Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Lęki dotykowe związane z finansami - Zbyt dużo pieniędzy na koncie oszczędnościowym: Co teraz?

Napisany przez FinanzRookie
Witaj wieczorem,

mam 34 lata i przez ostatnie 9 lat (czyli od zakończenia studiów) versäumt odpowiednio zaplanować swoje finanse. Teraz mam 100 000 EUR na koncie oszczędnościowym i chcę przynajmniej zrobić kolejny krok.

Nie zależy mi na ostatnich procentach zwrotu. Nie dlatego, że bym je fundamentalnie odrzucił. Ale dlatego, że na dzień dzisiejszy ten temat sprawia mi bardzo małą przyjemność i dlatego chciałbym z nim spędzać jak najmniej czasu. Nie wyobrażam sobie wysoko spekulatywnych form inwestycji - krótkotrwałe spadki i wahania sprawiają mi mniej strachu.

W chwili obecnej wszyscy (zły znak?) mówią o funduszach indeksowych, a zasada ta mi się również podoba. Gdybyśmy mieli Powrót do przyszłości, doradziłbym mojemu młodszemu ja program oszczędzania w tym kierunku. Jednak teraz mam już zgromadzone 100 000 EUR na koncie oszczędnościowym. Czy są według was jakieś ważne rzeczy do rozważenia, gdy zdecyduje się wejść z większą kwotą w kilka ETF-ów? [Największym wyzwaniem w mojej głowie będzie powstrzymanie się od głosu mówiącego: Dokładnie teraz jest zły moment. Co jeśli jutro z powodu wojny/uchodźców/Grecji giełda wejdzie na drogę w dół na 30 lat?)

Dla pełniejszego obrazu: Małą część pieniędzy chciałbym zachować na koncie oszczędnościowym. Inną część może zainwestować w coś fizycznego, jak na przykład złote monety (choć irytuje mnie myśl, że muszę zapłacić prowizję).

Czekam na wasze opinie i jestem wdzięczny za wszystko (i przepraszam, jeśli w pewnych momentach brzmię jak zupełny nowicjusz. Takim jestem).

Re: Lęki dotykowe związane z finansami - Zbyt dużo pieniędzy na koncie oszczędnościowym: Co teraz?

Napisany przez 2titan1981
konto, na którym będą dostępne wybrane fundusze, koszty prowadzenia konta powinny wynosić 0 €/rok, a koszty zakupu powinny być znacznie poniżej 1%

Jeśli chodzi o złoto, dobrze byłoby poszukać taniej opcji w internecie można znaleźć wiele ofert, ważne jest, aby był certyfikowany przez (LBMA) lub po prostu trzymać monety złote.

i zawsze pamiętaj, że pieniądze (lokata, obligacje itp.) w czasach kryzysu stają się bezwartościowe jako pierwsze....

Dziękuję za inspiracje do myślenia, titan1981!

Napisany przez Martin1975
Cześć FinanzRookie,

Rozumiem Twój powściągliwy stosunek, ponieważ nie jest łatwo się zorientować. Z mojego wieloletniego doświadczenia mogę Ci zalecić rozproszenie majątku. Osobiście jestem bardzo zadowolony z programu inwestycji kontenerowych. Pieniądze są zainwestowane na pięć lat, otrzymuje się kwartalne dochody, zawsze na czas i w pełnej wysokości :-) Musisz po prostu zadowolić się 5% przed opodatkowaniem, ale na pewno byłoby to coś dla Ciebie, przynajmniej dla części Twoich pieniędzy.

Napisany przez Forecaste
Na pewno rozważyłbym również rozproszenie tych środków. Czy bank nie zareaguje nieprzychylnie, gdy zostawisz tak dużo pieniędzy na koncie oszczędnościowym? Mój doradca z banku dzwonił do mnie już raz, gdy przez kilka miesięcy na koncie bieżącym leżała niewielka kwota pięciocyfrowa.

Nikt jeszcze nie skontaktował się z banku. Pieniądze głównie leżą w DKB.

Ostatnio zainteresowałem się trochę tematem złota/metalów szlachetnych. To dla mnie bardziej namacalne. Jednak dla większości sumy to nie będzie odpowiednie. Inwestowanie w kontenery brzmi interesująco. To wszystko, co dostępne.

Napisany przez Michalenn
Rozłożenie pieniędzy w różnych miejscach zawsze jest mądre. Naprawdę pracowicie zaoszczędziłeś. Jeśli podejdziesz do tego mądrze, z pewnością będziesz w stanie dobrze pomnożyć swoje oszczędności, nie zagłębiając się w zawiłościach finansowych. Znalezienie dobrej porady lub korzystanie z forów to także dobra droga.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Inwestycja w ETF jest ogólnie możliwa, ale giełda nie jest jednokierunkową drogą. I jeśli wszystko pójdzie nie tak, ​​może być trudno odzyskać pieniądze z ETF. Warto rozważyć inwestycje w nieruchomości, metale szlachetne itp.

Napisany przez MagicMike

Inwestowanie w ETF-y jest ogólnie możliwe, ale giełda nie jest jednokierunkową ulicą. A jeśli wszystko pójdzie źle, może być trudno odzyskać pieniądze z ETF-a. Rozważenie inwestycji w nieruchomości, metale szlachetne, itp. byłoby uzasadnione.

Cześć Bankkaufmann,

Ceny nieruchomości i metali szlachetnych również się wahają, prawda ?!

Ponadto istnieją również ETF-y REIT.

Pozdrowienia

Mike

Napisany przez orderianer
właściwie wszystkie klasy majątkowe są aktualnie bardzo zmienne, z niewielkimi wyjątkami takimi jak lokaty terminowe, lokaty terminowe, umowy oszczędzania mieszkaniowego (gdzie nie ma możliwości straty kursowej). W przypadku walut, złota itp. dwucyfrowe zmiany wartości w ciągu kilku tygodni czy miesięcy są całkowicie normalne.
FinanzRookie byłoby wspaniale, gdybyś napisał, co zrobiłeś z pieniędzmi i jak ci poszło.

Zrobię to, orderianer. Ale to może potrwać chwilę. To jednak jest większa sprawa intelektualnie, niż myślałem na początku. Zawsze miałem świadomość, że nie robię najlepszego zarządzania moimi pieniędzmi. Ale wygląda na to, że ten tryb był dla mnie wygodniejszy niż zajmowanie się sprawami finansowymi. Teraz opuszczenie tej strefy komfortu (która w rzeczywistości nie jest strefą komfortu) nie jest łatwe.

Napisany przez Geldbaum
Cześć Finansowy nowicjusz,

Masz rację co do strefy komfortu. Jednak nie popełniaj tego samego błędu co inni inwestorzy i nie zaniedbuj tego. Wymaga to sporo energii, aby zająć się swoimi finansami. I nie tylko raz w życiu. Nie traktuj tego lekko i nie czekaj latami, aż dojdziesz do tego punktu!

Napisany przez nixwieraus
Cześć Kolego,
długo szukałem i w końcu natrafiłem: ETF-y, Exchange Trading Funds. Do tego instrukcja z książki „SOUVERÄN INVESTIEREN MIT INDEXFONDS UD ETFs” autorstwa Gerd Kommera, wydanej w 4. edycji przez Campus-Verlag. Pozostało tylko określenie bezpiecznej inwestycji, czyli części pozbawionej ryzyka (jeśli taka istnieje), na przykład krótkoterminowe niemieckie obligacje skarbowe, lokaty terminowe, książeczka oszczędnościowa, fundusze rynku pieniężnego z najwyższym ratingiem, między innymi, iShares, db x-trackers. Jako ogólna reguła przyjmuje się: tyle % w Bezpiecznych Inwestycjach, ile wynosi wiek, resztę w Zainwestowany Portfel, Globalny Portfel, czyli fundusze z akcjami, surowcami, nieruchomościami, które są następnie rozdzielane na Kraje Rozwinięte i Kraje Wschodzące. Całość jest ważona według udziału w PKB.
Wystarczy, że robisz to raz w roku, tzw. Rebalancing, czyli przywrócenie rozbieżnych procentowych udziałów do pierwotnych wartości procentowych.
Ja tak postąpiłem z naszym funduszem emerytalnym i jestem zadowolony. Można to wszystko załatwić za pośrednictwem tzw. brokera internetowego, aby zaoszczędzić opłaty, istnieje kilka znanych i renomowanych, Google wie, jakie, albo zapytaj tutaj w forum. Jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji, napisz tutaj lub wyślij mi prywatną wiadomość.
Pozdrowienia z południowego zachodu!

Napisany przez Nettoberater
Przy rebalansowaniu występują jednak podatki. Czy ktoś zna jakieś rozwiązanie?

Kiedy jest właściwy czas na rozpoczęcie inwestowania w ETF-y?

Napisany przez Cici

Podczas ponownego wyważania portfela występują podatki. Czy ktoś zna sposób na uniknięcie podatków?

W przypadku funduszy dywidendowych ponowne wyważanie można przeprowadzić poprzez dywidendy, co oznacza, że pieniądze zawsze trafiają do inwestycji, która od ostatniego wyważania miała najgorszy wynik. Ci, którzy regularnie oszczędzają, mogą również przeprowadzić wyważanie za pomocą świeżych środków.

A kiedy jest odpowiedni moment na wejście na rynek ETF?

Jest to proste: gdy kursy są najniższe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata