Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: konto walutowe - inwestycja kapitału?

Napisany przez ManfredL
Dobry wieczór ludzie,

ostatnio przeczytałem artykuł, w którym pisano o możliwości założenia konta walutowego w obcej walucie w banku i przechowywania tam kapitału na przykład w CHF lub USD.
Mam teraz pytanie, albo raczej pytania:
Czy można założyć konto walutowe w każdym banku?
Jakie opłaty się z tym wiążą?
Jakie korzyści przynosi mi konto walutowe jako osobie prywatnej?

Czekam na wasze odpowiedzi =)

Napisany przez Cici

Czy w każdym banku można założyć konto walutowe?

Nie, nie każdy bank oferuje konta walutowe, a jeśli tak, to zazwyczaj tylko w ograniczonej gamie walut.

Jakie opłaty się z tym wiążą?

Jest to bardzo zróżnicowane w zależności od banku, albo naliczana jest pewna procentowa opłata od kwoty inwestycji, albo obowiązuje stała opłata.

Jakie korzyści przynosi mi konto walutowe jako osobie prywatnej?

Na niektóre waluty nadal obowiązuje znacznie wyższa stopa procentowa niż na euro. Ponadto dodatkowe zyski mogą wynikać z wahania kursów walut, gdy euro traci na wartości wobec danej waluty (jak miało to miejsce jakiś czas temu na przykładzie dolara amerykańskiego).

Oczywiście może to również prowadzić do przeciwnego efektu, czyli osłabienia obcej waluty (patrz rubel rosyjski). W takim przypadku mogą wystąpić znaczne straty! Szczególnie w przypadku walut, które obiecują wysokie oprocentowanie, istnieje wysokie ryzyko dewaluacji.

Napisany przez MarcelJ
Cześć,

o ile mi wiadomo, niektóre kasy oszczędnościowe i znane banki oferują zazwyczaj konta walutowe tylko w dolarach amerykańskich (USD) lub frankach szwajcarskich (CHF), ale są też niektóre banki internetowe, które oferują konta walutowe w funtach szterlingach (BGP), jenach (JPY) lub dolarach australijskich (AUD).
Więc zazwyczaj konieczne jest posiadanie zwykłego konta osobistego, które działa w euro w banku, w którym chcesz założyć konto walutowe w obcej walucie.
Wiem, że niektóre banki pobierają opłatę za minimalną wpłatę, niestety nie jestem w stanie powiedzieć, jak wysoka jest ta opłata. Ponadto płacisz także tzw. opłatę konwersyjną, która zazwyczaj wynosi 1% wartości, która ma zostać skonwertowana na obcą walutę, ale tutaj również istnieją znaczne różnice między bankami, niektóre banki akceptują różnicę między kursem kupna i sprzedaży.

Napisany przez orderianer
Cześć ManfredL,
po prostu wpisz w google porównanie kont USD lub porównanie kont CHF, tam znajdziesz dostawców. Opłaty w przypadku brokerów internetowych wynoszą około 0,3% od transakcji na bardzo wymienianych walutach. Zaletą są zyski kursowe, które jednak równie dobrze mogą przekształcić się w straty kursowe. Szczególnie w ostatnich miesiącach wahania kursów np. USD : EUR są dość gwałtowne.

Napisany przez Dandei
Zalety i inne informacje zostały już wymienione. Ja osobiście sugeruję inwestowanie tylko w stabilne waluty. Niemniej jednak zawsze wiąże się to z pewnym ryzykiem. Ogólnie uważam, że równie opłacalne jest lokowanie pieniędzy w euro. Osobiście nie sądzę, że euro nie przetrwa długoterminowo.

Napisany przez kennname
Zapytaj profesjonalisty

Napisany przez btswolf
Interesowało mnie inwestowanie w waluty i surowce, ale odstraszały mnie relatywnie wysokie koszty prowadzenia depozytów i brokerów. Dodatkowo, biurokracja jest dla mnie zbyt uciążliwa, a dodatkowo giełdy i usługi finansowe mają określone godziny otwarcia, co oznacza, że nie zawsze mogę handlować pewnymi rzeczami online nawet o 21/22. Dochodzę do domu i chcę trochę handlować, ale okazuje się, że niektóre giełdy po prostu są zamknięte, super.

Zacząłem spekulować na kryptowalutach jakiś czas temu, chociaż może lepiej to nazwać hazardem. Aż trafiłem na BitShares, rodzaj kryptowaluty, która jednak odgrywa tylko tło. Istnieje tam interfejs handlowy, za pomocą którego mogę handlować tzw. Smartcoins i tokenami, w tym także kontrakty CFD obrazujące waluty i surowce.

Zaletą jest to, że teraz mogę handlować z dowolnego miejsca o dowolnej porze, jeżeli mam ochotę. Płacę tylko prowizje za zlecenia i transakcje w centach, nawet nie mam opłat depozytowych. Żadne banki ani giełdy nie mogą zablokować moich środków ani je zająć, a oprócz tzw. czarnego łabędzia moje konto jest bezpieczne. Wolność finansowa.

Wadą jest jednak to, że system jest jeszcze tak młody i mało znany (uruchomiony w październiku 2015 r.), że płynność poszczególnych aktywów jest czasami tak słaba, że potrzebuję godzin lub nawet dni, aby zrealizować moje zlecenia. Kolejną wadą jest to, że aktualnie mogę tam wejść tylko za pośrednictwem kryptowalut, takich jak Bitcoin, ale już w przyszłym tygodniu powinna być możliwość dokonywania przelewów SEPA.
To, co zostało wymienione jako zaletą finansowej niezależności, oznacza z drugiej strony większą odpowiedzialność. Nie ma nikogo, do kogo mógłbym się poskarżyć, jeśli popełnię błąd, a zrealizowane pozycje nie mogą być cofnięte, tak samo jak transakcje, jak w przypadku Bitcoina.
Coś na początek jest zawsze trudne.

Jeśli kogoś to interesuje, prowadzę od kilku tygodni małe konto, o którym regularnie informuję na swoim blogu: https://www.btswolf.com/2016/01/09/be...ot-09-01-2016/. To właśnie eksperyment, w ramach którego chciałbym sprawdzić, jak rozwija się projekt ogólnie.

Pozdrowienia
T

Zakup wymienionych tu instrumentów finansowych wiąże się z poważnymi ryzykami i może prowadzić do utraty zainwestowanych środków. Deklarowane zyski nie są gwarantowane i mogą być niższe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata