Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: ubezpieczenie ubezpieczenia Cardif na wypadek pozostałego zadłużenia, bezrobocia / niezdolności do pracy.

Napisany przez mainzboy
Cześć wszystkim

Jestem nowy tutaj i mam pytanie do profesjonalistów. W 2011 roku zakupiłem nieruchomość, którą sfinansowałem przez Sparda Bank. W ramach zabezpieczenia zarówno ja, jak i bank korzystaliśmy z ubezpieczenia na życie Cardif Restschuldversicherung Sparda BaufiProtect.
W wyniku doznanego wypadku w pracy w 2012 roku, który Cardif uznał za przypadek ubezpieczeniowy, miesięczne raty zostały bez problemu pokryte przez ubezpieczenie.
Teraz Cardif planuje przeprowadzić ekspertyzę 450 km na północ w Niemczech. Przypuszczam, że lekarz jest lekarzem kontraktowym, który może na podstawie dotychczasowego okresu niezdolności do pracy próbować mnie uznać za niezdolnego do pracy, aby uniknąć dalszych zobowiązań płatniczych. W warunkach umowy nie ma na ten temat nic napisanego, ale słyszałem już, że ubezpieczenia na życie potrafią się temu sprytnie wymigać.

Jak wspomniałem, ekspertyza ma odbyć się 450 km od mojego miejsca zamieszkania. Przypuszczam, że lekarz jest lekarzem kontraktowym ubezpieczenia. Z powodów zdrowotnych (problemy psychiczne, cierpię na ZSPT od wypadku), ataki paniki nie mogę podjąć podróży. Zostanę poproszony o zaświadczenie o niemożności podróży od mojego lekarza prowadzącego. Sądzę, że nie naruszam obowiązku współpracy, ponieważ podróż ta mogłaby mi przynieść dodatkowe szkody zdrowotne.

Czy ktoś może mi pomóc w moim pytaniu i podać kilka wskazówek.

Z góry dziękuję wszystkim, którzy mi pomogą.

Pozdrowienia

Re: ubezpieczenie ubezpieczenia Cardif na wypadek pozostałego zadłużenia, bezrobocia / niezdolności do pracy.

Napisany przez 3eugh
Cześć i życzę szybkiego powrotu do zdrowia!

Jeśli chodzi o twoją sytuację finansową (czyli o sytuację, w której ubezpieczenie może przestać płacić raty kredytu - co w takim przypadku?), radziłbym skonsultować się z prawnikiem. Czy masz ubezpieczenie ochronne (RSV), które pokryje spór z bankiem / firmą ubezpieczeniową od restytucji? Możesz również jeszcze przed rozpoczęciem sporu wykupić ubezpieczenie RSV, w niektórych przypadkach nawet bez okresu wyczekiwania. Niemniej jednak jest to niemożliwe, jeśli spór już istnieje, dlatego jeśli nie masz jeszcze RSV, nie powinieneś szukać konfrontacji z przeciwnikami. W swoich ogólnych warunkach ubezpieczenia ochronnego (ARV) RSV wyłącza bezwzględnie pokrycie sporów związanych z finansowaniem lub wynajmem nowych nieruchomości. Jeśli więc finansowałeś nieruchomość z rynku wtórnego, nie powinno to być tak źle. W przeciwnym razie musiałbyś sam ponieść koszty za poradę prawnika specjalistycznego, które otrzymałbyś z powrotem w przypadku wygranej w procesie sądowym. W przypadku przegranej musiałbyś pokryć wszystkie koszty postępowania sądowego, chociaż możesz mieć prawo do pomocy prawnej (PKH). Ale to może powiedzieć ci tylko prawnik specjalista - albo jedna z ośrodków konsumenckich (na przykład w Hamburgu, ale to bez różnicy), gdzie za opłatą (ale w przystępnej cenie) można otrzymać nawet telefoniczną poradę. Jestem naprawdę nie ekspertem w twojej dziedzinie, ale (jako laik) szczegółowo interesuję się odwołaniem umów kredytowych. Odpowiednie wątki są dostępne tutaj w dziale Finansowanie nieruchomości (po prostu spójrz na moje podpisy). Rozumiem, że w twojej sytuacji to prawdopodobnie nie pomoże, czyli odwołanie w przypadku niezdolności / bezrobocia jest strzałem w kolano, ponieważ refinansowanie może sprawić duże problemy. Ale może znajdziesz tam informacje, które będą dla Ciebie pomocne. Chętnie odsyłam również do różnych wpisów na stronie test.de na temat: https://www.test.de/Falsche-Widerruf...iten-4731854-0 https://www.test.de/Immobilienkredit...raus-4718800-0 Tam znajdziesz również długą listę specjalistów prawa bankowego i kredytowego, którzy mogą pomóc Ci dalej. Na koniec chciałbym powtórzyć moją radę, aby niezwłocznie skonsultować się z prawnikiem specjalistycznym. Pierwsza konsultacja kosztuje około 200 € plus podatek VAT i w sytuacjach tak istotnych (także taką wykonałem ekspertyzę Twojej sytuacji po Twoim opisie) z pewnością jest to dobrze zainwestowane pieniądze. Powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata