Jestem klientem Convest 21 Konzept F, który jest samozakładającym się.
Przez 40 miesięcy płaciłem 400
euro miesięcznie, co skłoniło mnie do obniżenia miesięcznej kwoty wpłaty do 50
euro i sprawdzenia depozytu nie wcześniej, niż za 15 lat. Rozwiązanie byłoby kosztowne (ze względu na już wspomniane wysokie opłaty wstępne). Jedyny zawód polega na tym, że w ostatnich miesiącach nie osiągnąłem zysków, ale nabyłem znaczną liczbę akcji. Dla mnie emocjonalnie sprawa została zamknięta po obniżeniu wkładu, a następnie będzie aktualna dopiero za 15 lat.
Wskazówka:
Osoby, które dopiero zaczynają (małe wkłady) - wycofać się i ponieść straty (Kto się bawi z ogniem...i tak dalej)
Wszyscy inni: Obniżcie wkład do minimum (50,00
euro miesięcznie) i wytrzymajcie.
Alternatywy dla solidnego lokowania:
Ogólnie od ponad roku inwestuję 250
euro miesięcznie w obligacje federalne. Warunki tutaj są małe, ale znakomite:
1. rok: 0,5%
2. rok: 1,25%
...
7. rok: 4,25%
https://www.deutsche-finanzagentur.de...onditionen.pdf
Dodatkowo mam
konto oszczędnościowe w noa bank:
Klienci prywatni mogą wybierać między rachunkiem bieżącym, lokatą terminową i rachunkiem oszczędnościowym. Wszystkie konta są prowadzone bezpłatnie, a oprocentowanie lokat terminowych i rachunków oszczędnościowych plasuje się w pierwszej dziesiątce w kraju.
noa bank określa się jako bank społeczny, o wysokich standardach etycznych i ekologicznych. Chce być bardzo transparentny. Dlatego oszczędzający może wybrać, w jakie projekty/obszary tematyczne bank ulokuje jego oszczędności. Do wyboru są: Bliskość, Planeta, Życie i Kultura.
W pytaniu o bezpieczeństwo depozytów omiatają trochę ... Faktem jest to, że noa bank jest niemieckim bankiem, a depozyty są objęte gwarancją państwową w wysokości 50 000
euro na klienta. noa bank nie należy do żadnego dodatkowego systemu gwarantowania depozytów (takiego jak prywatne banki czy kasy oszczędnościowe). To dotyczy jednak również wielu innych niemieckich banków, dlatego zaskoczyła nieco kwiecista opisania z Instytucji Odszkodowawczej Niemieckich Banków. Bo osoba niezaznajomiona z terminologią bankową mogłaby pod tym pojęciem postrzegać fundusz gwarantowania depozytów, który obejmuje kwoty sięgające siedmiu cyfr. (Por. geld-magazin.de)
noa bank
Termin 3 M 6 M 9 M 12 M 24 M 36 M 48 M 60 M
Oprocentowanie roczne 1,80% 1,85% 1,90% 1,95% 2,00% 2,40% 2,70% 3,00%