Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy warto już teraz zabezpieczyć oprocentowanie na 2017 rok?

Napisany przez Moneypenny
Cześć wszystkim,
w 2017 roku będziemy dokonywać ponownego obliczenia naszego finansowania domu. Bank przedstawił nam teraz ofertę z efektywnym rocznym oprocentowaniem w wysokości 2,57%.

Od kilku dni zastanawiam się, czy powinienem zaakceptować tę ofertę, czy też poczekać do 2017 roku i mieć nadzieję, że stopa procentowa nadal będzie tak niska jak teraz.
Jeśli stawka referencyjna zostanie podniesiona, obawiam się, że oprocentowanie budowlane przekroczy te 2,57%.

Wiem, że to trochę wróżenie z fusów, ale chciałbym poznać wasze zdanie.

Pozdrowienia
MP

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Mam na myśli, że specjaliści powinni wiedzieć, jaka jest wartość nieruchomości i jakie jest pozostałe zadłużenie....

Wartość nieruchomości powinna wynosić około 120 000 €, a pozostały dług to zaledwie 46 000 €.

Napisany przez 3eugh
Cześć, mam nadzieję, że moje pytanie (oraz moje następne odpowiedzi) nie wyda się zbyt niedopracowane. 46 000 € pozostałej kwoty teraz czy w 2017 roku? W każdym razie już teraz można dostać 46 000 € za 3,33% efektywnie, jako kredyt niemieszkalny. Wobec tego oferta 2,57% nie wydaje mi się zbyt kusząca. Może warto zapytać u pośrednika tutaj na forum lub w Dr. Klein, Interhyp itp. Być może złożą lepsze oferty. Proszę nie traktować linku do Interhyp jako reklamy, ale znalazłem tam kalkulator kredytu konsumenckiego. Istnieją inne portale pośrednictwa lub (jak wspomniano powyżej) również kwalifikowani pośrednicy tutaj na forum.

Przypominam także, że być może istnieje możliwość odwołania starej umowy o kredyt teraz. Szczegóły znajdziesz w Internecie pod hasłem Widerrufsjoker, na stronie test.de oraz w różnych wątkach tutaj na forum (zobacz między innymi w moim podpisie).

Dziękuję za odpowiedź.
46.000€ pozostało do spłaty w 2017 roku. Też uważam, że oferta nie jest szczególnie atrakcyjna, dlatego właśnie rozważam opcję poczekania.
Mam tylko obawy, że stopa procentowa zostanie podniesiona, a wtedy w 2017 roku nie zostanie mi zaoferowany obecny stopa procentowa, a będę musiał płacić wyższą stopę procentową.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Może poczekajmy najpierw, czy w ogóle nastąpi podwyżka stóp procentowych?

Tak, to było moje pierwotne pytanie. Czy teraz zakończyć czy poczekać?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przeczekać i zareagować dopiero, gdy na rynku oprocentowania naprawdę zdarzy się coś istotnego.

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann

Dlaczego???

Po pierwsze, powinno się znaleźć najkorzystniejszą ofertę oprocentowania, którą następnie można omówić, a nie prowadzić dyskusje na temat sensowności kredytów antycypacyjnych przy oprocentowaniu nie do dyskusji.

Dlaczego nie podpisać kredytu antycypacyjnego z oprocentowaniem z liczbą 1 przed przecinkiem, równocześnie sprawdzając klauzulę odstąpienia i będąc przygotowanym na każdą sytuację? Aż do wcześniejszej wypłaty kredytu antycypacyjnego, o ile błędna klauzula odstąpienia stwarza nowe możliwości wcześniejszej spłaty?

Napisany przez matti85
Dlaczego czekać i nic nie robić? Wystarczy, że stopy procentowe wzrosną, co może się szybko wydarzyć, wtedy te 2,57 będą znowu korzystne.
Obecnie są one zdecydowanie za wysokie.
Albo szukać innych ofert, gdzie otrzyma się znacznie niższą stopę procentową, albo wziąć kredyt hipoteczny na kwotę powyżej 30 000 euro teraz poniżej 2%, a następnie pozostałą kwotę zadłużenia w wysokości 16 000 euro 2017 roku wziąć skądś indziej.

Napisany przez 3eugh
@noelmaxim:
Jak elastyczny może być kredyt na firmę związany z wcześniejszą lub późniejszą spłatą lub ewentualną zmianą kwoty? Lub jak szybko można dokonać dodatkowej spłaty, jeśli potrzebna jest tylko niższa suma? Pytam, ponieważ klient, składając wypowiedzenie dzisiaj, nie wie dokładnie, ile będzie mu potrzebne, jeśli ostatecznie odniesie sukces w sądzie ze swoim wypowiedzeniem.

W wątku dotyczącym doświadczeń z wypowiedzeniem wspomniano, że możliwe jest wypowiedzenie i ewentualne rozwiązanie umowy (po 10 latach od pełnej spłaty, z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia). Jak to się ma do kredytu na firmę, nie rozumiem, ale chciałbym to wspomnieć.

Napisany przez NaTwoim13
Maksymalny czas, jaki musi być uwzględniony/przeliczony do spłacenia kredytu przez Forward, jest związany z kredytem do spłacenia - jeśli okres związywania oprocentowania wynosi powyżej 10 lat, to tylko aspekt do rozważenia. Data pełnej wypłaty plus 10 lat plus termin wypowiedzenia 6 miesięcy.

Prawo do dodatkowych wpłat jest ustalone na 10 000 euro rocznie, z możliwością zmiany rocznej spłaty między 1 a 5%.

Jeśli kredyt musi zostać wcześniej wykorzystany, należy sprawdzić, dlaczego tak jest. Jeśli klient skorzystał z kredytu wcześniej niż bank, być może zabraknie mu trochę pieniędzy, ponieważ reszta kredytu będzie wtedy wyższa, ewentualnie klient może to skompensować wkładając własne środki. Jeśli proces zakończył się wcześniej niż czas Forward, pod pewnymi warunkami nic nie zostanie zabraknąć, ponieważ bank musi opłacić klienta za korzystanie. Nadmiar pobranych środków nie musi być zwracany, ale wiązałby się z karą za niezwrócenie. Być może dodatkowe środki można by wykorzystać na konieczne inwestycje w nieruchomość.

Napisany przez guest
Dlaczego zawsze trzeba zrobić krok 3 przed krokiem 2, a następnie przed krokiem 1, to dla mnie zagadka ...

Harmonogram (który teraz nie jest pilny) powinien wyglądać następująco:

1. Zbieranie ofert, bo jedna na pewno już istnieje
2. Następnie zastanowić się, czy istnieje możliwość wcześniejszego rozwiązania starej umowy.
3. Następnie rozważyć, czy należy podpisać pożyczkę FW, i KIEDY ją podpisać - porozmawiaj również z partnerem finansowym (sprzedawcą!) o możliwościach dotyczących terminów wypłaty
4. Wówczas podpisz cokolwiek

TERAZ jesteśmy przy punkcie 1 ...

Pozdrowienia

gość

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata