Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zmiana na taryfę standardową

Napisany przez katalog49
Cześć specjaliści,

kilka dni temu otrzymałem podwyżkę składki na moje ubezpieczenie zdrowotne PKV. Równocześnie przedstawiono mi możliwości zmiany, z uwagi na obowiązki ustawowe, na przykład do standardowej taryfy. Znam już zakres świadczeń w tej taryfie.

Dzięki trochę szperania w internecie znalazłem informację, że jeśli obydwoje małżonkowie są ubezpieczeni w PKV i przechodzą do standardowej taryfy, łączna składka nie powinna być wyższa niż 1,5-krotność składki GKV. Ponieważ ja i moja żona razem płacimy około 1 400 euro miesięcznie, warto byłoby to rozważyć.

Moje pytanie brzmi teraz, czy jest to możliwe tylko wtedy, gdy obydwoje jesteśmy ubezpieczeni w tej samej PKV. Ponieważ nie jest to przypadkiem mojej żony i mnie. Mamy różnych ubezpieczycieli, jednakże w tej samej grupie kapitałowej (Signal i Deutscher Ring). Jeśli jest to możliwe, to jak wyglądałby wtedy proces lub współpraca obu ubezpieczycieli?

Pozdrowienia,

Gammon

Napisany przez MarcelJ
To ta sama korporacja, ale to wciąż różne spółki, dlatego nie sądzę, że jest to możliwe.

Napisany przez katalog49
Czy odpowiedź oznacza, że to nigdy nie działa z różnymi ubezpieczycielami? Gdziekolwiek nie znalazłem tego ograniczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata