Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Różnica zdań z partnerem biznesowym - Czy powinienem skorzystać z pomocy prawnika?

Napisany przez MarcelJ
Cześć,

Zakładając, że mam różnicę zdań z partnerem biznesowym w ważnej sprawie, czy powinienem od razu udać się do adwokata czy spróbować rozwiązać to osobiście, twarzą w twarz?

Re: Różnica zdań z partnerem biznesowym - Czy powinienem skorzystać z pomocy prawnika?

Napisany przez ManfredL
Cześć Marcelu,

powiem tak, wszystko zależy od konkretnej sytuacji, o którą chodzi. Jeśli chcesz, możesz być trochę konkretniejszy. Zawsze jestem zwolennikiem rozwiązywania spraw bezpośrednio twarzą w twarz, jeśli to możliwe, nawet po kilku próbach. Jeśli to nie przynosi skutku, pozostanie ci tylko skorzystanie z pomocy adwokata, zwłaszcza jeśli masz rację lub nie jesteś pewny, kto ma rację między wami. Zawsze polecam zasięgnięcie porady prawnej; to ogromna pomoc, sama wiem (niestety) o czym mówię. Jeśli chcesz, mogę polecić ci kancelarię, do której sama chodzę od lat (Keller Menz). Mimo wszystko życzę ci powodzenia!

Napisany przez Forecaste
To nie jest tak proste, żeby udzielić ogólnej odpowiedzi, nie znając kontekstu. Zasadniczo bezpośrednia rozmowa z partnerem w większości przypadków powinna być szybsza i tańsza. Ale nie zawsze.

Napisany przez Schololo
W tej kwestii nie mogę niestety zbyt wiele powiedzieć, czy warto skorzystać z usług prawnika, ale dla pewności rozważyłbym pierwszą rozmowę. Nie musi to kończyć się od razu listem czy upomnieniem. Czasami wystarczy, gdy prawnik otworzy komuś oczy, dzięki czemu można lepiej zaplanować strategię. Jeśli chodzi o prawo pracy, miałem bardzo dobre doświadczenia z prawnikiem z Essen (Prawnik Prawa Pracy Essen). Zazwyczaj wielu prawników kieruje na bezpośrednią konfrontację, ale mój doradzał mi bardzo dokładnie i przede wszystkim obiektywnie, co uważam za bardzo ważne!!

Napisany przez RudesnWold
Albo najpierw porozmawiaj i dyskretnie zapytaj prawnika o radę

Napisany przez Jehan
To naprawdę zależy od sytuacji. Czy możesz tak bardzo pogorszyć sytuację podczas rozmowy, że dasz mu i jego (ewentualnemu) prawnikowi szansę na atak? W takim przypadku radziłbym zrezygnować.
W innym wypadku zawsze jestem zwolennikiem osobistego wyjaśnienia sprawy!

Jehan

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata