Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: zmiana terminów spłaty kapitału podstawowego

Napisany przez Krauther
Cześć specjaliści,

W ofercie dotyczącej finansowania budowy, którą posiadam, znajduje się klauzula uprawniająca kredytobiorcę do zmiany ustalonej rocznej stopy spłaty kredytu raz w roku w przedziale od 1 do 3%.

Czy jest to standardowe postanowienie?

Co jest ważniejsze:
Czy mogę zrozumieć, że nigdy nie przekroczę 3% spłaty kredytu, czy raczej, że jeśli zaczynam od 2%, to w kolejnym roku mogę ją zwiększyć maksymalnie do 5%?

Dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zazwyczaj standardowa górna granica spłaty bezpośredniej wynosi 5%. Jednak uważam, że BANK zawsze mile widziane będzie WYŻSZE.
Ważne jest, aby zmiana stopy spłaty była dla Państwa BEZPŁATNA.

Napisany przez Krauther
Cześć, dzięki za odpowiedź. Chodzi mi głównie o to, czy 3% to maksymalna górna granica?

Ale więcej dla banku byłoby raczej niekorzystne z punktu widzenia finansowego, ponieważ pożyczka zostałaby spłacona szybciej!?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć, Kautherze,

3% stanowi górną granicę; odniesiona do pierwotnej długu, nigdy nie spłacisz więcej niż 3% miesięcznej raty. Jak zauważył Bankkaufmann, zazwyczaj używa się 1-5%.

Jak więc wygląda cała twoja finansowanie w odniesieniu do jakiej wartości zastawu?

@Bankkaufmann

Skąd wzięło się twoje założenie, że więcej zawsze jest mile widziane przez bank? Po pierwsze, bank zarabia więcej na odsetkach przy niższej spłacie, po drugie zaciągnął refinansowanie i jeśli dostanie więcej niż planował, może to mieć negatywne skutki. Być może on sam nie chciałby się tego pozbywać w ramach swojego refinansowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata