Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW Umowy oszczędnościowe na cele mieszkaniowe Dv3

Napisany przez Kosh667
Cześć, czy ktoś może mi pomóc? Mam dwa umowy oszczędnościowe BHW DV3, które przewidują premie, oto szczegóły:

1.
Data rozpoczęcia umowy 09.03.2007
Tarif DV3
Stopa procentowa 1,000 %
Kwota umowy 20.000,00 €
Aktualne saldo 7.177,53 €
Stała opłata oszczędnościowa 60,00 €
Pożądana opłata spłaty 120,00 €
Współczynnik oceny 24,24
Przewidywane przydzielenie
(przy płaceniu ustalonej opłaty oszczędnościowej) 4.Q / 2016
Suma salda 92.908 €

2.
Data rozpoczęcia umowy 18.12.2008
Tarif DV3
Stopa procentowa 1,000 %
Kwota umowy 120.000,00 €
Aktualne saldo 8.648,63 €
Odsetki od salda w bieżącym roku 68,52 €
Stała opłata oszczędnościowa 360,00 €
Pożądana opłata spłaty 720,00 €
Współczynnik oceny 2,31
Przewidywane przydzielenie
(przy płaceniu ustalonej opłaty oszczędnościowej) 2.Q / 2029
Suma salda 109.161 €

Obie umowy nie są mi potrzebne, chciałbym idealnie wykorzystać premie. Moje pytania:

1. Czy muszę złożyć oświadczenie o rezygnacji z kredytu z powodu premii - umowy mają już częściowo 7 lat lub wkrótce będą?
2. Czy muszę wyjaśnić coś więcej z powodu premii?
3. Czy mogę kontynuować oszczędzanie w ramach umowy? Pierwsza umowa jest oszczędzana około 102 €, a druga około 360,00 €. Czy powinienem to zatrzymać, czy lepiej jest kontynuować oszczędzanie dla premii? Czy istnieją jakieś ograniczenia? Czytałem o specjalnej wypowiedzeniu umowy, jeśli kontynuuje się oszczędzanie i nie korzysta z kredytu....

Dziękuję za pomoc, jestem niestety laikiem.

Napisany przez ThomasRomer
Cześć Kosh667,

w odniesieniu do Twoich ogólnych pytań poniżej:
1. Tak, oprocentowanie premii jest naliczane tylko przy przydziale, a oprocentowanie jest udzielane tylko na okres 7 do 8 lat.
2. Tutaj nie do końca rozumiem pytanie. W każdym razie sprawdź, czy wydałeś odpowiednie zlecenie zwolnienia. Ważne od 2016 roku zawsze z numerem identyfikacyjnym podatkowym, w przeciwnym razie będzie ono unieważnione.
3. Zasadniczo możesz nadal wpłacać do umów, przy czym oprocentowanie premii jest udzielane dopiero po przydzieleniu. W ten sposób masz normalne oprocentowanie w wysokości 1%. Jeśli chodzi o specjalne wypowiedzenie, to Bausparkasse ma prawo do wypowiedzenia umowy, jeśli jest oczywiste, że nie jest ona wykorzystywana do finansowania. W obecnym czasie nie można tego jednak wyciągnąć z obu umów.

W odniesieniu do umowy nr 1: Normalnie kontynuuj oszczędzanie, zrezygnuj z kredytu i zatrzymaj oprocentowanie premii w IV kwartale 2016 roku.

W odniesieniu do umowy nr 2: Dlaczego podpisałeś umowę na 120 000 EUR? Czy była jakaś okazja do tego? Kwota Bausparsumme jest dość wysoka, a miesięczne oszczędzanie, aby uzyskać premię, jest dosyć duża. Jeśli nie potrzebujesz tego już, możesz spróbować podzielić umowę w 2016 roku. W ten sposób wycofujesz zgromadzone środki i powinieneś zabezpieczyć premię. Podziały są zazwyczaj dozwolone co 5 000 EUR. Resztę umowy pozostaw lub zrezygnuj. To zależy również od tego, czy możesz wykorzystać resztę Bausparvertragu czy nie (ważne: w przypadku podziału reszta umowy zwykle jest przeliczana na aktualną umowę). Ponadto powinieneś porozmawiać z BHW, czy to jest możliwe, ponieważ nie wszystkie Bausparkassen to tolerują.

Mam nadzieję, że mogłem Ci trochę pomóc. W razie dalszych pytań proszę ponownie napisać!

Pozdrowienia
Thomas

Napisany przez Kosh667
Cześć Thomas, serdecznie dziękuję za Twoją pomoc. Chodzi mi o to, że nie potrzebuję pożyczek, ale chciałbym skorzystać z dodatkowych odsetek. Więc będę kontynuował regularne wpłaty na kontrakt nr 1 i w odpowiednim momencie poinformuję, że rezygnuję z pożyczki.

Drugi kontrakt wynikał z nieprawidłowego doradztwa. Początkowo miał służyć zabezpieczeniu pożyczki, ale było nierealne osiągnięcie takiej sumy. W międzyczasie został zakończony, bo pożyczka została spłacona w inny sposób. Chciałbym skorzystać z dodatkowych odsetek, ale to potrwa. Według warunków około 24 lata, a nie mam ochoty na taki okres. Trzeba więc dokonać podziału. Czy jest to związane z jakimiś opłatami? Czy taki dowolny podział jest możliwy, na przykład zamiast 120 000 € około 30 000 €? Nie mam pojęcia o tym i być może byłem wtedy zbyt naiwny. Ponieważ obecnie stopy procentowe są niskie, może to w ogóle mieć sens, zwłaszcza że kontrakt kosztował mnie 1 200,00 € prowizji, którą chciałbym jakoś odzyskać z odsetek.

Czy istnieje możliwość wpłacenia pewnej kwoty, takiej jak na przykład 60 000,00 €, do skontraktowania oprocentowania? Czy taka opcja jest dostępna na kontrakcie, który jest starszy? Dziękuję za Twoje zaangażowanie!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata