Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak założyć plan oszczędnościowy inwestycyjny i konto depozytowe?

Napisany przez rebrun
Ponieważ mam trochę pieniędzy, chciałbym je zainwestować. Ale jak to często bywa, gdy się rozgląda i zbiera informacje, wszystko staje się coraz bardziej niejasne (przynajmniej dla laika).

Więc spróbuję przedstawić tutaj moje wymagania. Nie mamy pojęcia o funduszach ani podobnych inwestycjach! Nie mamy także konta maklerskiego.

Dlatego pierwsze pytanie brzmi: czy ma znaczenie, gdzie otwieram konto maklerskie, czy lepiej zrobić to w moim banku (np. Sparkasse) i otworzyć konto Deka? Jeśli prowadziłbym to na córkę (np. dla jej przyszłego prawa jazdy itp.), to konto nie miałoby kosztów. Czy istnieją jakieś wady związane z prowadzeniem konta przez osobę niepełnoletnią lub ograniczenia? Czy mogę korzystać z planów oszczędnościowych oferowanych przez Deka czy innych dostawców? Czy konto to można również wykorzystać do zakupu akcji, funduszy ETF lub funduszy inwestycyjnych w nieruchomościach? Czy mogę wprowadzić na to swoje ZR (Zusatzrentenversicherung) (zdaje się, że istnieją możliwości inwestowania ich w fundusze)? Czy wtedy konto musiałoby być również na moje imię?

Obecnie mam przewidziane 30 euro, ale być może mogę je zwiększyć do 50 euro. Za 2 lata kończy mi się umowa oszczędnościowa na budowę, wtedy chciałbym zainwestować kwotę oszczędności w wysokości około 5000 euro oraz świadczenia ZR, które wtedy się uwolnią, w fundusz programu ZR lub fundusz ETF zgodny z programem ZR. To właściwie główny cel konta.

Ale nie chcę też wykluczać opcji inwestowania w fundusze lub akcje, gdy tylko będę miał trochę dodatkowych pieniędzy.

Aha, chciałbym, żeby to była inwestycja długoterminowa, ponieważ moja córka ma obecnie zaledwie 2,5 roku, a zanim będzie korzystać z tych pieniędzy, minie wiele lat.

Napisany przez 2titan1981
Bez inwestowania w fundusze, akcje itp. bez posiadania własnej wiedzy jest lekkomyślne i otwiera drogę dla osób, które chcą zarabiać na Wasz koszt.

Moja rada to najpierw zapoznać się z ryzykiem i szansami, aby móc je ocenić ...
Teoretycznie jest to obojętne, gdzie się otworzy konto, ale praktycznie już nie. Chyba że chcesz sfinansować jeszcze kilka innych rzeczy z córką....

Jeśli proponowane konto maklerskie
Nie pobiera opłaty za emisję 0%
Koszty zakupu i sprzedaży funduszy itp.

Napisany przez rebrun
Chciałbym najpierw założyć plan oszczędnościowy na Fundusze inwestycyjne w Deka (ewentualnie) i co miesiąc wpłacać tam sumę x. Potrzebne jest konto depozytowe. Następnie za 2-3 lata fundusz lub coś podobnego. Chciałbym, jednak po zapoznaniu się z tematem, kupić akcje lub zainwestować w fundusze, dlatego potrzebuję konta, gdzie wszystko będzie możliwe, aby nie musieć zamykać konta za kilka lat. Z tego, co dotychczas przeczytałem, koszty planu oszczędnościowego w fundusze dla mojej córki wynoszą 0,-. Oczywiście, dokładnie zapytam o to podczas spotkania doradczego. Gdy inwestujesz dla swojej córki, pieniądze są przeznaczone wyłącznie dla niej, i niczym innym, więc nie jestem w stanie powiedzieć, czy można odzyskać koszty na prawo jazdy. (Nie rozumiem tej wypowiedzi??) Co chcesz tym powiedzieć? Czy w takim razie nie mogę zainwestować moich środków z programu Vl tam?

nie możesz po prostu wziąć pieniędzy i kupić nimi cokolwiek, czego chcesz. Nie jestem pewien, czy też obejmuje to prawo jazdy. Ale lepiej upewnić się wcześniej... Nie chciałbym, żebyś miał kłopoty z powodu kradzieży pieniędzy... lepiej to sprawdzić wcześniej... Zastanów się, czy możesz zainwestować swoją premię z funduszu firmowego dla swojej córki... też uważam, że to wątpliwe... ale można się dowiedzieć.

Ja nie otworzyłbym konta, jeśli nie mogę powiedzieć, że poświęciłem na to czas i spełnia moje oczekiwania. Inwestuję również pieniądze dla mojej córki, za co nie płacę ani opłaty za wejście, ani inne koszty przekraczające >0,9% wartości inwestycji... Pieniądze mają być dla dobra mojej córki, a nie dla innych. Konta maklerskie w Sparkasse nie spełniły tego wymogu. Dlatego też nie otwarłem tam konta dla mojej córki...

Napisany przez rebrun
Ale możesz. Jestem opiekunem prawnym i ustawowym przedstawicielem mojego dziecka. Dopóki nie osiągnie zdolności do czynności prawnych, mogę decydować o lokatach i podejmować decyzje.
Kto mógłby mi zrobić kłopoty, jeśli wypłacę pieniądze i zainwestuję je w inne lokaty?? Pomijając moją córkę, gdy dorosła??
Jedyną osobą, której jestem za to winny, jest moja córka, a gdy będzie miała 20 lat i prawo jazdy, samochód i własne mieszkanie, nie potrafię sobie wyobrazić, że stanie przede mną i powie: Mamo, co zrobiłaś z moimi pieniędzmi, które ulokowałaś dla mnie z twoich pieniędzy.

jak myślisz i czujesz. To tylko wskazówka, że trzeba być bardzo ostrożnym.

Napisany przez rebrun
Szczerze mówiąc, jeśli moja córka zacznie grozić swojej rodzinie prawnikami, zostanie wydziedziczona i może zapomnieć o całym spadku. Jeśli będziemy kłócić się o takie małe sumy jak 10-20 tysięcy euro, z pewnością nie odziedziczy ani naszego gospodarstwa, ani żadnego z domów czy mieszkań. Niech sama zobaczy, jak sobie poradzi z własnym życiem.

Chodzi o urząd skarbowy, a nie o twoją córkę....

Napisany przez rebrun
Czym ma do tego urząd skarbowy? Jeśli tak, to takie nadużywcze dyspozycje oszczędności trafią do sądu, gdy zostaniesz pozwany za defraudację środków. Wtedy urząd skarbowy nie ma z tym nic wspólnego. Urząd skarbowy pozwa cię, gdy wypłacasz pieniądze z konta swojej córki i lokujesz je w koncie oszczędnościowym? Nie jestem zobowiązany do udzielania urzędowi skarbowemu informacji na temat inwestycji mojej córki i tego, jak są wykorzystywane. Twoje dziecko podlega opodatkowaniu, dlatego kwoty oszczędności muszą być opodatkowane tak samo jak twoje. Istnieją kwoty wolne od podatku, takie jak ty, i musisz uwzględnić je w zeznaniu podatkowym jako dochody twojego dziecka. To jednak nie ma nic wspólnego z twoimi dyspozycjami. Ale ponieważ ta cała dyskusja nie ma nic wspólnego z moimi pytaniami, a widocznie nie możesz udzielić mi odpowiedzi na żadne z moich pytań, możemy zakończyć tę rozmowę tutaj. Jako poborca podatkowy Republiki Federalnej, jestem w tym całkiem dobrze zaznajomiony.

Napisany przez rebrun
Och, zapomniałem zupełnie. Jeśli korzystasz z pieniędzy swojej córki na utrzymanie (twój obowiązek, nie finansowany z pieniędzy córki/nie można np. kupować mebli do pokoju dziecka), możesz mieć problemy, ale nie z urzędu skarbowego, ale z urzędu pomocy społecznej lub opieki nad dziećmi, ale tylko wtedy, gdy masz z nimi coś wspólnego albo ktoś cię doniesie. Wtedy mogą cię np. pozwać w imieniu/dla dobra twojego dziecka.
Jeśli nie masz jednak kontaktów z urzędem pomocy społecznej lub opieki nad dziećmi, to nie ma to większego znaczenia.
Na przykład, prawo jazdy można opłacić z tych pieniędzy, także pobyt zagranicą, np. 1 rok w USA, są jednak odpowiednie wyroki sądowe.
Urząd skarbowy chce tylko podatki albo chce wiedzieć, czy unikasz podatków. To, co robisz z pieniędzmi swojej córki, nie interesuje ich, jeśli nie ma to związku z podatkami. Inna sprawa, gdy nagle inwestujesz duże sumy pieniędzy na nazwisko dzieci, aby wykorzystać ulgi podatkowe, do których nie masz prawa.

Bundesgerichtshof (Az. XI ZR 220/03).
... Sędziowie orzekli, że opiekunowie prawni mogą w każdej chwili odzyskać pieniądze, mimo ich przeniesienia na dzieci...
... Sumy pochodzą z majątku rodziców, więc ci mogą nimi dowolnie dysponować...

Jeśli środki pochodzą z majątku babci i dziadka lub innych osób trzecich, nie możesz nimi dysponować!!

Napisany przez Nakaron

Ale ponieważ te wszystkie rozmowy nie mają żadnego związku z moimi pytaniami i wydaje się, że w ogóle nie jesteś w stanie udzielić mi odpowiedzi na żadne z moich pytań, możemy zakończyć tę rozmowę tutaj.
Ponieważ pracuję jako poborca podatkowy Republiki Federalnej, jestem w tej dziedzinie dość sprawny.

Dość odważne odpowiedzi, które tu podajesz... zwłaszcza że wcześniej nie wspomniałeś, że dobrze znasz się na temacie podatków.

Napisany przez rebrun
Moje odpowiedzi nie były ani zuchwałe, ani niczego podobnego. Jednak smutne jest to, że zadaje się pytania, a poza uniesionym palcem wskazującym i sugestią, żeby być ostrożnym, żadne z pytań nie zostaje w żaden sposób odpowiedziane, poza sugestią, żeby najpierw dokładnie się zapoznać. Wtedy zastanawiam się, po co komu taki forum.

Inwestowanie w fundusze, akcje itp. bez własnej wiedzy jest lekkomyślne i otwiera drzwi dla osób, które chcą zarabiać na Twoim koszcie.

Moja rada to najpierw poczytaj, aby poznać i ocenić ryzyka i szanse....
teoretycznie jest to obojętne, gdzie otwierasz konto, ale praktycznie nie. Chyba, że chcesz współfinansować jeszcze kilka innych osób....

Jeśli oferowany depozyt ma
Prowizję 0%
Koszty zakupu i sprzedaży funduszy itp.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata