen Versicherte. Pod tym samym linkiem zainteresowany czytelnik może kliknąć w Geldanlage und Vorsorge. Następnie w podtytuł Bloß keine Kapital - Lebens - oder Rentenversicherung zur Altervorsorge abschließen. Tam sytuacja jest ponownie wyjaśniona.

Napisany przez Planvoll
Graufell pisze: Może ten link pomoże lepiej zrozumieć całą sytuację: Verbraucherzentrale Hamburg e.V. Tam zajrzyj pod Nachschlag für Millionen Versicherte. Pod tym samym linkiem zainteresowany czytelnik może kliknąć w Geldanlage und Vorsorge. Następnie w podtytuł Bloß keine Kapital - Lebens - oder Rentenversicherung zur Altervorsorge abschließen. Tam jeszcze raz wyjaśniona jest cała sytuacja.
Tutaj nie chodziło o to, czy jakkolwiek uzyskać więcej, ale o to, czy w ogóle zrezygnować z polisy na życie!

Napisany przez Graufell
Nie, chodzi tutaj o to, jak składają się koszty ubezpieczenia na życie. A więc link do centrali konsumenckiej jest bezcenny i pomaga lepiej zrozumieć całą sytuację.

Napisany przez MaklerHH
Link z pewnością zawiera kilka interesujących informacji, ale należy pamiętać, że pochodzą one z określonej perspektywy. W końcu ci panowie są również zdania, że znaczki pocztowe są lepszą formą oszczędzania na emeryturę niż produkty emerytalne... Jeśli chodzi o konkretną umowę, to w rzeczywistości jest to dość proste, ponieważ wszystkie istotne informacje dotyczące umowy muszą być dostępne dla klienta przed jej podpisaniem. Istnieje taki obszar, który nazywa się kartą informacyjną o produkcie, gdzie znajdują się szczegółowe koszty ubezpieczenia. Dla laika nieco skomplikowane, ale z profesjonalnym wsparciem można wyliczyć całkowite koszty umowy. Zazwyczaj znajduje się tam kombinacja kosztów jednorazowych rozłożonych na określony okres czasu oraz miesięcznych kosztów składki ubezpieczeniowej lub kosztów jednostek uczestnictwa w przypadku produktów inwestycyjnych. Najlepsze pozdrowienia z Hamburga

Napisany przez Graufell
MaklerHH pisze: Link zapewne dostarcza kilku interesujących informacji, ale z pewnego określonego punktu widzenia, czego nie wolno zapominać.
Tak, zgadza się. Punkt widzenia stowarzyszenia ochrony konsumentów skupia się na interesach konsumentów. Jak więc składają się koszty ubezpieczenia na życie? Zainteresowany czytelnik może kliknąć w ten link: Altersvorsorge: Die Geheimnis-Krämer - Lebensversicherung - FOCUS Online

Napisany przez MaklerHH
To było być może kiedyś inaczej. Dzisiaj centra ochrony konsumentów same stały się uczestnikami rynku, posiadając swoje własne interesy oraz mocne i słabe strony. Po prostu kliknij w link, a niektóre oświadczenia tak zwanych neutralnych centrów ochrony konsumentów z ostatniego czasu stają się znacznie bardziej zrozumiałe: Doradztwo finansowe: Badanie ujawnia słabe strony centrów ochrony konsumentów - Capital

Napisany przez Graufell
Poszedłem za tym linkiem. Co ten raport ma mi do powiedzenia? Nie ma związku z tematem tutaj. W artykule słusznie krytykuje się kilka porad udzielanych przez centra konsumenckie. No i co z tego?

Napisany przez MaklerHH
Artykuł odnosi się do stwierdzenia, że centrala konsumencka dba o interesy konsumentów. Artykuł doskonale pokazuje, że obecnie centrali konsumenckie mają swoje własne interesy w tej dziedzinie i dlatego ich stanowiska należy traktować z przymrużeniem oka. Jakość poradnictwa w moim rozumowaniu odgrywa tylko podrzędną rolę. W kwestii kosztów prawie wszystko zostało już powiedziane, jak pokazuje poprzedni artykuł z Focusa.

Napisany przez Planvoll
Odchylę się na chwilę, przepraszam! To jednak nie zmienia faktu, że VZ Hamburg jest kompletnie nie w porządku! Ich kontrola semaforów wprowadza konsumentów w błąd! Bardzo egzotyczne rzeczy, na przykład stawianie funduszy emerytalnych na tym samym poziomie bezpieczeństwa co konwencjonalne fundusze emerytalne... a potem zbieranie znaczków pocztowych na starość, itd., itp.! Z czysto formalnych powodów sąd zgrzytając zębami zdecydował, że mogą nadal sprzedawać swoje wytwory pisarskie... nigdy z powodów merytorycznych! Nawet Związek Ubezpieczonych (daleki od bycia przyjacielem towarzystw ubezpieczeniowych) potępił ten przerażający twór! Proszę więc oszczędzić mi związku z VZ Hamburg - skompromitowali się u mnie! P.S. Jeśli ktoś chce wykonać misję na własne ryzyko... no nie wiem! Z drugiej strony, powinniśmy być łagodni... to też tylko ludzie i mogą mieć bardzo złe dni - również twórcy kontrolki sygnalizacji świetlnej!

Napisany przez ADMCI4
GRAUFELL!!! Możesz dyskutować o tym z pośrednikami w nieskończoność. Naprawdę wierzysz, że pośrednik ma ochotę anulować dokument LV lub że klient sam anuluje swoją umowę? Oczywiście nie, mówię tylko OPLATA ZA ANULOWANIE!!! Czy to ma znaczenie, czy pośrednik działa bez planu czy z planem. Pierwsze 5 lat w okresie anulowania noszą pieluchy i robią kupę aż minie te lata. Pośrednicy czy doradcy ubezpieczeniowi są tak bezczelni, że mówią klientowi, że dostęp do pieniędzy będą mieć dopiero po 5 latach. Słyszę to praktycznie codziennie, gdy siedzę z konsumentem. Ludzie w moich oczach powinni być zamknięci. Musisz zobaczyć jedno, zwłaszcza BEZKIERUNKOWI więc PLANVOLL, jak on się tam nazywał. Wypowiadają się na każdy temat, bo po prostu na zewnątrz ciągle dostają po mordzie i próbują tu grać wielkich znawców. Mówię ci, wszystko to jedno wielkie oszustwo. ubezpieczenie na życie ma sens tylko wtedy, gdy jest potrzebne do zabezpieczenia mojego życia lub rodziny. Wtedy jednak tylko ubezpieczenie na życie ryzyka. Jeśli chodzi o oszczędzanie na emeryturę lub budowanie majątku, możecie zapomnieć o ubezpieczeniu na życie lub rentowym, zdecydowanie za drogie!!! Zapytaj Kaisera z Hamburg-Mannheimer, czy ma ubezpieczenie na życie lub emeryturę w swoim własnym towarzystwie?? Ten, kto w to wierzy, stracił zmysły. Możesz wziąć każdego menedżera z każdego towarzystwa ubezpieczeniowego. Wszystko jest zdecydowanie za drogie. I chciałbym zobaczyć to towarzystwo, które rzeczywiście udostępnia wszystkie koszty do końca okresu umowy. Jeśli to możliwe, obiecuję, że będę pierwszy, który, chociaż to bezsensowne, ale w każdym razie, zawrze umowę. Po prostu troszkę pomyśl.

Napisany przez Gerd
Interesujące posty. Jakie inne sensowne możliwości zabezpieczenia na starość są dostępne oprócz zbierania znaczków (kiedyś to robiłem)? Figurki z jajek niespodzianek, certyfikaty Lehmann, fundusze energetyki wiatrowej, fundusze filmowe, obligacje firmowe od piekarza zza rogu?

Napisany przez MaklerHH
SCHWACHSINN opowiada BZDURA. Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać. Tylko to, że tutaj doradcy ubezpieczeniowi i maklerzy ubezpieczeniowi są wrzucani do jednego worka, świadczy o absolutnym braku znajomości rynku. Opłaty za anulowanie płacą klient, nie pośrednik, więc w tym kontekście jest inaczej... ale wybór słów teraz mnie zbytnio nie zaskakuje. SCHWACHSINN ma pewnie super gorącą radę, co można zrobić zamiast tego. Osobiście uważam, że kolekcja znaczków VZ jest naprawdę interesująca, ale w przypadku SCHWACHSINN obstawiam jakieś zamknięte uczestnictwo / fundusz. To tylko moje przeczucie. A tak swoją drogą, radzę sobie całkiem nieźle ze swoimi ubezpieczeniami na życie z przed 2005 roku, do tej pory nie znalazłem żadnego innego modelu, który mógłby to przebić.

Napisany przez Gerd
Masz rację. Mam jednak pewne zastrzeżenia co do ubezpieczenia na życie. Poza zwolnieniem podatkowym nie jest to prawdziwy hit. Natomiast zamknięte Fundusze inwestycyjne są fajną rzeczą (przepraszam). Gwarantowane obiecane wysokie oprocentowanie, przy wyjaśnionym zerowym ryzyku, wraz z wysokimi opłatami za zakończenie transakcji, sięgającymi 25%, z relatywnie wysokim ryzykiem, że zainwestowane pieniądze zostaną stracone w całości. Raz w tygodniu mam taki produkt na biurku, który sprzedał mi miły przyjaciel lub znajomy, który wcześniej pracował jako traktorzysta, malarz, murarz lub piekarz. Wymagane do tego nie jest żadne wykształcenie. Niestety na tym szarym rynku nie ma żadnych regulacji ani odpowiednich przepisów prawnych. Klient pozostaje sam sobie. Nawiasem mówiąc, również Deutsche Postbank sprzedaje zamknięte fundusze, a BHW zajmuje się finansowaniem. Równie korzystne jest finansowanie poprzez kredyt zakup mieszkania w celu oszczędności podatkowych. Całe oddziały call center wysyłają ludziom propozycje zakupu mieszkania.

Napisany przez Mike Spezi
Rzadko kiedy czytałem tyle bzdur pod rząd!!! Może warto byłoby się trochę wysilić, zanim się tu coś napisze, aby lepiej poznać temat. Nikt nie kwestionuje, że w ubezpieczeniach na życie powstają koszty związane z zawarciem umowy itp. Produkty związane z funduszami są oczywiście całkowicie bezpłatne!!!! Prowizje za emisję, opłaty administracyjne, opłaty za prowadzenie konta depozytowego... wszystko można hojnie zrezygnować!! O jejku!!! A pieniądze można tam oczywiście tylko pomnażać, a nie stracić. To takie jak poddać się śwince! Jeszcze zupełnie inny aspekt: Jeśli wybiorę 50 różnych dostawców ubezpieczenia na życie lub emerytalnego, to mam 50 różnych gwarancji i koszty związane z zawarciem umowy!!! Dziwne, że każdy dureń porównuje, czy banana kosztuje 10 centów więcej czy mniej, ale przy różnicy tysięcy euro jest zbyt głupi, żeby przeczytać odpowiednią gazetę branżową. W tym duchu Twój Mike

Napisany przez pmk
Kto chce dokładnie wiedzieć, o co chodzi z obiema stronami medalu (koszty vs. zwrot z inwestycji), teraz może skorzystać z wspaniałego oprogramowania za niewielkie pieniądze 8-) Wskazówka: spróbuj poszukać klv-check! Pozdrowienia, pmk

Napisany przez ADMCI4
Decydującą wadą KLV jest to, że nie mogę mądrze i przez długi czas zarobić na swoje pieniądze, a nawet ponosząc stratę. Nikt nie wie, czy nie będzie mógł w jakiś sposób lepiej wykorzystać pieniędzy w ciągu następnych 30 lat po zakończeniu umowy. Na przykład ktoś, kto planuje kupić/budować Dom na własne potrzeby, zazwyczaj lepiej zainwestować pieniądze w obligacje lub podobne instrumenty i poczekać, oszczędzając samodzielnie. Nie trzeba finansować utrzymania pośrednika ubezpieczeniowego swoimi oszczędnościami. Ten, kto poświęci weekend na zrozumienie finansów, może samodzielnie nimi zarządzać. Pozostaje przy tym elastyczny i osiąga lepsze wyniki. Nie mogę sobie do dziś uświadomić, że istnieje firma z Heidelbergu, która dodatkowo poszerza finansową niedolę na akademików, którzy powinni być w stanie samodzielnie myśleć.

Napisany przez AV-Planer
Od czasu, gdy zyski z ubezpieczeń na życie i emerytalnych z ubezpieczeń emerytalnych z kapitałem zaczęły sukcesywnie spadać z powodu długotrwałego okresu niskich stóp procentowych, koszty w produktach zaczęły mieć większe znaczenie niż wcześniej.
Krótka prezentacja rodzajów kosztów i ich przybliżonych wartości można znaleźć tutaj.
Dla tych, którzy chcą dokładniej się zorientować, polecam odwiedzenie tej strony Institut für Transparenz in der Altersvorsorge.

Napisany przez speaker2013
@ AV-Planer

Dziękujemy za bardzo interesujące propozycje stron.

Ale jak napisano w tym wątku, tak nie jest.

Większość konsumentów nie korzysta z porównań. Gdyby to zrobili, szybko zauważyliby, że wiele małych i średnich firm może zapewnić znacznie lepszy zwrot z inwestycji niż duże firmy.

Reklamy w gazetach i magazynach zbyt łatwo na nich wpływają.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata