Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Katastrofa Terminu notarialnego tuż przed drzwiami, brak pisemnego potwierdzenia.

Napisany przez Kristall
Hej,

jako cichy czytelnik, dzisiaj również muszę poprosić o pomoc.

Zdecydowaliśmy się na Dom i poprosiliśmy naszego doradcę finansowego o przygotowanie dla nas finansowania. Przyszedł do nas, dostarczyliśmy wszelkie formalności, podpisaliśmy umowy kredytowe, itp. Niestety, nasz deweloper naciska bardzo mocno, a nasz bank potrzebuje wieczność na udzielenie pisemnego potwierdzenia finansowania. W przyszłym tygodniu mamy termin do notariusza, a bank mimo wielokrotnych próśb naszego doradcy finansowego nie był w stanie dostarczyć nam przynajmniej kilku zdań, abyśmy mogli zrealizować ten termin notarialny. Faktem jest, że termin notarialny spalił na panewce, a deweloper nie chce dłużej czekać i zamierza przekazać Dom innemu zainteresowanemu. Według doradcy finansowego mamy zielone światło i możemy być optymistycznie nastawieni, ekspertyza była również w porządku. Jednakże nasza aplikacja kredytowa musi być teraz przesłana do Bonn, ponieważ przekracza ona 1 milion i Monachium już samodzielnie nie jest w stanie podjąć decyzji.

Czy istnieje jakaś możliwość przyspieszenia pracy banku? Bankowi zupełnie nie zależy na tym, czy traci tyle pieniędzy, czy nie. Już na początku tygodnia zwróciliśmy się do dewelopera z prośbą o przełożenie terminu notarialnego, ale odmówił. Musieliśmy także zapłacić opłatę rezerwacyjną, która potem przepadnie! Rezerwacja jest ważna tylko do 30.11.2015.

Zastanawiam się tylko, czy można tak postępować, że nie można ani razu przesunąć terminu. Boję się! Sprzedaliśmy już nasz obecny Dom i niebawem będziemy siedzieć na ulicy... Jestem wdzięczny za każdą wskazówkę.

Dziękuję,

Pozdrowienia,
Kristall

Re: Katastrofa Terminu notarialnego tuż przed drzwiami, brak pisemnego potwierdzenia.

Napisany przez Daukind
Jeśli jesteś pewien, że bank wyrazi zgodę, nie stoi nic na przeszkodzie, abyś wziął udział w spotkaniu z notariuszem...

Napisany przez Kristall
Tak, jestem pewny, że bank wyda zielone światło, ale to nie wystarczy notariuszowi. Myślałem, że już tutaj czytałem wiele razy, że aby udać się do notariusza, trzeba mieć ważne pisemne potwierdzenie finansowania??? Czy naprawdę można to zrobić bez tego???

Napisany przez Daukind
Notariusza to zupełnie nie obchodzi.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Kristall, także przez 5 lat mojego 17-letniego życia pracowałem w sektorze kredytów wielkich. To obejmuje pożyczki na 1 milion. Inne kryteria obowiązują tutaj, ponieważ występuje wiele skomplikowanych procesów. (Na przykład klient ma 10 obiektów lub 3 firmy itp.)
Jeśli jednak piszesz o Bonn, można przypuszczać, że BHW lub DSL Bank sprawdzają finansowanie, czyż nie?
Monachium jest premium miejscem w Niemczech.
Moim zdaniem w przypadku pożyczek od 1 miliona mogą istnieć inne, nawet tańsze banki, które pracują szybciej.
Czy mogłabyś udzielić kilku istotnych informacji?

Napisany przez Kristall
Cześć,
dziękuję za odpowiedź. W każdym razie sprawa jest zamknięta, do poniedziałku już nic nie można zrobić, a do tego czasu potrzebujemy dokumentu na spotkanie z notariuszem. Trafiłeś w dziesiątkę - to jest Bank DSL. Nasz doradca finansowy próbował w środę w innych bankach, ale żaden z nich nie był w stanie działać w tak krótkim czasie. Warunki były również mniej atrakcyjne, ale prawie mieliśmy się na to zgodzić. Co do przewagi lokalizacji w Monachium - niestety, nie widzę w tym nic pozytywnego. Przepraszam, ale jestem po prostu zdesperowany i wstyd mi, jak myślę o tym, że w poniedziałek pójdę bezczelnie do notariusza z pustymi rękami...

Napisany przez Daukind
Notariusza nie obchodzi, czy mają państwo potwierdzenie. Jeśli są pa państwo pewni, że finansowanie jest zapewnione, to wszystko jest w porządku. Jeśli podpiszą państwo notarialną umowę kupna, a finansowanie okaże się nieważne, to będą mieli państwo problem.

@Kristall, oczywiście nie idź do notariusza! Ale dlaczego inny bank nie mógłby zaoferować lepszych warunków niż DSL Bank? Możesz podać jakieś szczegóły dotyczące finansowania?

Napisany przez Daukind

@Kristall, oczywiście nie idziesz do notariusza! Ale dlaczego inny bank nie mógłby przebić warunków oferowanych przez Bank DSL?
Czy możesz rozwinąć szczegóły finansowania?

I co to ma zmienić? Deweloper nie będzie czekał dłużej. Koniec historii.

No co z tego, niech deweloper poczeka. Przecież obiekt wart milion nie zniknie w 5 minut.

Napisany przez Daukind

No i co z tego, niech deweloper po prostu poczeka. Obiekt wart 1 milion złotych też nie znika w 5 minut.

Co dokładnie w komentarzu od Kristall było niezrozumiałe?

Napisany przez Kristall
To niestety prawda to, co mówi Daukind, ten rozdział zamyka się w poniedziałek. Biuro Turystyczne ma kolejnego zainteresowanego. Co mnie złości, to fakt że BT nie udziela nam żadnego przedłużenia czasu, ale nowy interesant oznacza również nowe przesunięcia terminów, które wtedy już nie obchodzą BT. Nie rozumiem tego, mój mąż uważa, że inny interesant dołożył więcej pieniędzy. Dodatkowo, nasza opłata rezerwacyjna prawdopodobnie również przepadnie, mimo że my nie rezygnujemy, a jedynie prosimy o zmianę terminu.

Szkoda, że opłata rezerwacyjna jest uszkodzona. Pozostaje kwestia, czy możesz przekazać opłatę pośrednikowi do zapłaty.

Napisany przez Kristall
Nigdy, pośrednik nie ma za co winić. Zrobił, co mógł. Ale kogo to dziwi, zawsze mieliśmy wątpliwości co do DSL Bank. Dla nich zupełnie nie ma znaczenia, czy umowa im pęknie, czy nie. Nasze dokumenty wraz z pozytywnymi ekspertyzami były teraz prawie cztery tygodnie w banku. O matko, jesteśmy w Monachium, niedawno sprzedałam Dom za niemal 200 tysięcy więcej niż kupiłam go samodzielnie prawie dwa lata temu i miałam 160 zapytań, z których 12 to były konkretne oferty. Ostatecznie dostał go najwyżej licytujący. Banki muszą przecież wiedzieć, że niewiele może pójść nie tak. Tak myślałam naiwnie i głupio.

Jak już powiedziano, przy wolumenie 1 miliona należy brać pod uwagę inne kryteria. Bez znaczenia czy w Monachium, czy nie. 4 tygodnie to jednak długi czas. Powodzenia mimo wszystko w przypadku może następnego obiektu.

Napisany przez Kristall
Dziękuję bardzo za pomoc. Następnym razem zapytam tutaj wcześniej.....wszystkiego dobrego

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata