Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: jak sprawdzić zdolność kredytową

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Jestem niepewny. Do tej pory nigdy nie potrzebowałem kredytu. Moje pytanie brzmi: Jak dowiedzieć się, czy jestem zdolny kredytowo? Na co powinienem zwrócić uwagę przed wzięciem kredytu? Czekam na wasze wskazówki. Dzięki, Armin

Napisany przez ramonciko
Musisz zawsze najpierw zapytać siebie, do czego potrzebuję kredytu. Pokusa czyha podczas zakupów wszędzie! Nowy laptop, nowy telewizor LCD, nowe meble... Pragnienia są zazwyczaj większe niż portfel Sprzedawcy oferują tanie kredyty, więc wszystko wydaje się być bez problemu. Dzięki kredytowi masz więcej pieniędzy, które jednak najpierw musisz zarobić. Te pieniądze będą jednak później brakować, ponieważ musisz spłacić kredyt. Teraz do Twojego pytania: Jest to sytuacja kredytowa, gdy jesteś w stanie oprócz swoich comiesięcznych wydatków ponieść również comiesięczne raty kredytowe (oczywiście przez cały okres kredytowania!). Twoją zdolność kredytową określi Twoja bank (zdolność kredytowa, informacje z Biura Informacji Kredytowej). Zastanów się dokładnie, czy naprawdę potrzebujesz kredytu i czy możesz sobie na niego pozwolić. Jeśli zadajesz sobie pytanie Czy jestem kredytowalny, zakładam, że Twój budżet domowy jest kiepski... I w takiej sytuacji powinieneś dwa razy przemyśleć wnioskowanie o kredyt. Wiele pozdrowień ramonciko

Napisany przez wolfgang
Cześć Arminie, aby określić realistyczną górną granicę miesięcznego obciążenia kredytowego, powinieneś najpierw wykazać wszystkie swoje miesięczne wydatki. Najlepiej jest przejrzeć wyciągi z konta z ostatnich 3 miesięcy. Wydatki takie jak czynsz, koszty mieszkania, telefon, internet, telewizor, koszty paliwa, artykuły spożywcze, ubrania, ubezpieczenia i oszczędności itp. Powinieneś je zebrać i zsumować. Gdy obliczysz swoje miesięczne wydatki, odlicz tę kwotę od swoich miesięcznych dochodów netto. Za pomocą tej formuły obliczysz swoje wolne dochody: Wolne dochody = Dochód netto - Suma wszystkich wydatkówTeraz możesz ocenić, czy masz wystarczającą zdolność kredytową:100% zdolny kredytowo: jeśli rata miesięczna kredytu nie przekracza 1/3 wolnych dochodówLedwie zdolny kredytowo: jeśli rata miesięczna kredytu nie przekracza 2/3 wolnych dochodówJeśli masz mniej niż 1/3 wolnych dochodów, powinieneś powstrzymać się od zaciągania kredytu! Pozdrowienia, Wolfgang

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata