Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Kupno mieszkania na własność?

Napisany przez NadinWe
Cześć drodzy użytkownicy forum finansowego,

Mam nadzieję, że dostanę od was kilka opinii i porad.

Mój partner i ja stoimy przed decyzją o zakupie mieszkania własnościowego - tak czy nie. Albo przynajmniej o zakupie tej konkretnej nieruchomości.

Co do nas jako osób, mam 27 lat, partner ma 35 lat, od 7 lat mieszkamy razem w małym wynajętym mieszkaniu i od kilku lat szukamy własności. Obydwoje mamy stałe prace i kapitał własny w wysokości około 120 000 euro. Ostatnie lata spędziliśmy na poszukiwaniu domów, ale nigdy nie było nic odpowiedniego. Teraz trafiliśmy na nowy projekt z dwoma budynkami wielorodzinnymi, łącznie 16 mieszkań, standard energetyczny KFW 55. Deweloper działa od wielu lat, już w drugim pokoleniu, ale jako dyrektor wykonawczy zatrudnia sekretarkę.

W związku z ostatnimi pracami budowlanymi w naszej okolicy dochodziło do skarg związanych z pompą ciepła geotermalnego.

Mieszkanie, które chcemy kupić to mieszkanie na parterze, 4,5 pokoju, 110 m² z ogrodem o powierzchni 210 m², miejsce w garażu podziemnym i piwnica o powierzchni 17 m². Otrzymaliśmy już umowę, a miał być również dodatkowy miejsce parkingowe na zewnątrz, jednak wczoraj nam odmówiono, mówiąc że są tylko dwa dodatkowe miejsca i są oferowane z zasadą kto pierwszy ten lepszy.

Koszt mieszkania wraz z opłatami wynosi 291 000 euro. Jestem na maksa zirytowana, zwłaszcza że podczas ostatniego spotkania nie wspomniał ani słowem o tym, że miejsce parkingowe zostanie przyznane temu, kto pierwszy podpisze umowę. W zeszłym tygodniu prowadziliśmy rozmowę trwającą około 4 godzin na temat umowy i miałam nadzieję, że uda się w tej sprawie coś załatwić, ale trafiłam na ścianę z tą deklaracją, że on nie oddaje za darmo.

W tej chwili naprawdę nie jestem pewna, czy poprzez ten zakup robimy właściwą rzecz.

Z wielkim zainteresowaniem wysłucham waszych opinii.

Serdeczne pozdrowienia i życzę miłego dnia

Re: Kupno mieszkania na własność?

Napisany przez matti85
Cześć Nadine,

Z góry uprzedzam, jeśli masz złe przeczucia, to lepiej trzymaj się z dala, bo teraz ponownie coś nie gra. Fakt, że sekretarka jest dyrektorem generalnym, byłby dla mnie powodem do zastanowienia, chyba że jest jego żoną, ale nadal pozostaje pytanie, dlaczego to nie on?

To, że tak bardzo się na tym upiera i nie gra fair, nie pozostawia dobrego wrażenia i sugeruje, jakie będą problemy, jeśli coś się stanie.

Sami kupiliśmy prawie identyczne nowe mieszkanie i tydzień temu dokupiłem miejsce postojowe, gdzie byłem hojnie potraktowany. Również u nas usterki są naprawiane bez zająknięcia. Są zawsze dostępni. To największy deweloper w naszym mieście i oczywiście nie zawsze wszystko idzie gładko, ale o wszystko dbają. Dostaliśmy 5-letnią gwarancję na wszystko w budynku i moje dotychczasowe doświadczenia pokazują, że zrobiłem dobrze.

Jeśli jednak poczucie od samego początku jest nieprawidłowe, radziłbym przemyśleć sprawę 2-3 razy i na pewno się nie stresować. Więc nie kupujesz co tydzień takiego mieszkania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata