Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ocenić

Napisany przez Adrian79
Cześć i dobrze wieczór,

mam następujące zmartwienie;

niedawno kupiłem Dom i teraz spłacam raty w Sparda Bank.

kolejna rata będzie wymagalna 30.11. To dopiero druga rata!

Mam ustawiony stały zlecenie w moim banku domowym, dzięki któremu na koncie bieżącym w Sparda zawsze jest wystarczająco dużo pieniędzy. Przelew ten był zawsze dokonywany 28. dnia miesiąca. Wartość została ujęta w Sparda również 28. dnia miesiąca, dzięki czemu pierwsza rata mogła zostać spokojnie pobrana.

Teraz jest weekend, więc dzisiaj, za pomocą bankowości internetowej w moim banku, przelałem pieniądze na konto bieżące w Sparda.

Mimo to, mam obawy, że wartość zostanie ujęta dopiero w poniedziałek, gdy rata będzie wymagalna. Nie mam debetu na koncie, więc istnieje możliwość, że druga rata nie zostanie pobrana.

Natychmiast wysłałem mojemu doradcy w Sparda maila z opisem sytuacji.

Przeczytałem w internecie, że kredyty hipoteczne mogą zostać wypowiedziane, jeśli nie spłaci się rat.

Czy w tym przypadku również mogłoby do tego dojść, czyli nawet jeśli wartość zostanie ujęta kilka godzin później, a pokrycie będzie ponownie zapewnione. Czy Sparda Bank w tym samym dniu po ujęciu wartości ponownie pobierze ratę?

Jestem bardzo zaniepokojony i żałuję, że nie zauważyłem tego wczoraj, tylko z góry przelałem pieniądze.

Napisany przez Daukind
Dlaczego nie pozwolisz swojemu kredytowi zostać obciążonym prosto z konta bieżącego w swoim domowym banku?

Napisany przez Adrian79
Dobre pytanie..
po prostu tak to działa..
że otrzymaliśmy kredyt i otworzyliśmy konto osobiste w Sparda, aby spłacać raty!

zgodnie z umową, opóźnienie nie jest jeszcze podstawą do wypowiedzenia umowy!

Czy ktoś wie, jaka jest sytuacja prawna?? W dniu 30. muszę mieć pokryty rachunek. W moim przypadku przewiduję zaksięgowanie środków w dniu 30. Co się stanie, jeśli obciążenie nastąpi przed zaksięgowaniem i nie będzie wystarczających środków na koncie..?? Czyli jeśli obciążenie nie jest jeszcze możliwe?

przykład-> Początek miesiąca o 9:00 rano nadejdzie obciążenie z ratą kredytu
o 9:00 rano nie ma pokrycia na koncie
o 10:00 rano zostaną zaksięgowane środki..
pokrycie znowu jest zapewnione.

Czy w takim przypadku jest się już w stanu zwłoki w płatnościach??

W mojej umowie kredytowej nie określono czasu, kiedy muszę posiadać pokrycie, czyli godziny. W dniu 30. trzeba zapłacić ratę. Czy nie oznacza to do końca dnia roboczego??

Dzięki za wskazówki.
pozdrowienia adrian

Napisany przez Daukind
Wypowiedzenie z powodu zaległej raty nie jest możliwe.

Napisany przez Adrian79
W moim przypadku mam nadzieję, że to nie zostanie uznane za zwłokę. Dziś dokonałem przelewu z odpowiednią pokrywą i mam płynność finansową ..

Jeśli bank postawi mi kłody pod nogi... to chyba adwokat musiałby to wyjaśnić...
:-D

Napisany przez 6Bankkaufmann
Bank generalnie nie interesuje się tym, kiedy pieniądze trafiają na konto, gdy są one pobierane za pośrednictwem LEV. Możesz również skorzystać z zlecenia stałego w swoim obecny banku i ręcznie przelać pieniądze na konto Sparda, mając także możliwość wcześniejszego przelania ich w takich terminach pod koniec miesiąca. Teraz jednak już nic nie można zmienić. Nie musisz się jednak martwić. Nawet przy zaległości w spłacie 1 raty, nic się nie stanie. Takie wypadki jak ten zdarzają się wielokrotnie. Dla banku ważne jest tylko, aby rata została spłacona w odpowiednim czasie. Jednak nie ma potrzeby angażowania prawnika w takie drobiazgi.

Napisany przez Adrian79
Dziękuję Panu, Panie Bankowcu, za Państwa ocenę!

Mam jednak jeszcze jedno pytanie..

Znalazłem w ustawie o ograniczeniu ryzyka następujące postanowienie;

Rozszerzona ochrona przed wypowiedzeniem umowy pożyczki hipotecznej (dotyczy tylko konsumentów, patrz powyżej): Według zmienionego § 498 ust. 3 BGB wypowiedzenie umowy jest możliwe tylko wtedy, gdy pożyczkobiorca jest w zwłoce z co najmniej dwoma kolejnymi płatnościami cząstkowymi w całości lub częściowo, w kwocie co najmniej 2,5% wartości nominalnej pożyczki.

Co oznacza w tym przypadku 2,5 procent wartości nominalnej? Czy chodzi o całą kwotę kredytu czy o miesięczną ratę?

Ja spłacam 3 procent przy 1,65 proc. oprocentowaniu.. łączna kwota kredytu 192 000 euro

Czy moje obliczenia są poprawne -> 192 000 : 100 x 1,65 = 3 168
przy 3% spłacie, około 750 euro miesięcznie

Czyli musiałbym być w zwłoce przez co najmniej 4 miesiące zanim bank mógłby mi wypowiedzieć umowę??

Tylko dla jasności.. nie chcę być wypowiedziany :-)
i będę przekazywał przelewy kilka dni wcześniej :-D

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przed wypowiedzeniem umowy kredytowej otrzymujesz kilka wezwań do zapłaty i zawsze masz możliwość uregulowania zaległości. Znam to również z 2,5% zaległości. Możesz zastosować to do siebie przy EUR 192.000 w taki sposób, że wypowiedzenie zostanie wystosowane najpóźniej, gdy nie zareagujesz na kilka pism i będziesz miał co najmniej 2 zaległe raty oraz około EUR 4.800 (2,5%) na minusie.

Przy oprocentowaniu w wysokości 3% i 1,65% odsetek, miesięczna rata wynosi EUR 744 (EUR 192.000). Grozi Ci wypowiedzenie, jeśli będziesz zalegać EUR 1.488 (2 raty).

Jednak zgodnie z prawem może to nastąpić tylko wtedy, gdy również 2,5% kwoty nominalnej będzie zaległe.

Według moich obliczeń, byłoby jeszcze więcej czasu, około 6-7 miesięcy.

Tak to rozumiem.

Ogólnie rzecz biorąc, wszystko to ma drugorzędne znaczenie.

Jedna zaległa rata może się zdarzyć.

Od dwóch zaległych rat bank zacznie się nieubłaganie rozliczać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata