Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zmiana kredytobiorcy

Napisany przez jazzy07
Cześć,
mam Dom jednorodzinny wraz z moim byłym mężem (50/50). Obecnie on mieszka w tym domu i spłaca pożyczki w KfW oraz DSL Bank.

Wtedy się wyprowadziłam i obecnie jestem ponownie zamężna.

Z reguły chciałam przekazać Dom mojemu byłemu mężowi, ale DSL Bank nie zwolnił mnie z długu i umów. KfW byłaby zgodna.

Zanim Dom zostanie sprzedany i mogą pozostać długi, postanowiliśmy sprawdzić jego zwolnienie z długu, mój nowy mąż wejdzie do kredytów, a mój były mąż przekazuje nam w zamian za to swoje 50%.

Bank KfW już po 2 tygodniach dał nam ok, pod warunkiem, że mój nowy mąż zostanie wpisany do księgi wieczystej. Zwykle tego nie chcieliśmy z powodu nowego podatku od nabywcy nieruchomości, ale cóż - jakoś to zniesiemy.

Jednakże proces zwolnienia z długu z zamianą kredytobiorcy w DSL Bank trwa już 6 tygodni.

Wczoraj zostałem poinformowany przez telefon, że dokumenty nawet nie zostały jeszcze sprawdzone pod kątem kompletności, odpowiedzialna pracownica jest teraz na urlopie i nikt nie wie, w jakim terminie nastąpi przetwarzanie.

Według obsługi klienta DSL Bank ma 1000 zaległych wniosków.

Przy całym zrozumieniu, zaczynam tracić cierpliwość. Przed złożeniem wniosku mówiono nam, że otrzymamy odpowiedź najpóźniej po 3-4 tygodniach, ponieważ Dom został już oceniony, a wszystkie dokumenty dotyczące domu z pierwszej oceny są dostępne.

Czy ktoś ma podobne doświadczenia z DSL Bank i może mi dać radę lub powiedzieć, czy banki również mają ustalony termin, do którego wniosek musi być rozpatrzony, czy też bank może sobie po prostu dać więcej czasu?

Z góry dziękuję
Pozdrowienia Jazzy07

Napisany przez 6Bankkaufmann
Generalnie zmiana kredytobiorcy faktycznie nie przynosi bankowi zysków. Główna transakcja już się odbyła. W odniesieniu do zmiany kredytobiorcy sprawdzane jest dochodzenie nowego męża i jeśli wszystko jest w porządku, to ma miejsce zmiana kredytobiorcy. Musi Pani jednak być gotowa na to, że cały proces może trwać nawet 8 tygodni. Ponieważ nie znam ustalonego terminu na załatwienie sprawy, niestety motto tego działu brzmi jedno po drugim...

Napisany przez jazzy07
Dziękuję za odpowiedź.

Jest nam dobrze znane, że dochód oraz wydatki mnie i mojego męża będą sprawdzane. W związku z tym musieliśmy wypełnić, podpisać i skopiować wiele dokumentów.

Bank pobiera opłatę manipulacyjną w wysokości prawie 700,00€ za przeprowadzenie tej kontroli.

Moim zdaniem jest to wystarczające, biorąc pod uwagę, że już jestem wymieniona w umowach i musi tylko zostać zmieniony kredytobiorca.

Po prostu irytuje mnie to, że klientów przez tygodnie utrzymuje się w niepewności, bez podawania informacji o postępie sprawy lub co najmniej o przyjęciu dokumentów.

Myślę, że gdyby od samego początku byli uczciwi - jeśli chodzi o czas przetwarzania - to nie frustrowalibyśmy się tak bardzo.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i miłego wieczoru.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata