Interesowało mnie inwestowanie w
waluty i surowce, ale odstraszały mnie relatywnie wysokie koszty prowadzenia depozytów i brokerów. Dodatkowo, biurokracja jest dla mnie zbyt uciążliwa, a dodatkowo giełdy i usługi finansowe mają określone godziny otwarcia, co oznacza, że nie zawsze mogę handlować pewnymi rzeczami online nawet o 21/22. Dochodzę do domu i chcę trochę handlować, ale okazuje się, że niektóre giełdy po prostu są zamknięte, super.
Zacząłem spekulować na kryptowalutach jakiś czas temu, chociaż może lepiej to nazwać hazardem. Aż trafiłem na BitShares, rodzaj
kryptowaluty, która jednak odgrywa tylko tło. Istnieje tam interfejs handlowy, za pomocą którego mogę handlować tzw. Smartcoins i tokenami, w tym także kontrakty CFD obrazujące
waluty i surowce.
Zaletą jest to, że teraz mogę handlować z dowolnego miejsca o dowolnej porze, jeżeli mam ochotę. Płacę tylko prowizje za zlecenia i transakcje w centach, nawet nie mam opłat depozytowych. Żadne banki ani giełdy nie mogą zablokować moich środków ani je zająć, a oprócz tzw. czarnego łabędzia moje
konto jest bezpieczne. Wolność finansowa.
Wadą jest jednak to, że system jest jeszcze tak młody i mało znany (uruchomiony w październiku 2015 r.), że płynność poszczególnych aktywów jest czasami tak słaba, że potrzebuję godzin lub nawet dni, aby zrealizować moje zlecenia. Kolejną wadą jest to, że aktualnie mogę tam wejść tylko za pośrednictwem
kryptowalut, takich jak
Bitcoin, ale już w przyszłym tygodniu powinna być możliwość dokonywania przelewów SEPA.
To, co zostało wymienione jako zaletą finansowej niezależności, oznacza z drugiej strony większą odpowiedzialność. Nie ma nikogo, do kogo mógłbym się poskarżyć, jeśli popełnię błąd, a zrealizowane pozycje nie mogą być cofnięte, tak samo jak transakcje, jak w przypadku
Bitcoina.
Coś na początek jest zawsze trudne.
Jeśli kogoś to interesuje, prowadzę od kilku tygodni małe
konto, o którym regularnie informuję na swoim blogu: https://www.btswolf.com/2016/01/09/be...ot-09-01-2016/. To właśnie eksperyment, w ramach którego chciałbym sprawdzić, jak rozwija się projekt ogólnie.
Pozdrowienia
T
Zakup wymienionych tu instrumentów finansowych wiąże się z poważnymi ryzykami i może prowadzić do utraty zainwestowanych środków. Deklarowane zyski nie są gwarantowane i mogą być niższe.