Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Bank Zweiplus Convest21 --> Bank Zweiplus Convest21

Napisany przez Sven 123
Cześć! Mam konto maklerskie w banku Zweiplus (dawniej: AIG Privat bank), które założyłem z przedstawicielem AWD. Minęło około 3,5 roku. Strategiczne konto: S-EUR. Chciałbym poznać twoją opinię na ten temat. Czy była to dobra decyzja? Czy powinienem je zlikwidować? Moje wątpliwości co do tego konta: Składka rośnie z roku na rok. W ciągu tych lat odnotowałem około 350 € straty.

Napisany przez ADMCI4
Przed przedstawicielami AWD należy zachować ostrożność. Celem AWD nie jest przynoszenie klientowi dużej oszczędności, ale zarabianie dużych pieniędzy samemu. Nie miałem dobrych doświadczeń z nimi. Chcieli mi wcisnąć fundusze kanadyjskie... Czy powinieneś teraz zrezygnować z bezpiecznego konta w Banku ZweiPlus, jest trudne do oceny. Jeśli w tym roku poniosłeś straty w wysokości 350 EUR, zdecydowanie rozważyłbym rezygnację z tego konta. Konto można w każdym przypadku zawsze wypowiedzieć, podobnie jak konto bieżące. Pytanie brzmi, czy wiąże się to z jakimiś kosztami? Być może znajdziesz tutaj dodatkowe informacje: CONVEST 21 | FAQ Pozdrowienia Cosima

Napisany przez ADMCI4
Kochana Cosima, mam podobną sytuację, mam też coś u AWD i także zanotowałem spore straty. Mężczyzna z AWD mówi, żebym pozostał przy obecnych inwestycjach, ale nie jestem pewien, czy to jest słuszne. Co do tej pory zrobiłaś w tej sprawie? Czy ktoś inny mógłby mi doradzić? Dziękuję, Matthias

Napisany przez Lotte
Przed 2,5 roku również dałem się przekonać przez pewną kuzynkę z AWD do założenia portfela funduszy wtedy jeszcze w AIG (teraz banku zweiplus). Niestety, wybrałem tzw. flagowy portfel strategii F, który w zeszłym roku musiał ponieść największe straty (-45,5%). Zwłaszcza dotkliwe są opłaty za otwarcie w wysokości 5%, naliczane od całej sumy planu oszczędnościowego i pobierane w ciągu dwóch pierwszych lat. Ta kwota została już zapłacona, więc nie ma już wpływu na moją decyzję, co dalej robić. Mój plan oszczędzania będzie działał jeszcze przez 17,5 roku, z miesięcznym wkładem w wysokości 100 €. Zastawiam się teraz, czy zmniejszyć sumę oszczędności, zmienić portfel czy wszystko wypowiedzieć. Jak wspomniałem, większość opłat została już pobrana (teraz wynoszą one 1% r. + 25 €), połowa dotychczas ulokowanej kwoty również... Zastanawiam się, czy powinienem wyciągnąć hamulec bezpieczeństwa, czy też liczyć na lepsze czasy ze względu na długość planu oszczędnościowego. Pomoc w tej kwestii byłaby dla mnie bezcenna, ale oczywiście nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie. Za wszelkie informacje i wskazówki będę bardzo wdzięczny.

Napisany przez ADMCI4
Mam również konto maklerskie w Banku Zweiplus. Mój ówczesny doradca z AWD powiedział mi, że muszę zapłacić opłatę za założenie w wysokości 400 € i od tego momentu zacznę oszczędzać. Od czerwca 2006 roku mam to konto, czyli w tym czasie wpłaciłem 3400 €, a saldo mojego konta wynosi 584 € na dzień 04.03.09!!! Ponadto powiedział mi, że mam minimalny okres trwania 10 lat!!! Czy ktoś wie, co można w takiej sytuacji zrobić? Ja nie, może po prostu płakać!!!

Napisany przez PI112
Mieliśmy do wczoraj żaden kontakt z tym produktem. Po tym, jak jeden z moich klientów został obsłużony przez tzw. niezależnego doradcę ubezpieczeniowego, przeanalizowaliśmy wszystkie oferty. Wśród nich był Convest21. W mojej dotychczasowej karierze zawodowej (doradca inwestycyjny w niemieckim dużym banku, obecnie pracownik Allianz) widziałem różne warianty, ale uważam strukturę kosztów i rozwój kapitału za niewystarczający. Jeśli ktoś chce uzyskać więcej informacji, proszę o kontakt. Jeszcze jedno zdanie na temat tego doradcy domowego: Jego reklama, że może wszystko zaoferować lepiej i taniej, nie została spełniona. W przypadku łącznie 8 różnych produktów nie udało mu się zaoferować niższego składki niż w Allianz (przy takich samych usługach), ani nawet zbliżyć się do tych składek.

Napisany przez ADMCI4
Cześć! W sobotę przychodzi nasz miły człowiek z AWD i chce rozwiać moje wszystkie wątpliwości. Podobno potrafi nawet udowodnić (mam nadzieję na czarno na białym), dlaczego warto trzymać się planu i dalej grzecznie przekazywać komary do Szwajcarii. Równolegle mam jeszcze źródło informacji, które właśnie próbuje wyciągnąć ratunek i chce zaniechać planu oszczędnościowego. Być może ci dwaj ludzie pomogą mi podjąć decyzję. W tej chwili czuję się tak jak pewnie wszyscy tutaj, wcale mi nie leży na sercu ta sprawa. Oszczędzam pieniądze, które naprawdę mogłabym zużyć w innym celu, a w zamian zamiast rosnąć, maleją (i to szybko). Skontaktuję się ponownie i mam nadzieję, że jeśli ktoś ma ostateczną radę, to się nią podzieli. Zresztą, należę także do nieszczęśliwych posiadaczy tzw. strategii F, którym udało się zanotować największe straty! Do zobaczenia! Pozdrowienia, Bärbel

Napisany przez PI112
To na pewno będą świetne dowody na to, dlaczego należy kontynuować tę sprawę. Osobiście uważam, że cała ta metoda to kompletna przepłacalność i strata pieniędzy. Wczoraj obliczyłem całą sytuację kosztową z moim klientem. Płaci on miesięcznie 80€ przez kolejne 30 lat, co daje łącznie 28.800€ oszczędności, czyli opłata za polisę w wysokości 1440€ (5% sumy oszczędności). Oczywiście ta opłata nie jest pobierana od razu (kto by to w ogóle zrobił), tylko zostaje najpierw zatajona. Teraz przez kolejne 3 lata płaci on tę opłatę miesięcznie, co daje łącznie 1773€ (nalicza się także odsetka od raty w wysokości 14.99%). Do tego dochodzi jeszcze opłata za depozyt w wysokości 25€ rocznie, czyli łącznie 750€ na przestrzeni czasu. Całkowite koszty wynoszą więc 2523€. Trzeba także wziąć pod uwagę, że fundusze mają poniżej standardowej efektywności w porównaniu z innymi podobnymi funduszami na rynku. Nawet instytucje, które zwykle nie słyną z bycia taniemi nie miałby około 25% tych kosztów (ale z uwzględnieniem wszystkich opłat przy wkładzie, opłat depozytowych itp.). Mogę dać jedną radę: nie dajcie się zwieść wszystkim kolegom z tzw. wolnych optymalizatorów/doradców finansowych dla gospodarstw domowych. Oczywiście jest tam kilku dobrych, ale nie można ich szukać, muszą się z nami spotkać przypadkiem. Prawidłowe doradztwo uzyskuje się od wykwalifikowanych profesjonalistów (bank, ubezpieczenia, makler). Mój klient miał szczęście. Propozycja doradcy wynosiła łącznie 315€ miesięcznie, nawet z polisami Allianz (które nie mają zbyt dobrego reputacji pod względem ceny) całkowite koszty wyniosły tylko 254€ miesięcznie, a to przy większych korzyściach w większości przypadków (poza tymi korzyściami, usługi są takie same, nie robiliśmy żadnych uciążliwości, ponieważ potrzebuje ubezpieczeń, po prostu nie przepłaconych). Mój klient miał szczęście, ponieważ był jeszcze w okresie odstąpienia, więc nic złego jeszcze się nie stało. Teraz jeszcze o Convest21. Wyraźna rekomendacja w tej sprawie: Opuść ten system, nawet jeśli trzeba zapisać koszty za zamykanie jako lekcję (wiem, że to boli). Stara przysługa giełdowa mówi, że złe pieniądze nie powinny być rzucone za dobre. Dokładnie o to chodzi!

Napisany przez Lotte
Cześć Bärbel, myślę, że Twój doradca finansowy AWD będzie odnosił się do wyników rynkowych po kryzysach, patrz aktualny raport rynkowy w CONVEST 21 | Publikationen. Jednak ja nie mogę się już uspokoić. Nie mogę po prostu wyrzucać moich ciężko zarobionych pieniędzy w błoto. Co miesiąc są one pobierane i praktycznie się halbieren. Wolę sam decydować, komu i ile chcę przekazywać datków... Oczywiście ciężko jest znosić straty. Ale to się już stało i nie można tego zmienić. Pytanie brzmi, gdzie moje pieniądze będą lepiej ulokowane w przyszłości. Pozdrawiam, Lotte

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, przypadkowo trafiłem na tę stronę i z zainteresowaniem przeczytałem was napisaliście! Także ja w lipcu 2007 roku podpisałem umowę z przyjaznym przedstawicielem AWD. Wtedy to była AIG Bank, teraz Bank zweiplus. Wybrałem Strategiedepot S, ponieważ nie jestem zbyt skłonny do ryzyka i chciałem, żeby moje pieniądze były dobrze ulokowane. Jednakże teraz również mam wątpliwości co do całej sytuacji i myślę, że popełniłem ogromny błąd! Pozdrowienia Heike

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór, muszę ustosunkować się do kilku spraw. 1. Opłata za utworzenie: 5 %, zgodna z rynkiem! Każdy normalny fundusz ma opłatę przy wykupie (AA) w wysokości 5 %. Fundusze bez opłaty przy wykupie lub z rabatem w bankach internetowych należy traktować ostrożnie. W analizie kosztów decydująca nie jest opłata przy wykupie, lecz opłata za zarządzanie. 2. Opłata za zarządzanie: 1 %! To absolutnie niskobudżetowe. 1 % za fundusz Multi-Asset S,W,F. Nie ma podwójnej struktury opłat. 3. Dopłata ratalna: 8 % do opłaty za utworzenie, jeśli opłata nie zostanie uregulowana na początku, a będzie spłacana w ciągu 2 lub 3 lat. Dopłata ratalna jest normalna, bank ma w końcu ryzyko finansowe. Pozdrawiam

Napisany przez Chris
Cześć! Również kilka lat temu (w 2006 roku) podpisałem tzw. strategię flagową. Były znajomy, który wtedy pracował dla niezależnego doradcy, polecił mi to. Po prostu dałem się wtedy namówić i zaufałem, że znajomy nie sprzeda mi głupoty. Jednak teraz nie jestem już w tej kwestii taki pewny. Szukałem w sieci, ale nie znalazłem ani jednego pozytywnego wpisu o Convest 21 ogólnie i strategii F w szczególności. Teraz zrobiłem to, co powinienem był zrobić już wtedy. Zapytałem innych specjalistów. W związku z dotychczasowym wynikiem generalny ton brzmiał: Sprzedaj ten drogi kit i po prostu zalicz opłacone opłaty jako kosztowną lekcję. Czy są jakieś inne opinie na ten temat? Jaką decyzję zamierzają podjąć moi poprzednicy i jakie alternatywne inwestycje polecacie/wybieracie?

Napisany przez Lotte
Cześć Chris, w międzyczasie zrezygnowałem z mojego rachunku, zrobiła to również moja dziewczyna. Na początek będę miesięcznie przekazywał tę samą kwotę na konto oszczędnościowe. Mogę tylko polecić Ci, żebyś zrobił to samo. Potem poczujesz się znacznie lepiej! Pozdrowienia Lotte

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie! Przypadkiem trafiłem na tę stronę. Właściwie szukałem informacji dotyczących powiązania Banku 2+ z AIG. Jeśli AIG zostanie jednak zlikwidowane, chciałem dowiedzieć się, co stanie się z Bankiem 2+. Jak dotąd nic nie znalazłem, czy macie na ten temat jakieś pojęcie? Ja również, podobnie jak wielu z was, miałem plan F, teraz jednak szukam planu B. Strategia F nie sprawdziła się przy -45%. Mój niezależny doradca powiedział mi, żebym poczekał, bo cena znowu wzrośnie. Tylko jeśli teraz mam 45% strat, ile lat potrwa, zanim wrócę do poziomu zero? Do końca roku wartość raczej nie wzrośnie o 45%, a ponadto 45% z obecnej wartości nie odpowiada kwocie wpłaconej (pomijając opłatę za uruchomienie). Niektóre wypowiedzi innych osób na tym forum pokazują mi absurdy istniejącego systemu lub ludzi. 3. Dopłata ratalna: 8% od opłaty za uruchomienie, jeśli opłata nie jest uiszczana na początku, ale spłacana w ciągu 2 albo 3 lat. Dopłata ratalna jest normalna, w końcu bank ponosi ryzyko finansowe. No serio? DLACZEGO to klient ma ponosić ryzyko, a nie ten, kto sam tego gówna nie rozumie i uważa to za SUPER produkt? Ryzyko finansowe leży chyba bardziej po stronie klienta niż banku! Ponieważ pan Kopper (były przewodniczący rady nadzorczej Deutsche Bank AG, historia nieistotna) niedawno powiedział podczas programu w Phönix, że system finansowy ulegnie zmianie, zamierzam zawiesić składki na planie F, poczekać i w razie potrzeby zrezygnować. Jak powiedzieli inni tutaj; klasa zapłaciła lekcje, a można by już nawet napisać, że oprócz nauki nic nie zostało. Miłego weekendu

Napisany przez ADMCI4
Cześć, również przypadkowo trafiłem na tę stronę i uważam ten temat za bardzo interesujący. Niestety powinienem był się wcześniej zorientować, ponieważ już podpisałem umowę i dałem się nabrać oszustom. Chcieli pobierać pieniądze z mojego konta, chociaż nawet nie otrzymałem jeszcze dokumentów umowy. Podpisałem umowę, ale potem wycofałem się ustnie w dobrej wierze, jednak mój doradca złożył umowę mimo to. Czy w ogóle mam teraz jakąkolwiek możliwość wycofania się stamtąd? W końcu nie otrzymałem jeszcze umowy. Cała ta sytuacja mnie strasznie wkurza, te nieuczciwe praktyki.

Napisany przez Chris
Rezygnacja z umowy Zgodnie z punktem 14 Warunków finansowego koncepcji Convest 21 (mojej wersji z 2006 roku) możesz odwołać umowę na piśmie w ciągu 14 dni. Bieg terminu rozpoczyna się od doręczenia pouczenia o odwołaniu. (To będzie umowa, którą podpisałeś. doradca AWD musiał ci wydać kopię tego dokumentu.) Więc, szybko do poczty i wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru na: bank zweiplus ag, Postfach, CH-8048 Zürich

Napisany przez Chris
Lotte pisze: Cześć Chris, w międzyczasie zrezygnowałam z mojego depozytu, moja przyjaciółka również. Na początku będę przekazywać tę samą kwotę miesięcznie na rachunek oszczędnościowy. Mogę Ci tylko doradzić, abyś zrobił to samo. Po tym poczujesz się o wiele lepiej! Pozdrowienia Lotte
Myślę, że podobnie jak mój poprzednik, na razie wstrzymam płatności. Z pełnym rozwiązaniem zaczekam jeszcze kilka miesięcy w nadziei, że obecne saldo jeszcze trochę się zwiększy. Miłej niedzieli!!

Napisany przez ADMCI4
Cześć Chris, dziękuję za odpowiedź, w internecie również nie mogłem znaleźć regulaminu tych osób. Dotąd nie otrzymałem umowy, ani kopii - po prostu nie mam żadnych dokumentów. Nie wiem więc, kiedy zaczyna obowiązywać pouczenie o odstąpieniu od umowy, teoretycznie termin jeszcze się nie zaczął, ponieważ - jak już wspomniałem - nie otrzymałem żadnych dokumentów. W międzyczasie wysłałem wypowiedzenie do AIG i do Banku twojeplus. Mam nadzieję, że uniknę większych problemów.

Napisany przez Chris
Scherm Gast pisze: Jeśli mogę doradzić dobrze: Wyjdź z całej tej bezwartościowej papierowej gotówki! Zainwestowałem w Dividium Capital. Tam pieniądze są zabezpieczone fizycznym złotem. Świat oszaleje na punkcie innowacyjnego i genialnego konceptu firmy oraz rzeczywistego, fantastycznego wyniku. Albo jest się w tym, albo nie. Z pozdrowieniami Petra Scherm
Powiem z pewnością: TRZYMAĆ SIĘ OD TEGO Z DALEKA!!! Według innych wpisów tutaj w forum to klasyczny system piramidy.

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, jestem doradcą. Moją rekomendacją jest nie wypowiadanie umów depozytów, ponieważ właśnie przez to powstaje duży strata. Dopóki umowa nie została wypowiedziana, strata istnieje tylko na papierze, ale jeszcze nie ponieśliśmy realnej straty. Straty poniosły nie tylko depozyty Convest 21, ale jak wszyscy zauważyli, ze względu na obecną światową kryzys, straty odnotowano w prawie wszystkich inwestycjach w akcje i fundusze. Ponieważ inwestycje funduszowe zazwyczaj powinny być zawierane na co najmniej 10 lat, lepiej dłużej, i jest bardzo prawdopodobne, że gospodarka się odbuduje, a więc wartość akcji i funduszy zacznie rosnąć, polecam wytrwać. Więc absolutnie nie wypowiadaj umów, a jeśli już, to przynajmniej zawieś je. Ważne: Nie zawsze myśl i działaj cyklicznie! To znaczy, nie podążaj za tłumem tylko dlatego, że tak robią wszyscy. Jeszcze jedno słowo na temat PI112: Nie mogę sobie wyobrazić, że w przypadku 8 porównań produktów, żaden z oferowanych przez doradcę domowego produktów pod względem ceny i jakości nie był lepszy od produktów Allianz.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Justep, Dziękuję za cenne wskazówki. Jako doradca, bardzo byśmy się cieszyli, gdybyś częściej pojawiał się tutaj na https://ci4.pl/. Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Połączenie AIG -> Bank zweiplus Tam nie ma już takiego połączenia. AIG Private Bank była zdrową spółką-córką w sektorze bankowym AIG (konglomerat ubezpieczeniowy z USA). AIG sprzedała tę małą perełkę AIG Private Bank. Ważne jest to: Bank zweiplus jest miejscem przechowywania środków klientów. Bank zweiplus jest spółką-córką Bank Sarasin, banku skoncentrowanego na zamożnej klienteli. Jak w Niemczech, mamy do czynienia z funduszami specjalnego przeznaczenia! To najwyższy poziom bezpieczeństwa, jakim może cieszyć się inwestor. W przypadku bankructwa Banku zweiplus środki klientów znajdują się w funduszu specjalnym Convest 21, co oznacza, że NIE podlegają one masie upadłościowej. To wyraźna zaleta w porównaniu z ubezpieczeniami na życie. Co do strat wartości poszczególnych strategii: > F to strategia o dużej zmienności. Jest ona w 100% zainwestowana w fundusze akcyjne. W zeszłym roku wszystkie rynki spadły o 30-60%. W jaki sposób strategia F ma się od tego odłączyć? Nawet w porównaniu wypadła całkiem nieźle. Ten, kto inwestuje w tego rodzaju strategię, wie, że to inwestycja długoterminowa. Zwłaszcza w przypadku planu oszczędnościowego efekt średniej kosztów dochodzi do wyrażenia dopiero po długim okresie. Szczególnie w latach o silnych wahaniach regularna inwestycja miesięczna staje się zyskowna. W zeszłym roku posiadacze planów oszczędnościowych masowo kupowali udziały. Jedna rzecz jest kluczowa! Nie daj się ponieść powszechnej historii i panice. Kupować w najwyższym punkcie może każdy, ci dobrzy kupują dzisiaj! Więc w spokoju tkwi siła. Pamiętaj, że ewentualny podatek od zysków kapitałowych nie jest pobierany w źródle w Szwajcarii! To wyraźna zaleta w porównaniu z Niemcami. Z poważaniem

Napisany przez ADMCI4
Cześć szanowni uczestnicy Forum, Inwestuję w Convest Strategie W Topf od około 13 lat. Mam również inne formy inwestycji, różnicując swoje portfele. Obecny kryzys światowy dotyka wszystkie możliwe formy inwestycji. To nie jest problem Convest. Można to jednak podsumować w następujący sposób: - Od momentu utworzenia portfela funduszu nie było żadnych zwrotów. Podane w raportach wzrosty wartości są wyłącznie po odjęciu opłat. W rzeczywistości opłaty zjadły wzrost wartości. Uważam podane wzrosty wartości za oszustwo. - Opłaty rosną. Nie ma opłat zależnych od wyników (niestety wszędzie). W 2008 roku pobrano opłaty?!?! Uważam to za bezczelność. - Od dwóch miesięcy staram się odzyskać moje wpłaty, jednak z różnych powodów dotąd mi się to nie udało. Nadal nie jestem pewien, co się kryje za tą sytuacją. Co najmniej podejrzewam nieuczciwe praktyki. Podsumowując: Trzymajcie się z dala od tej firmy inwestycyjnej.

Napisany przez Lotte
@Wentzlf Dziękuję za Twój raport. Kilka dni temu złożyłem wypowiedzenie umowy i teraz otrzymałem potwierdzenie. Jestem ciekawy, jak długo to potrwa i co jeszcze zamierzają mi odliczyć ...

Napisany przez PI112
Hej Justep, masz rację, trudno w to uwierzyć. Jestem pracownikiem Allianz, ale to nie oznacza, że wychwalam nasze produkty pod niebiosa. Ten doradca, który tu działa, jest członkiem sprzedaży wielopoziomowej głównie w Bawarii. Przez cały mój czas w tej firmie nie zdarzyło się jeszcze, żebyśmy przeprowadzili kontrolę ubezpieczeń i mogli powiedzieć, że jesteśmy naprawdę lepsi pod każdym względem. Logicznie nie do pojęcia. Jak już powiedziałem, zazwyczaj zgadzam się z Tobą, i sam byłem bardziej niż zaskoczony, ale w tym konkretnym przypadku sprzedawano zdecydowanie na podstawie wysokości prowizji, a nie korzyści dla klienta. To na pewno skrajny przypadek, ale jeśli mam ufać internetowi, ten system sprzedażowy ma rzekomo na celu znalezienie dla klienta tego, co najlepsze, ale dziwne jest, dlaczego zawsze te same produkty i firmy są uznawane za najlepsze dla klientów, niezależnie od sytuacji życiowej. Przykładowo, jest to poważny błąd doradzania klientowi, który zarabia 2500 € brutto, ma żonę i dwójkę dzieci, sprzedania mu Rürup-Rente z perspektywy oszczędności podatkowych. Jak już powiedziałem, nie jestem ślepy na sprawy firmy (przynajmniej nie bardziej niż inni, zawsze trzyma się trochę po swojej stronie). Ale wielki problem w branży finansowej (to dotyczy również was, banków) to ci wszyscy tak zwani wolni doradcy z systemu sprzedaży wielopoziomowej. Często mają niewiele szkolenia i wiedzy, ale za to dużo innych umiejętności.

Napisany przez Chris
Lotte pisze: @Wentzlf Dziękuję za Twój raport. Kilka dni temu złożyłam wypowiedzenie umowy i otrzymałam potwierdzenie. Ciekawa jestem, jak długo to się teraz potrwa i co jeszcze chcą mi odebrać ...
Koniec ze strachem... Ja również kilka dni temu złożyłam wypowiedzenie i już otrzymałam potwierdzenie jego otrzymania. Wypłata ma nastąpić nie wcześniej niż za 42 dni. Ciekawa jestem, czy wszystko pójdzie zgodnie z planem...

Napisany przez ADMCI4
Czy mam wierzyć agentowi Allianz, który sam zarządza funduszami DIT współpracującymi z partnerami, to pozostawiam otwarte. Jeśli ten doradca teraz zaleca zaniechanie oszczędnościowego planu, po tym jak opłaciłeś opłatę polecającą w wysokości 5% - co jest w ogólności akceptowane w sektorze funduszy akcyjnych - na początku i po dokładnej analizie zauważysz, że indywidualne inwestycje w te fundusze wiążą się z jeszcze wyższymi opłatami przy wykupie, wtedy śmiało mogę powiedzieć, że wpadasz z deszczu pod rynnę… Strategia średniej ceny działa tu, więc lepiej trzymać i nie daj się zwieść mądrym amatorom.

Napisany przez ADMCI4
Nie udało mi się znaleźć żadnych reklam produktów Allianz, więc trochę inaczej patrzę na sprawę z deszczu pod rynnę. Masz rację, że 5% prowizji przy wykupie jest normalne, ale nie w przypadku długoterminowych planów oszczędnościowych (zazwyczaj jest rabat, a nie jak w przypadku Convest dodatkowa opłata ratalna). Masz też rację co do efektu kosztu średniej, ale nie dotyczy to tych funduszy, których wyniki w ostatnich latach znajdowały się zazwyczaj w dolnej części skali. Dodatkowo, nie jest to też powszechne, że w długoterminowych planach oszczędnościowych pobierane są dodatkowe opłaty za prowadzenie konta (nie jest to praktyka ani w dużych firmach takich jak Union czy DWS). Moim zdaniem, nie mam zamiaru marnować dobrych pieniędzy na złe inwestycje, dlatego po złych doświadczeniach z Convest, teraz moje pieniądze powierzyłem Deutsche Bankowi, a konkretnie DWS.

Napisany przez ADMCI4
Ludzie, trzymajcie nerwy na wodzy!!! Czy kiedykolwiek słyszeliście o efekcie Cost Average? Osoby, które podpisały plan oszczędnościowy, mogą odetchnąć z ulgą, teraz można powiedzieć, że dokonuje się zakupów tanio. Ci, którzy wpłacili jednorazowo, muszą wytrzymać. Sam mam konto F i W od maja 2005 roku, straty wynoszą około 500 euro każde. Moją radą jest po prostu kontynuowanie. Fundusze akcji po prostu spadły zeszłego roku nawet o 60%, trzeba to przejść.

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Z zainteresowaniem przeczytałem również wasze raporty. Mam również takie wspaniałe konto Convest Depot i też je zlikwidowałem. Teraz mój pośrednik dzwoni do mnie cały czas i doradza ponowne otwarcie konta. Uważam, że to już bezczelność informować o wypowiedzeniu umowy. Czy nie ma już prawa do prywatności???

Napisany przez moneypit
Witajcie wszystkim. Jak wszyscy z pewnością wiecie, obecnie nie są to najlepsze czasy, ale mimo to należy starać się wyciągnąć z tego jak najwięcej. Osobiście nie mam złych doświadczeń z samym bankiem, ale raczej z niedobrymi doradcami, którzy źle wykorzystują oferowane produkty. Na przykład nie powinno się sprzedawać produktów takich jak Convest Strategiedepot W jako oszczędności emerytalne na 35 lat. Oczywiście można oszczędzać poprzez depozyt, ale należy go właściwie wykorzystać i nie deklarować jako produkt emerytalny. Taki depozyt nie jest chroniony przed zasiłkiem dla bezrobotnych ani nie jest zwolniony z podatku od zysków kapitałowych. Kolejnym problemem, jaki może się pojawić, jest ewentualne podwójne opodatkowanie inwestycji w szwajcarskim banku. Po pierwsze, podatek źródłowy będzie naliczany w kraju inwestycji (CH), po drugie, w Niemczech należy zapłacić podatek od zysków kapitałowych. Dokładne prawo w tej sprawie nie jest jeszcze w pełni wyjaśnione. Kolejną wadą depozytu w Banku ZweiPlus są wysokie opłaty za jego założenie (np. dla wymienionego wyżej depozytu na 35 lat, przy miesięcznej stawce oszczędzania 100 €, opłata za założenie wynosi 2100 €). Wysokie koszty zakładania depozytu można prawdopodobnie łatwo wyjaśnić: Pieniądze muszą pokonać zbyt długą trasę zwrotną (wiele etapów: klient, Bank ZweiPlus, tutaj: Frankfurter Fonds Bank, ...) i oczywiście każdy chce swojego kawałka ciasta. Czy ma sens inwestowanie pieniędzy w niezależny szwajcarski bank, który ponownie inwestuje pieniądze w Niemczech? Moim zdaniem lepiej trzymać się z dala od tak pięknych szwajcarskich depozytów; istnieją przecież również bardzo dobre, znacznie tańsze alternatywy. Pozdrowienia moneypit

Napisany przez ADMCI4
PI112 pisze: To na pewno będą świetne argumenty, dlaczego należy pozostać przy tym na bieżąco. Osobiście uważam, że cała ta sprawa to kompletnie przesadzona metoda niszczenia pieniędzy. Wczoraj obliczyłem całą sytuację kosztową z moim klientem. Płaci on miesięcznie 80€, aż przez kolejne 30 lat, czyli łącznie 28.800€ oszczędności, czyli opłata za zamknięcie w wysokości 1440€ (5% kwoty oszczędności). Oczywiście ta opłata za zamknięcie nie jest pobierana od razu (kto by to też zrobił inaczej), tylko najpierw ukryta. Teraz płaci on tę opłatę za zamknięcie przez kolejne 3 lata miesięcznie, łącznie 1773€ (naliczane są również odsetki od raty w wysokości 14.99%). Do tego dochodzi jeszcze roczna opłata za depozyt w wysokości 25€, czyli łącznie dodatkowe 750€ w ciągu całego okresu. Koszty łącznie wynoszą więc 2523€. Trzeba też wziąć pod uwagę słabe wyniki funduszy w porównaniu z równorzędnymi funduszami na rynku. Nawet w przypadku instytucji, które generalnie nie mają reputacji należenia do najtańszych, nie miałby ponad 25% tych kosztów (ale z uwzględnieniem wszelkich opłat za emisję, opłat depozytowych itp.). Mogę dać tylko jedną radę: nie dajcie się wciągnąć przez wszystkich tych kolegów z tzw. wolnych optymalizatorów/konsultantów biznesowych dla gospodarstw domowych. Oczywiście, są tam także garstka dobrych, ale tych nie można poszukiwać, muszą na ciebie natknąć się przez przypadek. Prawidłową radę można uzyskać u wyszkolonych specjalistów (bank, firma ubezpieczeniowa, makler). Mój klient miał szczęście. Propozycja doradcy wynosiła łącznie 315€ miesięcznie, nawet z taryfami Allianz (które nie mają najlepszej opinii jeśli chodzi o taniość), całkowity koszt wynosi tylko 254€ miesięcznie, przy większości lepszych świadczeń (wszak świadczenia są takie same, nigdzie nie dokonaliśmy skróceń, bo potrzebuje zabezpieczeń, po prostu nie przepłaconych). Szczęście uśmiechnęło się do mojego klienta, bo był jeszcze w okresie odstąpienia od umowy, więc dziecko nie wpadło do studni. Ale teraz jeszcze raz o Convest21. Zdecydowanie polecam odpuścić to, koszty zamknięcia ewentualnie uznać jako haracz (wiem, że to boli). Stare przysłowie giełdowe mówi, że nie powinno się rzucać dobrze za złym! Dokładnie o to tu chodzi!
Przeczytałem to forum tylko pobieżnie, więc tutaj jest już kilku zirytowanych byłych pośredników AWD. Widać to po komentarzach... ja też nie znam tego produktu dokładnie, a potem jednak pojawiają się prawidłowe szczegóły. Więc jeśli nie znasz dokładnie produktu, po prostu się nie wypowiadaj. To tak jakby pubescent opowiadał historie o seksie! O litości. Widoczne szczególnie w tym poście, gdzie naliczasz 14,99% odsetek. Czy sprawdziłeś to na ABACUSIE? W każdym razie kalkulowanie odsetek nie jest twoją mocną stroną! Oprocentowanie wynosi dokładnie 6,5%, ani grosz więcej, ani grosz mniej. Gdybyś potrafił obsłużyć kalkulator, to przynajmniej zbliżyłbyś się do podobnego wyniku. Ale finansowa matematyka nie jest dla każdego! Sieć jest świetna, ale łatwo dać się oszukać przez takich amatorów!

Napisany przez PI112
Cześć, FinanceHood, dziękuję za Twoje kompetentne i wyczerpujące informacje. Skoro wydaje się, że jestem zbyt głupi, aby obliczyć odsetki, to pomóż mi zrozumieć, skąd wzięła się dokładnie ta 6,5%. Skoro wygląda na to, że jesteś prawdziwym żonglerem kalkulatora. Udowodnij mi moją głupotę (mała wskazówka dla Ciebie: będzie trudno, bo liczby się zgadzają!)

Napisany przez Crash
Cześć, natknąłem się przypadkiem na ten raport i nie do końca wiem, co o nim myśleć... 1: Jestem dumny posiadaczem konta w-Depot i jestem bardzo zadowolony, ponieważ radzi sobie lepiej niż prawie wszystkie inne inwestycje oparte na akcjach. 2: Inwestycja mająca na celu pomnażanie majątku jest przeznaczona do długoterminowego oszczędzania, a nie do krótkoterminowego, na to są lokaty terminowe i rachunki oszczędnościowe. 3: Dlaczego to jest drogie? Po 30 latach inwestycji odzyskasz całą prowizję transakcyjną + bonus, a przy krótszym okresie inwestycyjnym część prowizji... 4: Wprowadzono system poduszek powietrznych, który chociaż nie gwarantuje niczego, zapewnia pewien poziom bezpieczeństwa. Gratuluję wszystkim, którzy nie dali się zwariować przez obecną panikę i trzymają swoje konto. Uważam, że to bardzo dobra możliwość pomnażania pieniędzy, nadal lepsza niż 90% typowych lokat oferowanych na rynku.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, w przypadku banku Zweiplus Coninvest21 osobiście nie mam zbyt dużego doświadczenia. Jednak skorzystałem z porady niezależnego doradcy. Osobiście uważam, że jeśli oszczędzamy pieniądze, bez względu na motywację, nie powinno być ryzyka kursowego. Doradcy sprzedający Coninvest twierdzą, że od lat osiągają oni stopę zwrotu, która będzie kontynuowana w najbliższych latach. Oczywiście, jeśli robimy oszczędności, robimy to nie na 1 czy 2 lata, ale patrzymy na to długoterminowo, ale moim zdaniem nie ma gwarancji ani bezpieczeństwa dla naszych pieniędzy. Oczywiście nie ma 100% pewności. Firma Multiservice Finanzcoaching GmbH doradza ludziom, jak najlepiej zarządzać swoimi pieniędzmi i jak uzyskać najlepsze bezpieczeństwo przy wyższych stopach procentowych. Pozdrawiam

Napisany przez Lars
Cześć, jestem również doradcą inwestycyjnym i w zeszłym tygodniu u jednego klienta natrafiłem na produkt bankowy bank zweiplus (dawniej AIG Bank) dystrybuowany przez AWD. Ponieważ jestem stosunkowo świeży w dużej finansowej dziedzinie, początkowo byłem dość zdezorientowany. Co teraz zrobić z klientem. Czy zamknąć całe konto - opłaty już zostały zapłacone - czy spróbować przeprowadzić zmianę funduszy? Tutaj więc moje pytanie - czy ktoś z Was wie, czy klient może dokonać zmian w funduszach, decydując sam, w co chce inwestować? Mam naprawdę złe uczucie mówiąc klientowi, że powinien zamknąć konto, po tym jak już zapłacił 1080€ prowizji przy wykupie (okres inwestycji 36 lat) Ja zawsze pytam moich klientów, na jaki okres chcieliby „związać się z ratą oszczędnościową” i zazwyczaj ustalamy na 8 - 12 lat... jak można zatem związać klienta z oszczędzaniem na 36 lat? A przede wszystkim, czy to nie niszczy wizerunku dobrych doradców, gdy wszyscy są wrzucani do jednego worka.

Napisany przez Lars
jeszcze coś ... uważam, że czasy, kiedy można/ważne było obiecywać klientom oprocentowanie, zdecydowanie minęły. Bez względu na to, w jakiej firmie pracuje się jako doradca ...

Napisany przez urhs
Cześć wszystkim! Nie rozumiem jednej rzeczy - gdy mówimy o emeryturze, to czy 30 lat nie są zbyt krótkim okresem (jeśli nie stanie na przeszkodzie autobus ;-). I w zależności od formy depozytu, czy nie jest to po prostu oszczędzanie funduszy tak jak wszędzie indziej. Opłaty za otwarcie konta w wysokości 5% są raczej podobne do opłat przyjęcia (chyba że robi się wszystko samemu i _pracuje_ z bankiem bezpośrednim, podkreślam pracować, bo całe przekształcenia i optymalizacje pozostają wtedy w gestii samego inwestora). Nie do końca rozumiem kwestii opodatkowania. Dotychczas myślałem, że podlega się opodatkowaniu nie według siedziby banku, ale według własnego miejsca zamieszkania. Przynajmniej tak powiedział mi mój doradca: Nikt nie może mi zabronić zamieszkania w określonym miejscu, w którym jest to korzystne pod względem podatkowym... Będę wdzięczny za wszelkie dodatkowe mądrości na temat B2+! Pozdrawiam, urhs

Napisany przez ADMCI4
Przeczytałem to forum i trochę się przestraszyłem. Mój doradca namówił mnie trzy lata temu, żebym natychmiast zapłacił 5% prowizji. Zrobiłem to. Odkładam 250€ miesięcznie od sierpnia 2006 roku i wczoraj sprawdziłem stan mojego depozytu (można tam dzwonić bezpośrednio). Według informacji wpłaciłem 8500€, a wartość mojego depozytu wynosi 9536€! Jak to możliwe, skoro depozyty nie radziły sobie tak dobrze? Nie rozumiem tego. Czy ktoś może to wyjaśnić? Do jesieni 2007 roku miałem depozyt W, potem doradca zalecił mi przejście na S, a w styczniu 2009 roku powrót do W. Nadal mam depozyt typu W. Czy to jest dobre? Będę wdzięczny za informacje. Pozdrowienia Veronika

Napisany przez ADMCI4
Cześć, również w styczniu 2006 roku udało mi się wcisnąć convest21/F. Od tego czasu jestem z tego zły. Równolegle z tym podpisałem plan oszczędnościowy DWS (taka sama miesięczna rata), który, jak się później okazało, kosztował tylko połowę prowizji za uruchomienie. Opłaty za prowadzenie depozytu DWS wynoszą 10,25 euro rocznie, a Convest21 - 25 euro rocznie. To, co mnie denerwuje w tej całej sytuacji, to odpowiedź mojego doradcy na moje zapytanie: Tak, w DWS robią dumping cenowy. Czy jego zadaniem nie było zapewnienie mi tego samego bonusu? Zamiast tego oczywiście sprzedaje się produkt własny, wysoko prowizjonowany. Co więcej, denerwuje mnie również fakt, że doradcy nie są w stanie precyzyjnie powiedzieć klientowi, ile musi zapłacić za opłaty. Na moje pytanie do AIG okazało się, że z pierwszej 75 euro miesięcznej stopy tylko 34 idzie do funduszu przez pierwsze 3 lata. Moje zdanie.. Pozdrowienia ps. W DWS jest dostępne bankowość internetowa, dzięki której można codziennie śledzić wartość depozytu. Świetne! W przypadku Convest nie ma takiej opcji, oprócz corocznych wyciągów..

Napisany przez ADMCI4
Och tak, w której? W Allianz Privathaftpflicht, która oferuje pokrycie w wysokości 5 mln euro przy składce rocznej około 110 euro i która gdzie indziej można dostać z podwójną sumą ubezpieczenia za połowę ceny? A może raczej w ubezpieczeniu na przedmioty gospodarstwa domowego, które gdzie indziej można otrzymać za jedną trzecią składki rocznej? A może ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków z zwrotem składki? )) A może ubezpieczenie budynku mieszkalnego, których raport cena/jakość jest nie do pobicia Albo może jednak ubezpieczenie samochodu, które cenowo można zredukować o ponad połowę?

Napisany przez ADMCI4
I co dalej? Inwestować pieniądze w fundusz emerytalny Allianz? Z opłatą manipulacyjną w wysokości 4% kwoty inwestycji i wyższymi kosztami bieżącymi procentowo niż plan oszczędnościowy Zweiplus?? I mieć nadzieję, że doradca Allianz zadzwoni po 5 latach, by sprawdzić i ewentualnie zmienić wybór funduszy, co w przypadku planu oszczędnościowego Banku Zweiplus dzieje się automatycznie? Czy doradcy Allianz tak bardzo tego potrzebują... Może czas porozmawiać o efekcie średniorotacyjnym.... Czy nie jest bardziej sensowne kupować udziały funduszy, gdy ich kurs jest niski (jak obecnie)? Tak więc: nie ruszaj planów oszczędnościowych!!!! --> zresztą poleca TO KAŻDA centrala konsumencka!

Napisany przez NACHDENKEN
Wszyscy zaangażowani na tym rynku (AWD/ Bank Zweiplus itp.) nie mają interesu w długoterminowym utrzymywaniu klientów. Kiedy umowa zostanie podpisana, wpada się w pułapkę. Biznes masowy opiera się na ilości. Jakość tutaj nie ma znaczenia. Z mojego doświadczenia mogę tylko doradzić ludziom: Resilience and savings with federal savings bonds directly through the federal government. (jest to całkowicie bezpłatne). Nie daj się wpływać gadaniu tych wszystkich ludzi. Kupuj to, co rozumiesz i na co masz wpływ. Zazwyczaj rady banków i ludzi z branży finansowej nie są odpowiednie. Nawet doradztwo w zakresie majątku powyżej 1 000 000,- złotych jest bardzo często katastrofalne. Pozdrowienia N

Napisany przez ADMCI4
... Ponadto nie jest zwykle praktykowane, aby w przypadku długoterminowych planów oszczędnościowych pobierano dodatkowe opłaty za prowadzenie depozytu (nie ma tego w żadnej z większych firm, takich jak Union czy DWS). ... Jednakże w wymienionych większych firmach takich jak Swiss Rubinum (zarządzania majątkiem Union Investment) również występują słabe wyniki: -45,6% (SwissRubinum 100 w 2008 roku) oraz wyższe opłaty za zarządzanie w wysokości 1,50% rocznie, niż w przypadku czarnego owcy tego spotkania ...

Napisany przez ADMCI4
Cześć, również miałem kiedyś konto maklerskie w AWD, wtedy jeszcze w AIG Bank. Miałem dokładnie ten sam problem co Ty - opłaty przewyższały zyski. Natychmiast zatrzymałem wpłacanie składek i sprzedam moje aktywa, gdy rynek się nieco uspokoi.

Napisany przez SebV
Cześć, Chciałbym odradzić każdemu korzystanie z tego produktu, ponieważ koszty są zdecydowanie zbyt wysokie. Produkt ten jest produktu ubezpieczeniowy typu gezilmertes, co oznacza, że wszystkie koszty są pobierane z wpłaconych składek w ciągu dwóch do trzech pierwszych lat. Na początku więc tylko ułamek pieniędzy jest lokowany na koncie oszczędnościowym. Istnieją znacznie bardziej przyjazne dla konsumenta produkty! Jeśli już posiadasz taki kontrakt i płacisz składki od pewnego czasu, nie zalecam jego wypowiadania, ponieważ można się spodziewać bardzo wysokich strat! Najlepiej jest zawiesić płatności na czas nieokreślony, co zawsze jest możliwe z miesięcznym wyprzedzeniem. W tym przypadku wartość umowy nadal będzie rosła dzięki odsetkom. W razie pytań jestem do dyspozycji.

Napisany przez vig
Cześć wszystkim, kilka dni temu również podpisałem umowę z firmą Conv est. Mój plan oszczędnościowy obejmuje 10 lat, z miesięczną składką w wysokości 100 €, teraz jestem zdezorientowany, myślicie, że powinienem spróbować z tego wyjść? dzięki za pomoc

Napisany przez SebV
Czy jest to produkt firmy bankowej TwoPlus, dawnej AIG? Jeśli tak, to zalecam skorzystanie z 2-tygodniowego prawa do odstąpienia od umowy. Czy umową zajmowała się przypadkiem AWD lub inny doradca finansowy? Ogólnie rzecz biorąc, plan oszczędzania funduszowy jest dobry, niemniej jednak w produktach Convest 21 istnieje zbyt wiele opłat, które są pobierane z wpłat.

Napisany przez vig
Tak, to produkt Banku dwa plus, który polecił mi doradca finansowy z AWD. Natychmiast zrezygnuję ze swojej umowy. Niestety jestem laikiem w sprawach finansowych, co byś polecił młodemu studentowi, który chce trochę oszczędzać na przyszłość? Dziękuję bardzo

Napisany przez ADMCI4
Jestem klientem Convest 21 Konzept F, który jest samozakładającym się. Przez 40 miesięcy płaciłem 400 euro miesięcznie, co skłoniło mnie do obniżenia miesięcznej kwoty wpłaty do 50 euro i sprawdzenia depozytu nie wcześniej, niż za 15 lat. Rozwiązanie byłoby kosztowne (ze względu na już wspomniane wysokie opłaty wstępne). Jedyny zawód polega na tym, że w ostatnich miesiącach nie osiągnąłem zysków, ale nabyłem znaczną liczbę akcji. Dla mnie emocjonalnie sprawa została zamknięta po obniżeniu wkładu, a następnie będzie aktualna dopiero za 15 lat. Wskazówka: Osoby, które dopiero zaczynają (małe wkłady) - wycofać się i ponieść straty (Kto się bawi z ogniem...i tak dalej) Wszyscy inni: Obniżcie wkład do minimum (50,00 euro miesięcznie) i wytrzymajcie. Alternatywy dla solidnego lokowania: Ogólnie od ponad roku inwestuję 250 euro miesięcznie w obligacje federalne. Warunki tutaj są małe, ale znakomite: 1. rok: 0,5% 2. rok: 1,25% ... 7. rok: 4,25% https://www.deutsche-finanzagentur.de...onditionen.pdf Dodatkowo mam konto oszczędnościowe w noa bank: Klienci prywatni mogą wybierać między rachunkiem bieżącym, lokatą terminową i rachunkiem oszczędnościowym. Wszystkie konta są prowadzone bezpłatnie, a oprocentowanie lokat terminowych i rachunków oszczędnościowych plasuje się w pierwszej dziesiątce w kraju. noa bank określa się jako bank społeczny, o wysokich standardach etycznych i ekologicznych. Chce być bardzo transparentny. Dlatego oszczędzający może wybrać, w jakie projekty/obszary tematyczne bank ulokuje jego oszczędności. Do wyboru są: Bliskość, Planeta, Życie i Kultura. W pytaniu o bezpieczeństwo depozytów omiatają trochę ... Faktem jest to, że noa bank jest niemieckim bankiem, a depozyty są objęte gwarancją państwową w wysokości 50 000 euro na klienta. noa bank nie należy do żadnego dodatkowego systemu gwarantowania depozytów (takiego jak prywatne banki czy kasy oszczędnościowe). To dotyczy jednak również wielu innych niemieckich banków, dlatego zaskoczyła nieco kwiecista opisania z Instytucji Odszkodowawczej Niemieckich Banków. Bo osoba niezaznajomiona z terminologią bankową mogłaby pod tym pojęciem postrzegać fundusz gwarantowania depozytów, który obejmuje kwoty sięgające siedmiu cyfr. (Por. geld-magazin.de) noa bank Termin 3 M 6 M 9 M 12 M 24 M 36 M 48 M 60 M Oprocentowanie roczne 1,80% 1,85% 1,90% 1,95% 2,00% 2,40% 2,70% 3,00%

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata