Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Wszystko, co może pójść nie tak, idzie nie tak.

Napisany przez achko
Cześć Kochani,

Niestety będzie to bardzo długi post, u nas wszystko poszło nie tak, a teraz nie wiemy, co dalej.

Przez 36 lat pracowałem w służbie publicznej, a dokładniej mówiąc, nadal nimi jestem. Od 2 lat jestem chory, obecnie otrzymuję rentę przedemerytalną. Najpierw dostawałem zasiłek chorobowy, teraz otrzymuję zasiłek dla bezrobotnych jako tzw. łączną rekompensatę. Jednak nadal jestem na nieusuniętym stanowisku.
Teraz skończyła mi się częściowa renta przedemerytalna, z dodatkiem, że jeśli mój pracodawca nie ma dla mnie odpowiedniej pracy ze względu na moje ograniczenia, otrzymam całą rentę przedemerytalną. Mój pracodawca napisał to w ten sposób, że mogę spodziewać się całej renty przedemerytalnej plus dodatkowej renty od pracodawcy i ich zwrotu. Jednak wciąż nie mam oficjalnego oświadczenia.

Mój mąż był samozatrudniony od 2011 do lipca 2015 roku. W lipcu niespodziewanie dostał lukratywną ofertę pracy na stałe. Ponieważ sytuacja z zamówieniami nie była już tak różowa, a moje zdrowie pogorszyło się, zaakceptował ofertę. W poprzednich miesiącach mieliśmy poważne kłopoty finansowe przez brak zamówień i moją znacznie mniejszą pensję.

Teraz mamy duże zaległości u fiskusa, częściowo z powodu błędów naszej doradczyni podatkowej, zapomnienia o terminach, rzekomo niezauważenia decyzji itp. Nasze oszczędności w większości zostały wyczerpane przez naszą trudną sytuację finansową.

Urząd skarbowy nie toleruje żartów, dlatego nasze konto zostało szybko zajęte. Nie możemy zdobyć ani grosza.

Po wielu bataliach nasza sytuacja finansowa wydaje się być znowu dobra. Ale nasza sytuacja uniemożliwia nam prawie na pewno uzyskanie kredytu, jest tak wiele czynników:

Mój mąż zarabia 2300 netto, ale wciąż jest na okresie próbnym i ma umowę o pracę na 1 rok, jest na pewno pewne, że dostanie umowę o pracę na czas nieokreślony, ale nie możemy tego udowodnić.

Aktualnie otrzymuję 1500 euro od urzędu pracy (nie mylić z normalnym bezrobociem) na kolejny rok.
Mam list z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, że oferują mi rentę częściową lub, jeśli mój pracodawca nie może mi zaproponować odpowiadającej moim ograniczeniom pracy na część etatu, przysługuje mi pełna renta, jednakże nie mam jeszcze ostatecznej decyzji, nie mówiąc już o kwotach.

Kiedy otrzymam decyzję, dostanę dodatkową rentę od firmy, z wypłatą wsteczną od wniosku o rentę 08-2014, jest to kilka tysięcy euro.

Aktualnie mamy dochód 2300 plus 1500, czyli 3800 €, a gdy moja renta się skończy, cały dochód wyniesie 2300 + około 1200 renty plus około 600 renty od firmy, czyli 4100 €.

Problem polega na tym, że w chwili obecnej możemy to udowodnić tylko częściowo, obserwator musiałby wykazać dużo dobrej woli, aby to zaakceptować.

Czy macie pomysł na rozwiązanie? Aha, nasze Biuro Informacji Gospodarczej jest czyste, raty kredytów były spłacane na czas, nic nie jest dłużne. Mój mąż ma ocenę 98%, mojej nie znam, ale powinna być podobna.

Czy istnieje sposób, aby przekonać bank, a jeśli tak, to który bank?

Napisany przez verschaukelt
Na pewno zawsze znajdzie się bank, który zaoferuje Ci pożyczkę z lichwiarskim oprocentowaniem, wliczoną w nią ubezpieczenie od pozostałego salda i ubezpieczenie od utraty pracy. Jednakże to nie poprawiłoby Twojej sytuacji, a na dłuższą metę oznaczałoby jeszcze większe długi.
Możesz albo sam negocjować z wierzycielami, oferując porozumienia lub płatności ratalne, albo skorzystać z usług doradcy ds. zadłużenia i dowiedzieć się, jak szybko i bez wysokich kosztów wydostać się z tarapatów.

Napisany przez achko
Urząd skarbowy nie chce rozmawiać, jeśli w ogóle proponują raty, to tylko na pół roku, co jest nie do opłacenia. Na pewno zgłosimy się do doradcy ds. dłużników. W tej chwili jesteśmy nawet gotowi płacić lichwiarskie odsetki, byle tylko się z tego wydostać :-( która bank jest tak ryzykowny?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Urząd skarbowy nie ulega dyskusji i natychmiast przystępuje do zajęcia roszczeń wynagrodzenia. (Jest to również uzależnione od wysokości zaległości u Pana/Pani.)

Napisany przez achko
Cześć bankowcu,

tak, zakładam, że możemy się kompletnie spakować.

Napisany przez BenniG
Cześć,
jak wysokie jest żądanie Urzędu Skarbowego? Czy to jest obecnie wasz jedyny problem?

Wasze miesięczne dochody wynoszą 3.800 € - czy nie wystarczają one na pokrycie bieżących kosztów?
Coś tu nie gra, prawda?
Jakie są największe wydatki?

Napisany przez achko
Cześć Benni, źle to zrozumiałeś, oczywiście pieniądze, które mamy, wystarczą nam na pokrycie bieżących kosztów, i nawet bez problemu moglibyśmy spłacić kredyt w wysokości do 500 € miesięcznie. Problem polega na tym, że Urząd Skarbowy zablokował nam konto i teraz nawet nie możemy pokryć naszych bieżących kosztów, ponieważ nie mamy po prostu dostępu do naszych pieniędzy. Łączna kwota, którą musimy zapłacić Urzędowi Skarbowemu, to 16300 €. Nawet z dobrym wynagrodzeniem nie da się tak po prostu wypłacić tej sumy. Aby nie było żadnych nieporozumień, oszczędziliśmy sporo pieniędzy, niestety musieliśmy skorzystać z nich z powodu moich problemów zdrowotnych, a po drugie nasza doradczyni podatkowa popełniła dużo błędów, według niej kwota powinna być znacznie niższa i nie dotrzymała ona kilku terminów.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy posiadasz jakąś nieruchomość? A może wynajmujesz?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata