Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy DSL Bank

Napisany przez Kartalizma
Cześć forumowicze finansowi,

od kilku dni źle śpię.

Chcę kupić mieszkanie na własność - mamy już porozumienie z sprzedającym.

Przekazałem moje dokumenty mojemu doradcy finansowemu. Wysłał mi różne niezobowiązujące oferty. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na ofertę DSL Bank.

Następnie DSL Bank wysłał mojemu doradcy finansowemu wszystkie dokumenty dotyczące obowiązkowego wniosku kredytowego. Wszystkie podpisałem, a mój doradca dostarczył osobiście podpisane dokumenty do banku.

Dzień, w którym dokumenty zostały złożone to 02.11.2015. Jak długo jeszcze potrwa, zanim otrzymamy decyzję? Lokalizacja to Kolonia. Czy w tym przypadku można już liczyć na decyzję, skoro DSL Bank wysłał dokumenty dotyczące obowiązkowego wniosku kredytowego?

Pozdrawiam,
Kartalizma

Napisany przez zonkzarf
Cześć,

U nas zajęło nieco ponad miesiąc, zanim DSL został zaakceptowany.

Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zależy od lokalizacji. Zazwyczaj trwa około 5 dni roboczych od momentu złożenia w banku.

Czy to dobry znak, że DSL Bank przesyła mi dokumenty do złożenia wiążącego wniosku o pożyczkę?

DSL Bank nie przesłał Ci dokumentów. Zgodnie z ustawą o kredytach konsumenckich bank może przesłać Ci wniosek o pożyczkę za pośrednictwem pośrednika.
Widzisz powyżej w dokumentach, że jest tam wniosek o pożyczkę, a nie umowa pożyczki.
Dlatego za pośrednictwem pośrednika nie jest to wiążące, lecz tylko bezpośrednio przez DSL Bank, jeśli otrzymasz również pismo potwierdzające akceptację.

Otrzymałem informację od mojego doradcy finansowego, że bank się zgodził. Termin notarialny został także ustalony na 01.12. Pisemne potwierdzenie zostanie przesłane pocztą. Mimo to nadal trochę się martwię, że coś może pójść nie tak...

To bardzo prosta odpowiedź. Jeśli bank zatwierdzi, otrzymasz pocztą akceptację oferty oraz jednocześnie akt notarialny hipoteki. Jeśli nie otrzymałeś jeszcze tego listu, po prostu poczekaj. Jednak jeśli doradca finansowy ma tę informację, może natychmiast przesłać do Ciebie list jako plik PDF.

Ok, dzięki. Właśnie dostałem telefon z informacją, że bank chce wysłać kogoś w poniedziałek celem zbadania obiektu. Czy to normalne, że wizyta oględzinowa odbywa się po ustnym potwierdzeniu?

Napisany przez Daukind
To może się zdarzyć, że obejrzenie obiektu nastąpi dopiero miesiące po wypłacie pożyczki...

Nie ma ustnej zgody. Jest tylko pisemna zgoda!

Napisany przez jobear
Hej,
W kwietniu sfinansowaliśmy nieruchomość przez DSL Bank. Postępowanie było wtedy identyczne jak wasze:

Około 1,5 miesiąca po złożeniu wniosku kredytowego (wtedy już nie wierzyłem w pozytywną decyzję ze względu na długi czas oczekiwania na decyzję), nagle dostałem telefon od maklera finansowego: DSL Bank zatwierdziła wniosek. Makler finansowy (a nie DSL Bank) tego samego dnia przesłał potwierdzenie pisemne zarówno drogą mailową, jak i pocztową (a nie DSL Bank). Także tego samego dnia (1-2 godziny po maklerze finansowym) zadzwonił do mnie rzeczoznawca nieruchomości zlecony przez DSL Bank, aby umówić termin wizji obiektu.
Umowa podpisana przez DSL Bank oraz pozostałe dokumenty dotarły 2-3 dni później, ale nie jestem już pewien, czy przed czy po wizji nieruchomości przeprowadzonej przez rzeczoznawcę (która mogła odbyć się następnego dnia).

--> Po potwierdzeniu ustnym przez maklera finansowego wszystko odbyło się bardzo szybko. Termin u notariusza 1.12. nie powinien stanowić problemu.

Dziękuję najpierw za odpowiedzi. Odpocząłem teraz.

Jak długo potrwa, zanim otrzymamy klucze po terminie u notariusza?

Napisany przez NaTwoim13
Zazwyczaj gdy została udokumentowana cena zakupu. Oczywiście można także negocjować indywidualne rozwiązania z sprzedawcami.

Napisany przez HSV
Cześć
@kartalizma
W którym oddziale banku Dsl złożyłeś (pośrednik)?

Cześć HSV,

w Kolonii.

Napisany przez HSV
Okej. Złożyłem moje zapytanie w dziale DSL w Berlinie 09.11, zobaczymy jak długo to potrwa..

Czy wysłali Ci dokumenty dotyczące wiążącego wniosku o kredyt?

Napisany przez HSV
Czy to do mnie? Nadal nic nie słyszałem czy przyjęli mnie czy odrzucili... Według internetu mają czas przetwarzania wynoszący 5 dni. To byłoby jutro.

No dobrze. Po przesłaniu moich pełnych dokumentów do mojego doradcy finansowego, dostałem zielone światło od Banku DSL. Następnie przysłali mi dokumenty do złożenia wiążącego wniosku kredytowego. Podpisałem je, a mój doradca finansowy osobiście dostarczył dokumenty. Po jakichś 9 dniach mój doradca zadzwonił. Powiedział, że otrzymałem akceptację banku. Następnie dostałem telefon dotyczący wizyty w obiekcie.

Napisany przez HSV
Nie do końca zrozumiałem, co masz na myśli pisząc *Die haben mir Unterlagen zu einer verb. Kreditanfrage geschickt meinst*. Ile to zajęło? Podpisałem bezpośrednio u pośrednika 09.11.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć obojgu,

finansowania Banku DSL są przeprowadzane po otrzymaniu wszystkich dokumentów i wprowadzeniu wszystkich wymaganych danych do systemu Europace. Jeśli scoring przebiegnie pozytywnie, oferta pożyczki wraz z wszystkimi niezbędnymi formularzami wnioskowymi może być wydrukowana. Klient musi wówczas podpisać tę ofertę pożyczki - w ten sposób klient składa bankowi ofertę, która musi zostać zaakceptowana - i razem z kompletnymi dokumentami finansowymi przesłać do odpowiedniego oddziału. Obecnie w Berlinie przewidziano czas przetwarzania wynoszący 5 dni roboczych.

W przypadku HSV procedura została zainicjowana 9.11., a 11.11. całe wnioski i dokumenty dotarły do biura kredytowego w Berlinie. Już 12.11. otrzymano komunikat o rozpoczęciu przetwarzania: Zlecono wykonanie ekspertyzy! Żaden inny oddział Banku DSL nie działa tak szybko!! Teoretycznie ten komunikat mógłby zostać wydany dopiero 19.11., ponieważ wtedy minęłyby dopiero 5 dni robocze.

Dzięki dobrej pozycji i starannej składce dokumentów przez nasze towarzystwo, przewidywane terminy przetwarzania są skracane.

Teraz trzeba czekać na ekspertyzę, aby móc przejść do decyzji.

Aha. Po przesłaniu moich kompletnych dokumentów do mojego doradcy finansowego, Bank DSL dał zielone światło. Następnie przysłali mi dokumenty dotyczące wiążącego wniosku kredytowego. Podpisałem je, a mój doradca finansowy osobiście dostarczył dokumenty. Po jakichś 9 dniach otrzymałem telefon od mojego doradcy. Powiedział, że dostałem zgodę banku.

Tak, gdy Bank DSL wyrazi zgodę, widzimy to w systemie i możemy przekazać tę informację klientowi. Klient zazwyczaj otrzymuje pisemne potwierdzenie banku (akceptację oferty pożyczki złożonej przez klienta) w ciągu kolejnych 3-4 dni, wraz z dokumentami dotyczącymi ustanowienia hipoteki i innymi dokumentami, np. zleceniami płatniczymi itp.

Tak właśnie jest. Nawet jeśli bank odmówi, zostanie wystawione pisemne oświadczenie o odmowie.

Cześć wszystkim,

wreszcie otrzymałem pisemne potwierdzenie.

Muszę podpisać umowę i odesłać ją.

Jednakże stałem się nieco zaniepokojony. Podaję krótkie szczegóły dla zrozumienia:

Mieszkanie kosztuje 155.000.
Złożyliśmy wniosek o pożyczkę w wysokości 89.000 od banku DSL oraz o pożyczkę w wysokości 50.000 € od KfW. Pozostałe 16.000 złożyliśmy jako prywatną pożyczkę w Hanseatic Bank.
Teraz otrzymaliśmy pisemne dokumenty od banku DSL. Jednak brakuje pisemnego - zarówno ustnego potwierdzenia od Hanseatic Bank. Nasz doradca finansowy powiedział, że bank się zgodził. Myślałem, że chodzi o bank DSL i Hanseatic Bank. Być może właśnie to miał na myśli i otrzymamy pisemne potwierdzenie od Hanseatic Bank. Jestem teraz jednak trochę sceptyczny, ponieważ w umowie hipotecznej dla notarialnego aktu stanowi się o 139.000 €. Ale czy nie brakuje jeszcze 16.000?

Próbowałem skontaktować się z doradcą finansowym, ale nie odebrał telefonu. Na pewno się odezwie.

Proszę, oświećcie mnie...

Napisany przez NaTwoim13
Hanseatic Bank to pożyczka wtórnej linii, do której nie są wprowadzane zastawy. Hanzeatic Bank nie ma również żadnego związku z Bankiem DSL. Nawet jeśli w przypadku HB konieczne byłoby ustanowienie zastawy, to Bank DSL by tego nie dokonał. W takim przypadku HB przesłałaby oddzielny formularz ustanowienia zastawy.

Zawsze nie rozumiem, dlaczego tak wielu klientów podpisuje umowę pożyczkową, nie otrzymawszy wyjaśnienia procesu, nie zrozumiawszy go - chyba że zostało to szczegółowo omówione - lub nie wiedząc, czego się wymaga.

Ale mogą być spokojni, jeśli Bank DSL zatwierdza dużą pożyczkę, to mogą być pewni w 99,9%, że Hanzeatic Bank również zatwierdzi małą pożyczkę.

Napisany przez HSV
Cześć Kartalizma! Gratuje z nowym mieszkaniem!!!. Ile czasu minęło od wizyty rzeczoznawcy do otrzymania decyzji? U mnie był w poniedziałek, zobaczymy jak długo potrwa zanim zostanie podjęta decyzja... Zgadzam się z Panem Buhmannem. Ponieważ to moja druga próba, zauważyłem różnicę pomiędzy pośrednikami...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć HSV,

popełniasz błąd. U ciebie ekspert przyszedł ustalić wartość w celu oceny zabezpieczenia kredytu. Raport stołowy nie potwierdził wymaganej wartości, więc DSL Bank wysyła eksperta, co zazwyczaj ma pozytywny wpływ.

W przypadku Kartalizma zostanie wykonany tylko obligatoryjny raport z inspekcji, ponieważ kredyt został już zaakceptowany na podstawie raportu stołowego. Nie było tam potrzeby sporządzenia dodatkowego raportu, ponieważ wymagana wartość została potwierdzona za pomocą raportu stołowego. Ten standardowy raport inspekcji jest zawsze konieczny dla każdego banku, a jest to wymóg refinansowania, który banki muszą spełniać od 4 lat. Ten raport ma tylko ograniczony wpływ na zgodę, czyli jeśli nieruchomości nie ma fizycznie, albo zamiast domu jednorodzinnego stoi buda dla psa, zgoda może zostać odwołana.

Hej,

Trzymam też kciuki !!!

Termin obejrzenia obiektu jest w przyszły poniedziałek. Byłem zaskoczony. Ale mimo to otrzymałem teraz pisemne potwierdzenie.

Moim obecnym doradcą finansowym jest świetny. Byłem wcześniej u dwóch innych i próbowali wcisnąć mi wcześnie notarialny termin - bez oczekiwania na zgodę banku. Na szczęście tego nie zrobiłem, ponieważ dostałem odmowę od banku!
Mam 24 lata i to jest moje pierwsze mieszkanie własnościowe. Mój doradca finansowy wszystko mi wytłumaczył, ale mimo to pojawiają się dodatkowe pytania, które zadaję tutaj i następnie omówię je z moim doradcą finansowym.

Napisany przez HSV
Hmm, powoli zaczynam naprawdę myśleć o kupnie stodoły...

Napisany przez NaTwoim13
Nie nie

Teraz otrzymałem także potwierdzenie od Banku Hanzeatyckiego

Daj znać HSV, gdy otrzymasz informację zwrotną od swojego banku.

Napisany przez HSV
Jup, napiszę to...
Mam nadzieję, że coś przyjdzie dzisiaj albo jutro. Rzeczoznawca był tutaj w poniedziałek, dokumenty na pewno dotarły do DsL w środę, zobaczymy, co z tego wyniknie.

Napisany przez PMiles
Podpisaliśmy wniosek o pożyczkę DSL-Bank (kredyt został przekazany tam) w naszym banku 04.11. Dokumentacja została dostarczona do DSL-Bank prawdopodobnie 09.11. Do dzisiaj (termin notariusza został już przesunięty z 17.11. na 25.11.) nie otrzymaliśmy jeszcze akceptacji. Obecnie martwimy się, czy uda się to do środy. Nasz doradca bankowy chciał ponownie skontaktować się z DSL-Bankiem w poniedziałek rano. Jesteśmy ciekawi. Jak to oceniasz?

W jakim oddziale banku DSL złożyłeś wniosek? Czy został złożony przez Twojego pośrednika? Sam dostałem decyzję w ubiegłym tygodniu 20.11., która była 17.11. w DSL Bank. Dobry doradca finansowy może udowodnić Ci na podstawie danych komputerowych, kiedy Twoje wniosku finansowy został złożony i czy był kompletny na podstawie dostarczonych dokumentów.

Napisany przez PMiles
Naszym bankiem domowym jest Essen, skąd dokumenty zostały najprawdopodobniej wysłane do DSL w Hameln. Doszły tam 09.11., musieliśmy dostarczyć jedno dodatkowe dokument, ale to wszystko. Nadal czekamy.

Napisany przez HSV
Cześć
w piątek otrzymałem ustne potwierdzenie od Pana Buhmanna. Umowy powinny nadejść we wtorek lub środę.
Chciałbym wyrazić wielki szacunek dla twórców tej strony internetowej.
I dla ekspertów, którzy służą radą i pomocą.
Istnieją naprawdę duże różnice między pośrednikami, niektórzy pracują ściśle według planu, innym można zadzwonić nawet w niedzielę w razie potrzeby.
Takie doświadczenie miałem z Panem Buhmannem, który zrobił wszystko, aby uzyskać dla mnie to potwierdzenie.
Miłego reszty weekendu dla wszystkich..

Pan Buhmann, jak ja i wielu innych osób, jesteście ostatecznie tylko pośrednikami finansowymi. Decyzja kredytowa jest zazwyczaj zawsze udzielana pisemnie przez bank. Na przykład bank DSL potwierdza zgodę na udzielenie kredytu w następującym piśmie: Szanowny Panie... przyjmujemy Pański wiążący wniosek z dnia xx.11.2015 i potwierdzamy, że umowa kredytowa została zawarta zgodnie z prawem. Bardzo serdecznie dziękujemy za Państwa zaufanie. Pański kredyt zostanie udzielony pod numerem głównego kredytu...

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego tylko pośrednicy finansowi??

To jednak coś pięknego, kiedy można już teraz powiedzieć klientowi, że wniosek został zaakceptowany, a gdy to zrobię — a mogę to zrobić, ponieważ współpracujemy z bankiem DSL w sposób bardzo zaufany i zawsze na równych zasadach — to kredyt jest również zatwierdzony.

Napisany przez PMiles
Do tej pory zrozumiałem, że bank DSL ma ogromną liczbę wniosków do rozpatrzenia, co powoduje opóźnienia w ich realizacji, prawdopodobnie dlatego, że wnioski są przetwarzane po kolei.

Jakie są wasze doświadczenia dotyczące wypłat przez bank DSL? Niestety wiele razy czytałem, że często dochodzi tu do opóźnień.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć PMiles,

to zależy od tego, która filia otrzyma/przetworzy sprawę. U nas jest to Berlin, a nasze przypadki są obecnie rozpatrywane po 2-3 dniach.

Wypłatę należy wystąpić wystarczająco wcześnie w DSL Bank, a jeśli makler finansowy wcześniej zna warunki wypłaty i spełnił je z klientem, to można to również załatwić w ciągu 3 dni.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata