Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Planowane finansowanie za około 3 lata.

Napisany przez Ale87
Cześć wszystkim,

moja partnerka życiowa i ja (oboje 28 lat) planujemy zakup szeregówki albo mieszkania za około 3 lata. Przewidywana cena zakupu mieści się między 350.000 € a 400.00 €.

Obecnie zastanawiamy się, jak postępować, aby to zrealizować.

Obecnie mamy 3 oszczędności budowlane:

Ja: Wohnriester - suma oszczędności budowlanych 35.000 € - oszczędności około 12.000 €
Ja: oszczędności budowlane - suma oszczędności budowlanych 136.000 € - oszczędności około 22.000 - €

Partnerka: oszczędności budowlane: suma oszczędności budowlanych 50.000 € - oszczędności około 12.000 €

Ponadto mamy różne depozyty terminowe i oszczędności terminowe w wysokości około 95.000 € razem.

Nasz doradca finansowy zalecił nam teraz, aby uzupełnić oszczędności budowlane do wysokości przydziału. Ponadto zalecił mi zwiększenie moich oszczędności budowlanych i zawiązanie dodatkowej umowy ratalnej dla mojej partnerki.

Czy możesz nam również to polecić, czy masz jakieś wskazówki, jak najlepiej postępować?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrowienia

Napisany przez Luqman

...
Czy możesz nam to również polecić, czy masz jakieś wskazówki, jak najlepiej kontynuować?
...
Pozdrowienia

Wziąć ślub i korzystać ze zwolnień podatkowych...

Napisany przez NaTwoim13
??? Dlaczego chcesz budować za 3 lata, skąd wiesz, że uda ci się to zrealizować?

Napisany przez Ale87
Oczywiście może to być za 2 lata lub dopiero za 4 lata. Po prostu grubo ustaliliśmy, kiedy prawdopodobnie będzie dla nas najlepszy czas.

Napisany przez NaTwoim13
Czego uwzględniliście podczas planowania? Dlaczego projekt nie może lub nie powinien zostać zrealizowany teraz?

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Nasz doradca finansowy zalecił nam teraz uzupełnienie oszczędności budowlanych do wysokości przyznania. Ponadto zalecił mi zwiększenie oszczędności budowlanych i zawarcie dodatkowej umowy ratalnej dla mojej partnerki życiowej.

Czyż nie nadszedł czas na premię bożonarodzeniową??

Moim zdaniem macie już wystarczająco dużo oszczędności budowlanych, nie ma potrzeby ponownie wydawać pieniędzy na opłaty za zawarcie umowy. Macie również wystarczająco dużo kapitału własnego, aby zrealizować to już dzisiaj. Ze względu na oszczędności budowlane, mogę sobie wyobrazić, że potrzebną kwotę (około 300 000 EUR) można podzielić na 2 lub 3 kredyty o krótkim okresie spłaty, a resztę zadłużeń spłacić z oszczędności budowlanych, gdy te będą wymagalne?

Kalkulatory przykładowe podają dla łącznego wolumenu 400 000 EUR i kwoty finansowania 300 000 EUR stopy roczne 0,95-1,58%.
Czy to się zgadza, to mogą ocenić specjaliści tutaj.

Napisany przez Ale87
Chcemy po prostu na razie nic własnego nie kupować.

Napisany przez ThomasRomer
Cześć Ale87,

Aby móc ocenić sytuację, dobrze byłoby, gdybyś podał oprocentowanie kredytu budowlanego (BSV). Ponadto muszę wiedzieć, czy BSV jest przydzielane w wysokości 40%, 50% czy 45%? Jaką kwotą obecnie miesięcznie oszczędzacie na BSV?
Na pewno macie wystarczająco dużo kapitału własnego, co powinno być wystarczające. Jeśli chcecie uwzględnić Riester-BSV do finansowania, powinniście to dobrze przemyśleć. W takim przypadku pojawia się odroczone opodatkowanie, które nie zawsze jest zalecane. Ponadto musicie zawsze zamieszkiwać w nieruchomości. W przeciwnym razie trzeba zwrócić dotacje. Uważam to za największą wadę.

Pozdrowienia
Thomas

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Nie chcemy teraz niczego kupować na własność.

W takim razie ja osobiście będę dalej oszczędzać na lokatach terminowych/lokatach.

Moim zdaniem regularnie uzupełniać BSV, ale nie dodawać kolejnych i nie zwiększać także istniejących.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście, nie należy teraz podpisywać ani zwiększać umowy o kredyt hipoteczny. Moim zdaniem można śmiało poczekać, aż stopy procentowe faktycznie wzrosną. W tej chwili nie dostrzegam takiego scenariusza.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata