Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Zmiana właściciela pojazdu i ubezpieczenia WHEN przeniesienie klasy zdolności do Szkód)

Napisany przez Lotta
Dzień dobry,

jestem tutaj nowa i mam od razu pytanie: mój jeszcze mąż po długim namyśle zgodził się, żebym przejęła nasz drugi samochód i zgodził się również na przeniesienie klasy SF (przeniesienie stopnia ryzyka). Dotychczas wszystkie pojazdy były ubezpieczane na niego, ponieważ pracuje w administracji publicznej, a jako właściciel był wszędzie zarejestrowany, chociaż wszystkie pojazdy były finansowane wspólnymi pieniędzmi. Nigdy nie było to dla mnie problemem. Teraz powinnam jak najszybciej zmienić nazwisko pojazdu i opłacić ubezpieczenie.

Pytanie: Czy potrzebuję do zmiany TB28? (Formularz znajduje się u jego prawnika) Czy mogę mimo to zmienić ubezpieczyciela? Czy muszę pozostać przy starej polisie ze względu na przeniesienie stopnia ryzyka?

Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrowienia,
Lotta

Re: Zmiana właściciela pojazdu i ubezpieczenia WHEN przeniesienie klasy zdolności do Szkód)

Napisany przez katalog49
Wersja TB 28.1 (stara wersja) jest oczywiście potrzebna. Stanowi ona dokument potwierdzający, że Twój jeszcze mąż zrzeka się swojego SFR bez rekompensaty.

Oczywiście możesz jednocześnie zmienić ubezpieczyciela. Przed zmianą sprawdź tylko (warunki ogólne ubezpieczenia), czy nowy ubezpieczyciel pozwala na przeniesienie SFR. Istnieją bowiem ubezpieczyciele, którzy tego nie robią (już). Z reguły nie powinno to jednak stanowić problemu. Przenoszona jest oczywiście tylko ta część, którą sama mogłabyś nabyć. Ale skoro już interesowałaś się tym tematem, to pewnie wiesz o co chodzi.

Napisany przez Lotta
Dziękuję.
Po prostu nie wiedziałem dokładnie, czy mogę to dostarczyć również tydzień później do ubezpieczyciela. Przy rejestracji w biurze rejestracji nie jest to konieczne, prawda?

Napisany przez katalog49
Nie, formularz nie jest wymagany do zmiany rejestracji pojazdu. Jednak powinien być złożony razem z wnioskiem. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że ubezpieczyciel dokumentuje jedynie datę uzyskania prawa jazdy. Przed zmianą rejestracji, jeśli jest pożądana ochrona od szkód kaskowych, powinna ona zostać potwierdzona przez ubezpieczyciela w ramach tymczasowego ubezpieczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata