Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Koszty prowizji / Zakup domu

Napisany przez Alex2510
Dobry wieczór.

Od jakiegoś czasu z moją żoną szukamy nieruchomości do zakupu i już oglądaliśmy kilka. Skontaktowaliśmy się z jedną sprzedającą, ale jeszcze nie umówiliśmy się na wizytę, ponieważ wtedy zainteresowaliśmy się inną nieruchomością, która ostatecznie nie doszła do zakupu. Teraz chcielibyśmy obejrzeć poprzednią nieruchomość. Jednak sprzedająca zatrudniła w międzyczasie pośrednika. Moje pytanie teraz brzmi: Czy musimy kupić Dom przez pośrednika i zapłacić prowizję w wysokości aż 4,75% (o 1,2% więcej niż inni pośrednicy)? Czy możemy zakupić Dom prywatnie od sprzedającej, bez prowizji, ponieważ wcześniej skontaktowaliśmy się ze sprzedającą i nie zostaliśmy poinformowani o nieruchomości przez pośrednika? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Z poważaniem
Alex

Napisany przez Alex [CryptoMod]
To zależy teraz....

Jeśli sprzedawczyni jest nadal dostępna, skontaktowałbym się z nią ponownie i odniósłbym się do pierwszego kontaktu.

Ostatecznie jednak chodzi o to, że chcecie kupić Dom za sumę X. Jeśli teraz tylko sprzedawca musiałby zapłacić prowizję dla pośrednika, to byłaby ona również uwzględniona w cenie. W rezultacie to, jak w końcu zostanie podzielona suma X, jest ostatecznie nieistotne (pod względem racjonalnym!)

Napisany przez Alex2510
Ja, sprzedawczyni jest dostępna, ale początkowo skierowała nas do pośrednika. Z tego, co wiem, kupujący płaci prowizję po podpisaniu umowy. Zasadniczo chodzi o to, że to nie pośrednik nas znalazł, ale to my znaleźliśmy ten Dom w gazecie przed jego ogłoszeniem i skontaktowaliśmy się z nim.

Napisany przez BenniG
To zależy od umowy między sprzedawczynią a pośrednikiem. Jeśli umowa stanowi, że pośrednik ma wyłączne prawo sprzedaży do świętego nigdy, to tylko on może sprzedać nieruchomość.

Napisany przez Alex2510
Ok.
Teraz dla nas ważne jest dowiedzieć się, jakiego rodzaju umowę zawarła Pani/Pan z pośrednikiem.
Jeszcze jedno pytanie, czy z prowizją w wysokości 4,75% jest to znacznie więcej niż u innych pośredników, którzy pobierają 3,57%. Czy można negocjować tę prowizję, czy jest ona ustalona na stałe?

Napisany przez BenniG
Czy we Wspólnocie Europejskiej nie ma wszystkiego, co można negocjować?
Jeśli nie dajesz zlecenia, to zasady mówią, że mogę odliczyć opłatę maklerską od wartości domu, co przynajmniej pozwoli ci zaoszczędzić część procentowych narzutów.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Agentowi to będzie obojętne, ma obiekt podpisany i koniec.

My również sprzedaliśmy nasz Dom za pośrednictwem agenta, trudno jest znaleźć coś bez niego. Dlatego mój tip:

Weź kwotę, którą chcesz maksymalnie wydać, np. 150 000 EUR i odlicz od niej koszty dodatkowe, wtedy otrzymasz kwotę, która przeznaczona jest na samą cenę zakupu. Jeszcze raz: Kto dostaje ile % z tej kwoty, to powinno być dla Ciebie nieistotne.

Nasz Dom początkowo miał kosztować 129 000 EUR, odrzuciliśmy tę cenę, później kupiliśmy go za 90 000, kosztował nas więc 99 000 EUR łącznie z kosztami dodatkowymi. Koniec..... Mieliśmy nasze ograniczenie do 110 000 EUR.

Skup się na istotnych kwestiach, ponieważ dla większości będzie to największa inwestycja życia.

Napisany przez Alex2510
Dobrze. Dziękuję za pomocne odpowiedzi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata